Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 07.07.2020 - 00:28  //  aktualizácia: 07.07.2020 - 07:34  //  zobrazené: 2535

Hádzanárske kolektívy v príprave

Šalianska hádzaná v príprave

Napriek tomu, že z kolektívnych loptových športových odvetví má na Slovensku po uvoľnení vládnych opatrení ohľadne pandémie v súčasnosti navrch futbal, rušno je však už aj medzi sedmičkami.  Práve Šaľa sa od ročníka 2014/2015 môže spolu s Prešovom hrdiť, že sú slovenskými hádzanárskymi baštami, ktoré majú v najvyšších hádzanárskych súťažiach mužov (Slovnaft Extraliga) a žien (MOL liga) nepretržite ako jediní svojich zástupcov (poznámka: v minulom nedokončenom a zrušenom ročníku súťaží 2019/2020 sa týmto mohol pochváliť na rok aj Hlohovec). Oba šalianske kolektívy mali pomerne dobre rozohrané majstrovské súťaže, keď zverenci trénera Jána Kolesára boli po treťom kole Extraligovej nadstavby na 4. mieste tabuľky, ženy ešte pod vedením trénera Jána Packu boli dve kolá pred skončením základnej časti MOL ligy boli piate s rovnakým bodovým ziskom ako Poruba, naviac šalianski zástupcovia si vybojovali aj postupy do semifinále Slovenského pohára. Pozreli sme sa, čo kuchtia v súčasnosti v oboch šalianskych hádzanárskych kuchyniach.  

+ + + .  

HÁDZANÁ ŽENY

V hádzanárskom kolektíve prišlo k menšiemu zemetraseniu, nakoľko oproti minulému ročníku MOL ligy došlo k viacerým dôležitým zmenám a to nielen v hráčskom kádri, ale aj na trénerskom poste a v realizačnom kolektíve. Po dlhoročnom trénerskom matadorovi v slovenskej ženskej hádzanej Jánovi Packovi sa ujal pred štartom nového ročníka trénerského kormidla, bývalý extraligový brankár  Peter Pčola (ŠKP Bratislava, Nové Zámky, Považská Bystrica), ktorý na viac šesť rokov chytal aj v nemeckých kluboch.. „ K šalianskej hádzanej mám dosť blízko, povedal nový tréner Peter Pčola, nakoľko som pracoval v Šali z poverenia Slovenského zväzu hádzanej ako šéf Regionálneho centra hádzanej (RCH) pri mládeži. “  Prvú časť prípravy sme začali už prvého júna trojtýždňovým rekondičným blokom. Kondičnú časť prípravy mal na starosti nový člen realizačného kolektívu telovýchovný pedagóg a bývalý ligový volejbalista Víťazoslav Kostka (poznámka: asistentkou trénera je Andrea Šalatová, rod. Kostková, bývalá úspešná reprezentantka a hráčka Dusla Šaľa a Iuventy Michalovce).  Tento blok sme zaradili z troch hlavných dôvodov. Niektoré dievčatá boli pozvané do reprezentácie (poznámka: hráčky Natália Némethová, Katarína Pócsiková a Barbora Königová absolvovali v tomto čase sústredenie na Štrbskom Plese), tak sme nechceli aby išli na sústredenie bez tréningov. Pred zahájením hlavnej fázy prípravy sme chceli vedieť ako sú na tom dievčatá kondične. A samozrejme išlo aj o vzájomné spoznávanie sa medzi realizačným tímom a hráčskym kolektívom.“  

K zmenám v hráčskom kádri však prišlo aj v šalianskom Dusle. „ Z mladého kolektívu hovorí tréner Pčola odišla po dohode iba Veronika Gajdošová (poznámka: v ročníku 2019/2020 strelila 11 gólov) , na druhej strane však prišli skúsené hádzanárky akými sú:   Petra Varjassiová a vrátila sa tiež Martina Tulipánová, ktorá má MOL ligu počas deväť ročného pôsobenia v nej podrobne „prečítanú“.  V príprave však boli aj mladé hádzanárske nádeje:  brankárka Kristína Kusyová, Vivien Zlatinská , Nina Bergendiová a Janka Greštiaková (poznámka: zverenkyne trénerky Dariny Braunovej, ktoré patrili medzi opory družstva staršieho dorastu, ktorý bol v prvej lige v čase prerušenia súťaže na čele ligového peletónu), ktorá už má skúsenosti aj zo štartu v drese senioriek Dusla v MOL lige. Verím, že počas sezóny dostanú podľa vývoja v súťaži šancu aj ďalšie dievčatá z nášho dorastu.“ 

HK Slovan Duslo Šaľa v ročníku 2019/2020 MOL ligy reprezentovali:
Brankárky: Soňa Furgaláková; Natália Chudovská; Sabrina Novotná – 3 góly; hráčky: Veronika Gajdošová 11; Katarína Pócsiková 96 gólov najlepšia strelkyňa; Barbora Königová 85; Natália Némethová 96 najlepšia strelkyňa; Karolína Matušincová 80; Nikola Rácková 63; Nina Ušiaková 50; Zuzana Trepáčová 49; Alžbeta Obstová 78;   Monika Tisajová 42; Adrijana Janičič 24;  Olívia Ščípová 12; Terézia Takáčová 10; Nikola Špendlová 2, Petra Varjássiová 4. Tréner: Ján Packa; asistentky: Ivana Bahýlová; Jasmínka Vargová.  


+ + + 


HÁDZANÁ MUŽI

O zhodnotenie súčasnej situácie v ambicióznom šalianskom HKM klube sme poprosili prezidenta klubu Jozefa Klačka. „ Samozrejme,  ako väčšina klubov sme sa museli prispôsobiť danej situácii (pandémia) a hráči toto obdobie realizovali svoju individuálnu prípravu podľa pokynov trénera Jána Kolesára tréningom  len v prírode a bez spolu hráčov a loptového kontaktu. Vzhľadom k tomu, že nový ročník mužskej hádzanárskej bude mať upravený systém  súťaže (poznámka: opäť bude štartovať 10 účastníkov – nováčik HK Košice) posunuli sme aj my začiatok prípravy na neskorší termín.“  

Prípravu na nový ročník 2020/2021 odštartujú šalianski hádzaní v domácom prostredí 20. júla. 2020. Jej súčasťou okrem pravidelných tréningových  blokov bude sedem až osem prípravných medzinárodných duelov s družstvami najvyššej maďarskej a českej ligy. V štádiu rokovaní je v súčasnosti aj štart na dobre obsadenom medzinárodnom podujatí, ktorým medzinárodný hádzanársky turnaj v družobnej Kopřivnici  dozaista je.

„ V príprave sa bude musieť tréner Ján Kolesár už zaobísť, hovorí prezident Jozef Klačko bez reprezentačného brankára Michala Konečného, ktorý prestúpil do maďarskej Extraligy – Tatabánya a v rovnakej súťaži bude štartovať Jakub Prokop, ale v drese Budakalászu  piaty najlepším strelec Extraligy so 79  gólmi a za rok 2019   aj najlepšia ľavá spojka Slovenska. Po dohode neoblečie šaliansky dres ani Patrik Králik. Do známeho prostredia sa na druhej strane vracia z nemeckých paluboviek Mykola Meľnyk, ktorý pred odchodom do Kondringen Teningenu bol najlepším strelcom HKM. V štádiu riešenia je príchod dvoch až troch nových hráčov, ale pohyb môže byť aj opačný.“
Najbližším súťažným podujatím  pre šalianskych hádzanárov bude štart na záverečnom turnaji Slovenského pohára, ktorý sa uskutoční v Bardejove a má už na základe rozhodnutia SZH tretí termín (poznámka: v termíne 29. – 30. august 2020).

HKM Šaľa v ročníku 2019/2020 hádzanárskej Slovnaft Extraligy reprezentovali:

Brankári: Michal Konečný – 1 gól, Patrik Králik, Christhoper Bako; hráči:: Martin Lužica 2, Šimon Michniewicz 76, Patrik Moravec 5, Jakub Prokop 79 najlepší strelec, Tomáš Bogár 27, Adam Lukačin, Mikuláš Kucsera 31, Daniel Polák 50,  Peter Dudáš  34,  Andrej Petro 43, Filip Šátek 5, Peter Krokavec 4; Ivan Veréb, Marian Percze 7; Samuel Kováč; Patrik Prikryl 15,  Stas Pljasun 3 a v nadstavbe aj Michal Kurka 1. Tréner Ján Kolesár, asistent Peter Szalay.

Šalianska hádzanárska verejnosť verí, že obom našim zástupcom sa bude v najvyšších hádzanárskych súťažiach dariť a nadviažu na úspechy z predošlých ročníkov.

                                                                                                   JOZEF SKLENÁR