Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 27.03.2020 - 17:55  //  aktualizácia: 28.03.2020 - 07:49  //  zobrazené: 1355

Futbalové derby s Galantou historickým?

Nedeľa 8. marca 2020 bola nielen na Slovensku, ale dá sa povedať, že aj na celom svete sviatočným dňom nakoľko Medzinárodný deň žien je medzinárodne uznávaným sviatkom stanoveným Organizáciou spojených národov (OSN) k výročiu štrajku žien v americkom New Yorku v roku 1908.  Dátum, ktorý rezonuje v mysliach silnejšieho pohlavia, ktoré si v tento deň aspoň malým darčekom , či kvetom uctí zástupkyne nežnejšieho pohlavia.

Zdá sa však, že tohoročný 8. marec sa vryje aj do pamäti desiatkam tisícok  futbalistov, trénerov, funkcionárov  a priaznivcov najpopulárnejšej loptovej hry na svete – FUTBALU na celom Slovensku.  Práve v tomto termíne sa odohrali možno posledné majstrovské duely Oblastných a regionálnych futbalových majstrovských futbalových súťaží v prebiehajúcom ročníku 2019/2020.

Na základe negatívneho vývoja šírenia pandémie (koronavírus COVID – 19) nielen na Slovensku, ale aj v Európe, čo  vo svete a tým aj rozhodnutiami  Úradu verejného zdravotníctva a opatreniami vlády SR (zrušené všetky športové podujatia na Slovensku, až do odvolania) pravdepodobne príde v najbližších hodinách k rozhodnutiu o osude  tohto futbalového ročníka v súťažiach riadených Výkonným výborom  Západoslovenského futbalového zväzu (poznámka: budeme Vás informovať). Môže sa tak ľahko stať  (podľa súčasných vyjadrení zástupcov VV Zs FZ a súčasnej situácie), že duel šalianskych futbalistov v III. futbalovej TIPOS lige na pôde Slovana Galanta v nedeľu 8. marca 2020 bol možno posledným nielen pre oba hráčske kolektívy (poznámka:  90 % majstrovských stretnutí 16. kola III. futbalovej ligy sa odohralo už v sobotu, až na duel Gabčíkovo – Malženice, ktorý bol odložený a  mal sa uskutočniť v náhradnom termíne), ale aj ďalšie mužstvá v ročníku 2019/2020.  Aj z toho dôvodu pre lepšiu informovanosť futbalových priaznivcov šalianskeho mužstva a našich čitateľov sa vraciame niekoľkými postrehmi k derby súboju okresných rivalov.

+  Nielen podľa postavenia mužstiev v tabuľke pred týmto derby (poznámka: po jesennej časti bola Galanta na 14. mieste  so skóre 18:20 a 16 bodovým ziskom;  Duslo Šaľa na  7. mieste so skóre 21:19 – 21 bodov), ale aj podľa priebehu prípravy na jarnú odvetu, v ktorej dosiahlo Duslo dobré výsledky (poznámka: o. i. Duslo porazilo v generálke na duel v Galante doma účastníka 4. ligy Veľké Lovce, ktoré sú na 3. mieste tabuľky 9:0 (6:0) góly: Hovsepyan, Tomovič a Meszlényi po 2, Kochan, Hučko a  a Kotlár, ktorý bol aj najlepším strelcom v príprave a v ich drese štartujú aj šalianski odchovanci Filip Prúčny a Miroslav Kudry). O príprave, výsledok a hráčskom kádri Galanty nebola v médiách žiadna zmienka (poznámka: viď stanovisko  v týždenníku MY Noviny Juhozápadu z 2. 3. 2020).  Pri zvážení všetkých okolností odchádzali  chemici do Galanty z úmyslom bodovať, čo sa nakoniec aj podarilo.

+  Oproti prvému vzájomnému duelu oboch mužstiev (Šaľa 3.8. 2019), ktoré vyhrala Šaľa 1:0 (0:0) gól 59. min. Meszlényi,  prišlo v hráčskom kádri Galanty k veľkým zmenám, keď v nedávnom derby nastúpili v ich drese proti Duslu: z prvoligovej Seredi legionári Dejan Aleksič (Srbsko), Solomon Omahe a Christián Attah (obaja Nigéria), Miroslav Tureček (Česko), brankár Bartal (Lanžhot) a v závere duelu aj striedajúci Eliáš, ktorí v Šali nehrali. Novým mužom na domácej lavičke bol aj tréner Marian Suttö.  V kolektíve trénera  chemikov Andreja Štellára sa objavili v zápase s Galantou iba tri nové tváre. Z Bratislavy prišiel odchovanec Slovana Marcel Oravec, ktorý naposledy pôsobil v bratislavskej FC Petržalka, zo Skalici stredový hráč Filip Tomovič (obaja r. l993), ktorý obliekal dres Třinca, ale aj ligovej Trnavy a z Česka (FK Brozany) skúsený 28.  ročný legionár Dávid Hovsepyan z arménskymi koreňmi (Belgicko), v Nitrianskom regióne pôsobil v Topoľčanoch a Komárne. Na striedanie už mal tréner k dispozícii aj uzdraveného ďalšieho legionára Njabula Mpofu (r.1996 zo Zimbabwe), ktorý patril v jesennej časti pred zranením k najlepším hráčom Dusla. Na lavičke Dusla okrem tých, čo zasiahli do hry (Meszlényi s Hučkom) boli ešte pripravení: brankár Tomáš Krištof a hráči Jakub Hraňo, Michal Hudák, Dušan Morvay a už spomínaný Mpofu.     

+   K samotnému derby stretnutiu: Na úvod sezóny malo veľmi dobrú úroveň k čomu prispeli hráči oboch mužstiev. V prvom polčase, ktorý mal vyrovnanú úroveň mali lepší vstup hostia, keď išli do vedenia skúseným ex ligistom Hanzelom, ktorý po rohu prestrelil bezmocného domáceho brankára z malého vápna.  Ďalšou možnosťou bola tvrdá strela Remeňa do brvna, ale boli to domáci, ktorí v 41. minúte vyrovnali  delovkou legionára Aleksiče do pravej šibenici. V nadstavenom čase ešte tutovku Kochana po nájazde zneškodnil brankár domácich Bartal.

Po obrátke mal viac z hry hosťujúci celok, ktorý ovládol stred poľa a už v 51. minúte išiel do vedenia, keď Kochan svoj dobrý výkon pod škrtol technickou strelou žrdi z 12 metrov a nedal brankárovi šancu vyniknúť. Ďalšie strely Kochana a Kotlára však  už dokázal zneškodniť pozorný brankár Galanty. Domáci hnaní vpred najmä ofenzívne ladenou nigérijskou dvojicou (Omale patril k najlepším na ihrisku) nakoniec predsa len vyrovnali, keď necelých 10 minút pred koncom po chybe hosťujúcej defenzívy a čiastočne aj brankára vyrovnali hlavičkou výborného Attaha a tešili sa nakoniec so zisku bodu v dueli, ktorý mali veľmi dobre rozohraný technickejší hostia.                                                       

+  Potvrdil to aj v svojom pozápasovom hodnotení prezident Marián Krištof, ktorý stojí už štyri roky na čele futbalového klubu Slovan Duslo Šaľa: „ V derby okresných zástupcov sme boli lepším mužstvom, avšak Galanta, ktorá na nás vyrukovala s veľkou bojovnosťou  a dobre hrajúcimi seredskými legionármi, najmä mladý Omale, ktorý  bol mužom duelu bola proti.  Napriek tomu, že domáci dva razy doháňali manko nakoniec vydreli deľbu bodov, ktorá mňa osobne mrzí. Opäť sa nám vypomstilo nepremenenie dobrých streleckých možností, v závere sme vyrobili v defenzíve hrúbku a prišli sme o víťazstvo, ktoré bolo na dosah a  v ktoré som aj po vydarenej príprave veril.“  

JOZEF  SKLENÁR

foto ilustračné