Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 24.09.2023 - 14:53  //  aktualizácia: 26.09.2023 - 10:21  //  zobrazené: 839

Na omši venovanej policajtom ocenili štyroch príslušníkov

Mestská polícia slúži Šaľanom už vyše 30 rokov, vznikla medzi prvými na Slovensku. Od roku 1997 sa každoročne stretnú s verejnosťou aj na svätej omši, ktorá je venovaná práve im, strážcom zákona a spravodlivosti. Omša sa koná vždy s blížiacim sa sviatkom sv. Michala archanjela, patróna policajtov. V nedeľu si v šalianskom kostole sv. Margity Antiochijskej štyria príslušníci prevzali aj certifikát ocenenia za záchranu toho najvzácnejšieho – ľudského života. Omšu celebroval František Bartoš, policajný duchovný kňaz KR PZ v Nitre.

„Policajná práca je veľmi náročná, človek nikdy nevie, či sa vráti v zdraví domov. To povzbudenie, podpora toho, aby človek zostal vždy na strane pravdy, aby chránil ľudí, je veľmi dôležité. Šaľa je špecifická touto tradíciou policajnej omše, myslím si, že spojenie ich poslania so svätou omšou aj s tou vďačnosťou za ich náročnú službu, je potrebné,“ hovorí František Bartoš, policajný duchovný kňaz Nitrianskeho kraja. Slávnostná omša sa začala s príchodom vedenia a príslušníkov mestskej aj štátnej polície, štátnu a mestskú vlajku držali v rukách šalianski folkloristi. Primátor Šale Jozef Belický vo svojom príhovore poďakoval nie len policajtom, ale aj ich rodinám, príbuzným, pretože aj vďaka nim vedia policajti ochraňovať ostatných a stáť na strane dobra. Tradíciu policajnej omše založil v čase, keď bol náčelníkom mestskej polície on. „Takéto stretnutie s verejnosťou im dodáva silu, cítia takú spolupatričnosť s obyvateľmi, ktorí tu žijú. Som presvedčený o tom, že to má obrovský zmysel. Je to o spolupráci policajných zložiek a verejnosti tu v Šali,“ vyjadril sa primátor mesta Jozef Belický. Spolu s náčelníkom mestskej polície Petrom Krokavcom a riaditeľom OR PZ v Šali Mariánom Kubalecom odovzdali certifikát ocenenia štyrom policajtom – dvom príslušníkom mestskej polície a dvom príslušníkom štátnej polície. Vďaka ich zásahu zachránili dva ľudské životy.

Dvaja mestskí policajti Patrik Sládeček a Rudolf Drahoš v období korony dostali oznam, že niekto sa chystá na moste spáchať samovraždu. Zhodou okolností sa hliadka nachádza v blízkosti mosta a na mieste vedeli byť do pol minúty od ohlásenia. „Keď nás ten pán zbadal, snažil sa preskočiť zábradlie a chcel skočiť z mosta, okolo krku mal obviazané lano. Zachytil som ho, veľmi sa bránil, aj ma zľahka zranil. Keď sme ho spacifikovali, zistili sme, že sa polial aj benzínom, lebo sa chcel pred skokom podpáliť. Potom sme už zavolali RZP. To je taká rýchlosť diania, tam je len to, aby sme mu nedovolili skočiť, potom riešime ostatné úkony,“ opisuje Patrik Sládeček, ktorý v službách mestskej polície pracuje už 15 rokov.

Ďalší prípad, pri ktorom sa podarilo predísť tragédii, sa stal začiatkom tohto leta. Dvaja príslušníci štátnej polície preverovali jednu udalosť v blízkosti železničnej trate a v diaľke spozorovali mladistvú osobu, muža, ktorý sa prechádzal po koľajisku. „Spravili sme pár krokov a ten človek sa skryl v tráve. Priblížili sme sa, bolo evidentné, že chce spáchať samovraždu, začali sme s ním komunikovať a podarilo sa nám zviesť ho z koľajiska. Tieto veci nás nedokážu v škole naučiť, musí to byť vo vás, aby ste vedeli, čo treba v takýchto situáciách robiť,“ opísali prípad príslušníci okresnej polície Mário Jurík a Michal Malko.  

 

(ek)