Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 14.05.2018 - 08:45  //  aktualizácia: 14.05.2018 - 11:45  //  zobrazené: 1431

Dve medaile Hraškovej z Lipska

Hrašková opäť s dvomi medailami

V Lipsku sa uskutočnilo tretie kolo seriálu 13. ročníka CMAS Wordl Cup (Svetový pohár) v plutvovom plávaní.
Aj vzhľadom k tomu, že termín  konania Majstrovstiev sveta v plutvovom plávaní, ktoré sa uskutočnia v strede júla 2018 v metropole Srbska v Belehrade sa nezadržiteľne blíži, každý z plavcov, ktorý niečo znamená v európskom meradle nevynechá takúto príležitosť akou je Svetový pohár a preverí si svoju pripravenosť na jeden z vrcholov plaveckej plutvovej sezóny. Preto ani neprekvapuje, že do viac ako pol  milionového Lipska so známymi univerzitami, medzinárodným veltrhom, ale  aj sídlom automobiliek Porsche a BMW zamierilo 451 plavcov  z dvadsiatich dvoch štátov, 81 plaveckých klubov  a štyroch kontinentov,  medzi ktorými nechýbali ani slovenskí plutvové plavci z plaveckých klubov: Neptun a Žralok Bratislava, Delfín Žilina, Sport club Senec, SWIM Warrios a jediná zástupkyňa šalianskeho KVŠ Barakuda Zuzana Hrašková, ktorá svojimi výkonmi a umiestnením predstihla na členov bohatšie slovenské plavecké výpravy.   


Podobne ako v Lignane
Organizátori jednotlivých dielov Svetových pohárov majú právo po dohode so svetovou organizáciou rozhodnúť o tom, ktoré disciplíny sa budú plávať. V Lipsku podobne ako v druhom kole v talianskom prímorskom meste Lignane sa plávali rovnaké trate (poznámka: na svetovom šampionáte v plutvovom plávaní v Belehrade bude aj disciplína 400 metrov BF, ktorá sa plávala aj na ME 2017 vo Wroclawe, ktorá lepšie vyhovuje aj šalianskej plavkyni.
Prvou disciplínou bol šprint na 50 metrov BF (poznámka: šalianska plavkyňa túto disciplínu veľmi nemusí, ale test je test), v ktorom triumfovala skúsená maďarská matadorka Petra Senánszky (r. l994) z Debrecéni Buvárklubu časom 21,22 sekundy, pred 28. ročnou Irynou Pikiner (Ukrajina). V konkurencii 28 plavkýň obsadila Zuzana Hašková ôsme miesto, keď všetky plavkyne pred ňou plávajú v seniorskej kategórii už dlhší čas, zatiaľ čo Hrašková prešla z juniorskej ketegórie iba pred rokom. Vynahradila si to však dvojnásobnej trati, ktorú opäť vyhrala maďarská plavkyňa Petra Senánszky (0:46,87 sekundy), pred ukrajinkou Irynou Pikiner a trete miesto „vyplávala „ Zuzana Hrašková (poznámka: v Lignane vyhrala Hrašková, pred maďarkou Krisztinou Vargovou a ukrajinkou Annou Prybysch) a za sebou zanechala dalších 21 konkurentiek.       
Poslednou disciplínou, ktorá sa v tejto kategórii v Lipsku plávala bolo 200 metrov BF, v ktorej je Zuzana Hrašková poslednou európskou majsterkou. Dobrú pripravenosť potvrdila aj teraz, keď vyhrala v peletóne 24 plavkýň časom 1:47,71 minúty, pred poľkou Améliou Pisarczyk a ukrajinkou Irynou Pikiner (poznámka: žiadny so slovenských plavcov a plavkýň, ktorí štartovali v Lipsku už na medailové stupne nedosiahli) a vybojovala podobne ako v Taliansku dve medailové umiestnenia.  

Kvalitná konkurencia jej nevadí
Na tohto ročných Svetových pohároch (poznámka: 1. kolo Eger – Maďarsko, 2. kolo Lignano – Taliansko, 3. kolo Lipsko – Nemecko) sa zišla silná konkurencia, v ktorej chýba zatiaľ z európskeho šampionátu v Poľsku  iba dvoj násobná medailistka Mára Patlasová (Rusko). Napriek tomu, že na svetovom šampionáte sa dá očakávať účasť popredných ázijských plavcov a ďalších z amerického kontinentu majsterka Európy  a strieborná z ME 2017 v plutvovom plávaní v Poľsku (poznámka: v disciplíne na 200 metrov BF zlato, na 400 metrov BF striebro), členka šalianskeho Klubu vodných športov Barakuda Zuzana Hrašková,  na treťom kole Svetového pohára v Lipsku opäť zabodovala a pre svoje potenciálne medailové súperky vyslala jasný odkaz, že skoro po  pol ročnej odmlke zavinenej zlomeninou nohy sa dostáva opäť do formy, ktorá hovorí, že nastúpené pozície vydobyté na európskom šampionáte 2017 v Poľsku  nemieni tak ľahko a bez boja opustiť. Všetka jej príprava bude zameraná práve na štart v Belehrade, kde sa chce so cťou po prvý krát predstaviť medzi ostrieľanými a skúsenými konkurentkami.                                                                            

JOZEF  SKLENÁR                                                                                                                                                                                                         

Foto: Dana DUCHOSLAVOVÁ

č. 1. najlepšie v disciplíne na 200 metrov BF: zľava Amélia Pisarczyk (Poľsko), víťazka Zuzana Hrašková (Slovensko) a bronzová Iryna Pikiner (Ukrajina).

č. 2. Dvojnásobná medailistka Zuzana Hrašková zo Svetového pohára v Lipsku