Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 21.09.2021 - 15:44  //  aktualizácia: 22.09.2021 - 08:59  //  zobrazené: 3829

Kultúrny dom mení svoj šat

Šaľania sa po dlhých rokoch dočkajú nového, dôstojného kultúrneho stánku. Budova kultúrneho domu prechádza rekonštrukciou od decembra 2020. Moderný vzhľad, komfortné sedenie v kinosále či kvalitná vzduchotechnika. Tomu všetkému sa budú môcť Šaľania tešiť už onedlho.

Budova z roku 1973 ožíva. V kultúrnom dome prebiehajú rekonštrukčné práce zvonka i zvnútra.

Pred niekoľkými dňami dodávateľská firma Menert, s.r.o. demontovala lešenie z prednej strany budovy a odokryla tak časť vynovenej fasády. Mnohým sa nový šat páči, viacerí sa pousmiali a pýtali sa, či staré radiátory zostávajú slúžiť aj naďalej. „Napriek tomu, že liatinové radiátory sú veľmi kvalitné a robili sme všetko preto, aby sme ich zachránili, jednoducho pre estetický dojem, ktorý je z čelnej strany budovy, budú staré radiátory vymenené,“ vysvetlil primátor Šale Jozef Belický médiám, ktoré sa prišli pozrieť na prebiehajúce rekonštrukčné práce. Zvažovala sa aj alternatíva, že by sa na okná nalepili špeciálne fólie. Tým však odborníci nedávajú dlhú životnosť.

 

KUS HISTÓRIE BUDOVY ZOSTÁVA

Napriek modernému vzhľadu zvonka i zvnútra tu predsa len zostáva kus hodnotnej histórie. Umelecké dielo na stene pred kinosálou bude zvýraznené a zostane zachované. Vďaka svojej kvalite sa nebude meniť ani podlaha vo vestibule na prízemí. „V reštaurácii tiež zostáva pôvodná podlaha. Sú veci, ktoré sa snažíme zachovať, aby zostali spomienky na ten pôvodný kultúrny dom,“ dodal primátor.

 

MODERNÁ ESTRÁDNA A KINOSÁLA S POHODLNÝMI SEDAČKAMI

Kinosála prechádza veľkou premenou. „Retrosedačky“ už mali najlepšie roky dávno za sebou. Aj vďaka Audiovizuálnemu fondu SR si budeme môcť pozrieť filmové trháky z pohodlných, moderných sedačiek. Miest na sedenie bude o niečo menej ako pôvodne, vyše 250. Dôvodom je, že moderné sedačky sú väčšie a k dokonalému zážitku je potrebné zmeniť stupňovanie v kinosále. „Namontovať nové sedačky na toto stupňovanie by znamenalo, že divák sediaci za nami by nevidel dobre cez sedačku pred ním,“ vysvetľuje primátor.

Nastane tu aj veľa dôležitých technických zmien, ktoré prispejú k zvýšeniu komfortu. „Najpozitívnejšia správa je, že tu bude vzduchotechnika. Bude tu príjemná teplota bez ohľadu na počasie. V zime sa priestory dali používať vďaka radiátorom. Ale v lete sa tu nedalo vydržať,“ hovorí primátor.

Aj v estrádnej sále bude viacero nových prvkov. V týchto dňoch pracovníci robia na novej podlahe. Nový tanečný parket bude drevený. Sála sa bude dať lepšie zatieniť a pribudne tu nové kombinované  osvetlenie. „Pracujeme na tom, aby sme nainštalovali pás, vďaka ktorému sa bude dať meniť farba jednej steny. Predtým sa to robilo tak, že keď tu mali policajti ples, nainštalovali si modré plátno, poľovníci chceli zelenú, nainštalovali si zelené plátno. Teraz by sa to malo dať ovládať svetlom,“ priblížil s nadšením primátor Jozef Belický.  

 

KEDY BUDE VYNOVENÝ „KULTURÁK“ HOTOVÝ?

Práce na fasáde mali byť hotové v tomto mesiaci. Pre objektívne príčiny sa tento termín predĺži o dva mesiace. Dôvodom bol aj nedostatok pracovnej sily začiatkom roka pre pandémiu koronavírusu. Ďalšie čiastočné zabrzdenie prác znamenal aj azbest, ktorý sa našiel pri odstraňovaní starej fasády. Nečakanou prácou navyše bola aj demontáž bočného schodiska do estrádnej sály. Nevyhovovala bezpečnostným požiadavkám.

Malou zmenou muselo nakoniec prejsť aj schodisko pri hlavnom vstupe. „V čase, kedy sa schvaľoval projekt, v roku 2016 a 2017 boli niektoré predpisy iné ako dnes. Tie predpisy sa celkom dynamicky menia. Podesta sa musela vytiahnuť o meter, aby schodisko vyhovovalo bezpečnostným predpisom, aby sa dvere dali otvárať bezpečne v prípade požiaru,“ vysvetľuje primátor. Všetky tieto zmeny priniesli so sebou aj práce naviac, ktoré budú stáť približne 200-tisíc eur. 

Práce v interiéri by mali byť hotové začiatkom roka. Prvé podujatia si tu budú môcť užiť ľudia približne v januári.

 

MYSLELO SA AJ NA IMOBILNÝCH

Bezbariérový prístup do priestorov vynoveného kultúrneho strediska bude samozrejmosťou. Imobilní sa do kinosály dostanú cez bočný vchod priamo do kinosály. Do estrádnej sály sa dostanú cez hlavný vchod a následne budú môcť využiť rampu pre imobilných.

„Pre Šaľanov bol tento kultúrny dom vždy symbolom kultúry, symbolom mládeže. Dostali sme sa do stavu, že tieto priestory neboli dôstojné. Veľmi sa teším tomu, že sa prispôsobíme dobe a budova bude slúžiť opäť svojmu účel ďalšie desiatky rokov,“ dodal primátor.

 

(EK)

 

Tento projekt je spolufinancovaný z Európskej únie

vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.