Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 28.11.2022 - 15:09  //  aktualizácia: 28.11.2022 - 15:16  //  zobrazené: 1383

Každé druhé sodíkové svetlo vypneme, dotkne sa to 10% svietidiel

Samosprávy postupne pristupujú k šetriacim režimom, snažia sa svietiť menej. Aj Šaľa dnes „zapne“ šetriaci režim – dotkne sa to verejného osvetlenia na približne 10-tich percentách z celkového počtu lámp.

„Nechceme pristúpiť k tomu, aby sme v určitých hodinách vypínali v niektorých lokalitách svetlo úplne, tak ako to robia niektoré mestá. Preto sme sa rozhodli pre riešenie, že tam, kde máme sodíkové lampy, vypneme každé druhé,“ vysvetľuje referent dopravy MsÚ v Šali Miroslav Políček. 90% svietidiel v meste je už zabezpečených modernou led technológiou. Na niektorých miestach však zostali sodíkové lampy, ktorých spotreba elektrickej energie je niekoľkonásobne vyššia ako led svietidiel. „Na hlavných trasách zostalo približne 180 lámp sodíkových. Dnes vypneme každú druhú lampu na Uliciach Nitrianska, SNP a Školská, vrátane mostu. Zvažujeme vypnutie sodíkových lámp aj na Uliciach Vlčanská a Dolná,“ doplnil Políček.

Zároveň sa šetrí sa aj na osvetlení ledkovými svietidlami - intenzita svietenia sa už nejaký čas v určitých hodinách znižuje, voľným okom však toto zníženie nie je viditeľné. Prioritou mesta je ale bezpečnosť – to je dôvod, prečo nechce pristúpiť k úplnému vypínaniu svietidiel v určitých hodinách.  Tento spôsob šetrenia odobrili aj poslanci mestského zastupiteľstva ešte na septembrovom rokovaní.

V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa elektrickej energie na najbližšie roky, vzhľadom na neistú situáciu na celom Slovensku sa predpokladá, že cena elektriky bude stáť možno aj trojnásobok oproti cene z predchádzajúceho obdobia.

 

(ek)