Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 17.04.2018 - 05:01  //  aktualizácia: 17.04.2018 - 08:52  //  zobrazené: 2341

Dvakrát zlato pre plavkyňu Hraškovú

Dvojnásobné zlato plavkyne Hraškovej

V talianskom prímorskom letovisku Lignano Sabiadoro sa uskutočnilo ďalšie kolo Svetového pohára CMAS v plutvovom plávaní, na ktorom štartovalo  skoro 500 pretekárov z 92 plaveckých klubov Európy a sveta,  z viac ako 20 štátov.  Okrem kompletnej európskej plaveckej špičky (poznámka: medzi štartujúcimi nechýbali  ani také plavecké osobnosti ako sú Stefano Fognini (r. 1987, Taliansko), Jevgenij Smirnov (1994, Rusko), Olexander Odynokov (r. l993, Rusko), Krisztína Varga (r. 1996, Maďarsko), či Johanna Szikora (r. 2002, Nemecko), ktorí sa už môžu hrdiť viacerými medailovými ziskami z Majstrovstiev sveta a Európy seniorov a juniorov v plutvovom plávaní, vo vyhľadávanom letovisku – provincie Udine však štartovali aj plavci Jordánska Tuniska a Vietnamu a úspešne,  nakoľko nebol problém stretnúť sa s niektorými aj na medailových stupňoch.      
Vzhľadom k tomu, že termín slovenského  šampionátu, ktorý sa uskutoční v máji v Žiline sa rýchlo blíži a celá slovenská elita už viac menej nemá, kde otestovať svoju výkonnosť,  dali  si v Taliansku „rande“ aj zástupcovia šiestich plaveckých klubov Slovenska (Neptún a Žralok Bratislava, Delfín Žilina, SCP Senec, SWIN Warrios, v ktorom sú sústredení slovenskí reprezentanti  t.  č. bez klubovej príslušnosti) a na polo ostrove nechýbal ani pol tucet reprezentantov  šalianskeho Klubu vodných športov Barakuda.
Vzhľadom k tomu, že naši plavci hovorí šéf tréner a prezident KVŠ Barakuda Štefan Mika mali okrem dlhodobej prípravy v tomto roku súťažne za sebou  iba prvé kolo Slovenskej plaveckej ligy a Slovenského pohára a okrem ďalšieho aprílového kola v Bratislave už nemáme aspoň u tých najúspešnejších možnosť  preveriť ich pripravenosť na súťažnú sezónu, privítali sme šancu  štartovať na Svetovom pohári v Lignane. Kvalitná zahraničná konkurencia, už tradične dobrá organizácia a vytvorené podmienky k testu pripravenosti, ako aj možnosť zisku bodov do Svetového pohára klubov a jednotlivcov boli dôvodom našej účasti.“ Z úspešného šalianskeho plaveckého klubu Barakuda, ktorý sa radí svojimi výsledkami v SPLM a Slovenskom pohári medzi najlepšiu trojku u nás,  v Lignane reprezentovali: jediná seniorská plavkyňa ešte pred rokom taktiež juniorka  Zuzana Hrašková (r. 1999) a najmä mladší plavci:  Anikó Bertók, Jakub Kozmer, Adela Augustínová, Jakub Petrák (všetci r. 2003) a  Tereza Chovancová, ktorá je ešte o rok mladšia.   

Dvojnásobná víťazka Svetového pohára  šalianka Zuzana Hrašková

Hrašková potvrdila svoje kvality                                                                                                                                                                                                                 

So záujmom sa očakával ostrý štart dvojnásobnej medailistky z majstrovstiev Európy v minulom roku v Poľsku Zuzany Hraškovej (poznámka: v disciplíne na 200 metrov BF sa stala prvou plavkyňou Slovenska, ktorá sa stala majsterkou Európy a na dvoj násobnej trati vybojovala striebro), ktorá mala v druhej polovička minulého roka pretekársku pauzu po zlomenine dolnej končatiny a tak musela v rehabilitačnom a tréningovom procese doháňať nepredpokladané manko. Zdá sa, že 6 násobná majsterka Slovenska z minulého roku, držiteľka štyroch seniorských rekordov a čerstvá víťazka 21. ročníka  „ Vyhlasovania najúspešnejších športovcov okresu a Mesta Šaľa“ v seniorskej kategórii za rok 2017 Zuzana Hrašková sa s týmto zdravotným defektom  dokázala vysporiadať.  V prvej disciplíne, v ktorej štartovala bol šprint na 50 metrov BF, kde v konkurencii 36 plavkýň obsadila časom 23,34 sekundy 5. miesto (poznámka: víťazstvo si odniesla maďarská reprezentantka Krisztína Vargová) a získala podľa svetových tabuliek CMAS do hodnotenia 36 bodov.  V ďalšej disciplíne 100 metrov BF však už Zuzana Hrašková presvedčila všetkých svojich 23 súperiek  v bazéne, že to s útokom na medailové stupne myslí vážne, keď túto disciplínu vyhrala časom 0:49,38 sekundy pred skúsenou španielkou Silviou Barnes (r. l992) a ukrajinkou Annou Prybysch  Okrem víťazstva potešil aj 50 bodový zisk za prvenstvo v tejto disciplíne, ktorý naznačil, že po prípadnom úspechu v ďalšej disciplíne by mohla byť v hodnotení seniorských plavkýň hodne vysoko. Šalianska plavkyňa aj v svojej poslednej disciplíne 200 metrov BF, v ktorej je majsterkou Európy opäť potvrdila svoje kvality a túto disciplínu vyhrala aj v Lignane časom 1:46,99 minúty pred Krisztínou Vargovou (SE Káposvár) a Annou Prybyschovou (Ukrajina) a so ziskom 136 bodov obsadila medzi 86 seniorkami 4. miesto. Prvenstvo so ziskom 146 bodov vybojovala  Krisztína Vargová (r. l996, Maďarsko), pred Michele Rütze – 142 bodov (r. 2000, Nemecko) a tretia skončila so ziskom 138 bodov Nina Angermayer (r. 2000, Švajčiarsko), čím predstihla Zuzanu Hraškovú o  dva body (poznámka: ak by bola Hrašková v úvodnej disciplíne 50 metrov BF skončila na 4. mieste bola by sa z celkového tretieho miesta medzi seniorkami tešila ona). 

Výkonnosťou potešili aj ďalší plavci          

Napriek tomu, že už žiadny  z pätice šalianskych plavcov nedosiahol na medailové umiestnenia teší, že každý z nich si pripísal na svoje konto body do Svetového pohára, pričom Jakub Petrák (poznámka:  bol so 43 bodmi druhým najúspešnejším plavcom šalianskej mini výpravy) sa v disciplíne 400 metrov BF prebojoval v konkurencii 47 pretekárov do malého finále a časom 3:30,99  minúty obsadil 13. miesto.  Rovnaké umiestnenie dosiahla aj najmladšia členka výpravy Tereza Chovancová v disciplíne  800 metrov PP.  Netešil iba jej 22 bodový zisk, ale v silnej konkurencii najmä zaplávaný čas 08:04,90 minúty, ktorým si zlepšila svoje doterajšie maximum o viac ako 10 sekúnd!  Aj v ďalších prípadoch šalianski plavci potvrdili svoju dobrú pripravenosť a formu. Prispela k tomu najmä kvalitná konkurencia, čo sa potvrdilo aj v prípade juniorky Adely Augustínovej, ktoré  si o viac ako sekundu zlepšila svoj najlepší výkon na 50 metrov PP, svoju hodnotu má aj 23 bodový zisk Jakuba Kozmera a na úrovni svojich najlepších výkonov plávala aj Anikó Bertók.  
V Lignane sa zišla kvalitná konkurencia o čom hovorí aj skutočnosť, že všetky tri disciplíny, v ktorých plavci štartovali vyhrali iba dvaja seniori: Danylo Kolediažnyj (r. l995, Ukrajina), Alexej Kazancsev (r. l996, Rusko) a juniorka  Johanna Szikora ((r. 2002, Nemecko) z pomedzi skoro 500 plavcov. Šaliansku a regionálnu športovú verejnosť teší, že sa medzi európskou a svetovou elitou v plutvovom plávaní nestratila ani naša plavkyňa Zuzana Hrašková, ktorá vyplávala v lignanskej vode dve zlaté medaile. Z pomedzi viac ako 40 – tky slovenských plavcov (poznámka: z toho bolo 20 plavcov z plaveckého klubu  Žralok Bratislava) sa podarilo na medailové stupne vystúpiť iba slovenskému reprezentantovi Lukášovi Castvenovi (r. 2001, Žralok Bratislava), ktorý skončil tretí v disciplíne  50 metrov PP. Zostávajúci slovenskí plavci, medzi ktorými nechýbali ani viacerí slovenskí reprezentanti: Katarína Jánošková (r. l998), Daniela Kršjaková (r. l999), Vanesa Viršíková (r. 2003), Adam Osuský (r. 2002, všetci Žralok Bratislava),  Chan Ting Ting (r. 2002, Neptun Bratislava), Hana Vasilová (r. 2004, Swin Warrios),... skončili v disciplínach, v ktorých štartovali od. 5. – 25. miesto.
Štart a účasť na ďalšom kole Svetového pohára dokonale preverila pripravenosť aj šalianskych plavcov pred majstrovskou sezónou a štartom na majstrovstvách Slovenska v tretej dekáde mája. Regionálni vyznávači plutvového plávania veria, že v 50 metrovom žilinskom bazéne nebudú chýbať na stupňoch víťazov ani zástupcovia šalianskeho plutvového plávania, tak ako v minulých rokoch, keď  sa zaradili počtom získaných medailí medzi tri najlepšie plavecké kluby Slovenska.
                                                                                                                                                                                                                                                                                              

JOZEF  SKLENÁR           
Foto: Dana DUCHOSLAVOVÁ
č. 1: výprava plavcov KVŠ Barakuda Šaľa v Lignane zľava: Zuzana Hrašková, Jakub Kozmer, Adela Augustínová, Anikó Bertók a Tereza Chovancová, na snímke chýbaJakub Petrák.

č. 2: trojnásobný majster Slovenska a druhý najúspešnejší šaliansky plavec Jakub Petrák.

č. 3: stupeň víťazov v disciplíne 100 metrov BF: zľava Krisztína Vargová (Maďarsko!, zlatá a víťazka Zuzana Hrašková, bronzová Anna Prybysch (Ukrajina)