Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 06.03.2023 - 15:31  //  aktualizácia: 06.03.2023 - 15:37  //  zobrazené: 1872

Na jarmoku chceme viac remeselníkov

Kováč, sklár, drotár, hrnčiar boli kedysi tradičné remeslá, ktoré predvádzali remeselníci na Šalianskom jarmoku. Tešili sa veľkej obľube, zaujali a potešili deti i dospelých. Dnes je jarmok iný, do popredia sa dostávajú predajcovia s komerčným tovarom. Mesto Šaľa však chce jarmoku prinavrátiť tradičného ducha. Hľadáme preto remeselníkov, ktorých vieme aj honorovať.

Šaliansky jarmok má svoju tradíciu, mesto ho organizovalo po prvýkrát v roku 2002 pri príležitosti 1000. výročia prvej písomnej zmienky o meste. V tom čase sa jarmok pýšil mnohými remeselníkmi. Dnes je tradičných umelcov a remeselníkov menej. Ich životy výrazne poznačila aj koronakríza. Chceme ich na náš jarmok prilákať späť. Získali sme na to aj grant v rámci Ekofondu SPP, n.o. Hľadáme 10 remeselníkov, ktorí chcú predvádzať svoje remeslo, teda prídu na jarmok do Šale s ukážkami skutočnej remeselnej práce na mieste, napr. hrnčiara s kruhom, kováča, sklára, tkáča s krosnami  a podobne, tak aby počas 2 dní ukázali návštevníkom jarmoku svoju prácu, zaujali deti, vytvorili atmosféru tradícií,“ vysvetľuje Eliška Vargová, referent pre rozvojovú stratégiu a štrukturálne fondy MsÚ Šaľa.

Tí, ktorým záleží na tradíciách a radi by ukázali kúsok z nich aj širokej verejnosti, vedzte, že my to oceníme. „Celkovo sa nám podarilo získať grant vo výške 3000 eur, z toho 1000 eur je určený na nákup dreveného stánku a 2000 eur je na honoráre remeselníkov,“ upresnila Vargová. Prihláste sa do 24. apríla 2023 mailom na mesto@sala.sk. Šaliansky jarmok sa bude konať 23. a 24. júna.

 

„Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore Ekofondu SPP, n. o.“

(ek)