Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 18.12.2019 - 09:42  //  aktualizácia: 18.12.2019 - 13:07  //  zobrazené: 945

Predstavujeme ďalšie dve komisie

Pri Mestskom zastupiteľstve v Šali je zriadených niekoľko tematických komisií, ktoré majú síce iba odporúčací charakter (reálne nemajú žiadnu veľkú kompetenciu), no sú dôležitou súčasťou každej samosprávy. Komisie prerokovávajú témy, ktoré súvisia s chodom mesta a jeho inštitúcií. Členmi sú poslanci zastupiteľstva a neposlanci, volení z radov obyvateľov. Malo by ísť o ľudí, ktorí sú odborníkmi, alebo majú v oblasti bohaté skúsenosti. Zasadnutia komisií sú verejné. Termíny a program rokovaní je zverejnený vždy vopred na mestskej webovej stránke. Zápisnice sú takisto zverejňované a je možné si ich spätne vyhľadať v sekcii CHCEM VEDIEŤ na sala.sk.

 

Komisia kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali

Predsedom komisie je Peter Hlavatý. Čelnmi z poslaneckého zboru sú Ing. Peter Jaroš, Marek Molnár, Mgr. Mária Farkašová a Ing. Gabriela Lacková. Z neposlancov sú v komisii Mgr. Peter Buday PhD., Mgr. Alena Demková, Ing. Milica Kováčová Karlubíková, Mgr. DiS. Art. Anikó Sárkányová, Miroslav Schindler a Mgr. Miroslav Demín. Tajomníčkou komisie je Jozefína Karlubíková.

 

Čo boli najdôležitejšie témy, ktorými sa zaoberala vaša komisia?

Ako vyplýva z názvu, komisia sa zaoberá najmä kultúrnymi a spoločenskými podujatiami, ktoré sú organizované mestom alebo inými organizáciami, združeniami, súbormi a spolkami. Rok 2019 sa niesol najmä v znamení 30. výročia Nežnej revolúcie a spomienkovými podujatiami. Komisia kultúry výrazným spôsobom participovala na organizácií Týždňa slobody venovanému tomuto výročiu. Séria podujatí o slobode sa konala v novembri. Okrem toho sme sa zaoberali tematickými akciami a podujatiami, prácou mestského kultúrneho strediska, mestskej knižnice, zboru pre občianske záležitosti, atď. Úlohou komisie bolo aj posudzovanie žiadostí  na dotácie z rozpočtu mesta pre rôzne subjekty, či hodnotenie plnenia PHSR za rok 2018. Komisia kultúry každoročne organizuje podujatie Tvorivý čin roka. Jeho úlohou je oceniť tvorivých ľudí a motivovať ich do ďalšej práce. Nebude tomu inak ani tento rok. V súčasnosti sa členovia komisie snažia byť nápomocní pri rozvoji dychovej hudby v meste. Okrem tých to vecí je to množstvo podnetov a nápadov, ktorými sa snažíme byť užitoční pri organizovaní rôznorodých akcií , podujatí a tvorbe kultúrnych hodnôt.

Ako hodnotíte činnosť komisie za rok 2019?

Pozitívne. Nielen účasťou na zasadnutiach ale i tvorivými výkonmi jednotlivých členov komisie. Pracujú v nej totiž ľudia, ktorí sú tvorcami a nositeľmi kultúry a kultúrnosti v meste. Či už sú to divadelníci, výtvarníci alebo učitelia v ZUŠ. Komisia ako celok pracovala kompaktne a verím, že na prospech obyvateľov mesta. I keď komisie majú iba odporúčací charakter, v prípade komisie kultúry sú jej nápady aplikovateľné takmer hneď. Samozrejme, v závislosti od finančných možností. Osobitne by som vyzdvihol a poďakoval za celoročnú prácu súborom folkloristov a divadelníkov. Takisto patrí úprimné poďakovanie ZPOZ-u, CVČ, ZUŠ, MsKJJ, Galérii FOCESA, SŠ, ZŠ, MŠ, občianskym združeniam, najmä OZ Večania, TK JUMPING a firmám, ktoré podporili kultúru v Šali.

Komisia územného plánovania, výstavby a dopravy pri MsZ v Šali

 

Predsedom komisie je Ing. Róbert Andráši. Ďalšími členmi sú poslanci MsZ Ing. Ivan Kováč, Ing. Tomáš Mészáros, Peter Szalay a Ing. Peter Andráši. Verejnosť v komisii zastupujú Ing. Marián Antal, Ing. arch. Viktor Becker, Ing. arch. Andrea Belzárová, Ing. Kristián Szekeres PhD., Ing. Vladimír Vicena,  Mgr. Simeon Vincze. Tajomníčkou komisie je Ing. Zuzana Hrubá.

 

Čo boli najdôležitejšie témy, ktorými sa zaoberala vaša komisia?

Najdôležitejšími témami komisie územného plánovania, výstavby a dopravy v roku 2019 boli:

  1. Územný dopravný generel

  2. Zmena územného plánu mesta Šaľa, návrhy výstavby bytových aj nebytových budov

  3. Návrh opravy miestnych komunikácií – I. etapa. Po obhliadke miestnych komunikácií, boli vytypované najviac poškodené komunikácie, ktorých opravy by sa robili v I. etape

  4. Statická doprava – parkovanie

  5. Investičný zámer Retail box pri križovatke ulíc SNP a Kráľovskej, vrátane rekonštrukcie tejto križovatky na kruhovú križovatku

  6. Projekt cirkulárnej ekonomiky

  7. Petícia občanov a žiadosť občanov o zmenu UPN – PF časť Nová Veča – Juh.

     

Ako hodnotíte činnosť komisie za rok 2019?

Prínos komisie územného plánovania, výstavby a dopravy hodnotím veľmi pozitívne. Som rád, že sa za členov komisie územného plánovania, výstavby a dopravy prihlásili odborníci z praxe a k jednotlivým témam vedia zaujať odborné stanoviská. Tieto stanoviská komisie územného plánovania, výstavby a dopravy, ktoré majú odporúčací charakter sú predložené mestskému zastupiteľstvu k daným témam. Na komisiu prichádzajú občania, ak majú pripomienky, návrhy alebo podnety k jednotlivým témam. Tak tomu bolo aj koncom roka pri riešení témy zmeny územného plánu mesta Šaľa. Na komisii sme s občanmi rokovali, návrhy zapracovali do poslaneckého návrhu a tento poslanecký návrh s pripomienkami občanov bol na mestskom zastupiteľstve schválený.

-r-