Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 24.07.2020 - 08:07  //  aktualizácia: 25.07.2020 - 09:12  //  zobrazené: 2160

Medailový krajský strelecký šampionát

Strelecká sezóna pokračovala opäť  v Šali

Šaliansky strelecký klub v spolupráci s Krajským streleckým zväzom usporiadal cez víkend otvorené Majstrovstvá Nitrianskeho kraja v streľbe z malokalibrových zbraní (poznámka: ŠSK bol aj organizátorom posledných pretekov v marci pred nástupom pandémie, ktorým bol úvodné kolo Slovenskej a krajskej streleckej ligy), na ktorých štartovalo 115 pretekárov z 22 streleckých klubov. Vzhľadom k tomu, že krajský šampionát bol zároveň aj jedným z kvalifikačných pretekov na  MSR ktoré sa budú konať v streleckom areále Príbelce, nechýbali  medzi účastníkmi členovia popredných streleckých kluibov Slovenska: ŠKP a SAV Bratislava, Urpín Banská Bystrica, ŠSK Vištuk, Beta 77 Holíč, ŠKP Martin, .... ale aj zástupcovia šiestich streleckých klubov z Nitrianskeho regiónu: ŠSK Mojmírovce, ŠSK Kolárovo, ŠSK HT Úľany n/Žitavou, Fénix Nitra, SZTŠ Zbehy a usporiadateľ ŠSK Šaľa, ako aj susedské strelecký kluby z Tomašíkova a Kajalu.st.

Výborná konkurencia s kvalitnými výkonmi

Po slávnostnom otvorení dvoj dňového streleckého podujatia predsedom Krajského streleckého zväzu Nitra Erika Kováča sa pustili zúčastnení strelci na pripravených pal postoch do streleckých súbojov, ktoré priniesli vďaka kvalitnej konkurencii aj hodnotné výkony v pretekoch, ktoré majú v kalendári Slovenského streleckého zväzu pevné miesto. V prvom rade sa medzi ne radí vynikajúci výkon, bývalého slovenského reprezentanta a domáceho strelca Františka Liptaia mladšieho, ktorý vyhral disciplínu ľubovoľná malokalibrovka 60 v kategórii mužov s nástrelom 596 bodov, keď „strelil“ tri čisté stovky a porazil aj slovenského reprezentanta Mareka Mráza, ktorý nazbieral o dva body menej. Prekvapením bolo aj tretie miesto nestora šalianskeho streleckého športu Františka Liptaia staršieho (r. l950), ktorý je zároveň aj vice prezidentom ŠSK Šaľa a na viac aj úspešným trénerom talentovaných šalianskych mládežníckych strelcov, ktorí potvrdili na šalianskej strelnici tiež svoje kvality.  Týka sa to najmä talentovanej šalianskej kadetky a slovenskej reprezentantky Eriky Babíkovej (r. 2004), ktorá v rovnakej disciplíne zaznamenala výkon 587 bodov, čo jej stačilo nielen k suverénnemu víťazstvu v svojej kategórii, ale s týmto výkonom by získala bronz aj v kategórii mužov !

Veľmi dobrým výkonom sa na krajskom šampionáte predstavila aj Barbora Zápražná (ŠSK Vištuk), ktorá vyhrala disciplínu športová malokalibrovka 60 v kategórii žien s nástrelom 584 bodov pred šalianskou strelkyńou Klaudiou Kolárovskou a  v pištoliarskych disciplínach v kategorii mužov potvrdil kvalitu bývalý slovenský reprezentant Juraj Haršány (ŠKP Bratislava), ktorý vyhral dve disciplíny a darilo sa aj šalianskej streleckej omladine.

V regióne zostalo 19 medailí

Šanca splniť nominačné limity, ale aj kvalitná konkurencia vyburcovala strelcov Nitrianskeho kraja k dobrým výkonom, čoho výsledkom bol zisk 19 medailových umiestnení, o ktoré sa najviac zaslúžili strelci ŠSK Šaľa, ktorí využili „výhodu“ domácej pôdy a vybojovali 16 medailí, z čoho bolo až deväť najcennejších. Po dve prvenstvá pre šalianske farby získali: juniori Stanislav Babala a Nina Machová, kadetka Erika Babíková a dorastenka Lenka Mihová, deviate prvenstvo pridal František Liptai mladší v kategórii mužov. V štyroch prípadoch: 2 krát  druhé miesto vybojovala Lea Tomášková a raz Peter Porubský (obaja kadeti), štvrté striebro pridala Klaudia Kolarovská. Bohatú medailovú zbierku pre ŠSK Šaľa rozšírili o tri tretie miesta:  kadet Patrik Pistovič (2 x) a raz v mužskej kategórii František Liptai starší všetko v puškových disciplínach. Zástupcovia Nitrianskeho kraja sa však dokázali presadiť aj v pištoľových disciplínach, keď skúsený strelec ŠSK Mojmírovce Tomáš Obložinský,  ktorý sa už môže pochváliť aj medailami zo slovenského šampionátu skončil dva razy na druhom mieste (poznámka: vždy za víťazným Haršánym) a jedno tretie miesto v disciúplíne športová pištoľ 30 + 30 získal aj Milan Koniar, strelec SZTŠ Zbehy.  Regionálnu verejnosť potešili aj ďalšie dobré výkony strelcov z Nitrianskeho kraja, či to už boli štvrté miesta kadetov Kristíny Himpánovej (ŠSK HT Úľany n/Ž) a Petra Porubského, ale aj dobré výkony najmladších streleckých nádejí Lukáša Marčeka a Stephany Linka (obaja r. 2009, ŠSK Šaľa).          

Najlepší pretekári na z majstrovstiev Nitrianskeho kraja v streľbe z puškových a pištoľových zbraní si z rúk predsedu VV  Krajského streleckého zväzu Nitra Erika Kováča a predsedu ŠSK Šaľa Petra Alföldiho odniesli ocenenia a viacerí z nich aj splnené limity, ktoré sú prísľubom pred ďalším kolom Sloveskej streleckej ligy v Košiciach a majstrovstvami Slovenska v Príbelciach okr. Veľký Krtíš, na ktorých by nemali  chýbať ani úspešní regionálni strelci z Nitrianskeho regiónu.  
JOZEF SKLENÁR                

Foto: Ľudovít Kováč,

 

fotka 1:  zľava: úspešné šalianske medailistky:  Lea Tomášková, v strede Erika Babíková, vpravo Nina Machová
s predsedom ŠSK Šaľa Petrom Alföldim.

fotka 2:  zľava: predseda ŠSK Šaľa  Alföldi a najlepší pištoliari v kategórii mužov Tomáš Obložinský - Mojmírovce v strede Juraj Haršány - ŠKP Bratislava vpravo Vaclav Vaja -  Urpín Banská Bystrica a
predseda KV SSZ Nitra Erik Kováč.

  • foto č.1
  • foto č.2