Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 21.01.2022 - 13:31  //  aktualizácia: 21.01.2022 - 13:43  //  zobrazené: 3992

Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti onedlho začne fungovať

Budova bývalej Detskej polikliniky v Šali prešla komplexnou rekonštrukciou vďaka projektu, ktorý realizoval Nitriansky samosprávny kraj. Priestory sú pripravené a 8 lekárov je na výkon Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti zazmluvnených. Šalianske centrum je jediné takéto zariadenie v rámci Nitrianskeho kraja.

Riaditeľ Polikliniky NSK v Šali Boris Jordanov previedol pozvaných hostí všetkými priestormi polikliniky i bývalej nemocnice. Prvou zastávkou bolo Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti, ktoré vzniklo v bývalých priestoroch detskej polikliniky. Kraj na vybudovanie CIZS získal nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako pol milión eur, dofinancovanie odsúhlasili krajskí poslanci, kde majú zastúpenie štyria poslanci za šaliansky okres. Schátrané priestory komplexne zrekonštruovali a voňajú novotou. Dnes sú pripravené slúžiť verejnosti i ôsmim lekárom, ktorí tu začnú pracovať už onedlho. „Bude tu detský lekár, obvodný lekár a špecialisti ako neurológ, gynekológ, internista či chirurg,“ priblížil riaditeľ polikliniky Boris Jordanov. Súčasťou CIZS bude aj Centrum včasnej intervencie, ktorej činnosť je zameraná na pomoc pre rodiny s deťmi od 0 do 7 rokov so zdravotným znevýhodnením. Táto služba bude fungovať v tesnej blízkosti CIZS, v bývalých priestoroch bufetu, pri podchode. Službu bude poskytovať Zariadenie sociálnych služieb Vinička, ktoré v Nitre funguje od roku 2018. „Verejné obstarávanie sa naťahovalo, boli komplikácie, ale momentálne je podpísaná zmluva na túto službu a doťahujú sa už len detaily s nábytkami a zariadeniami,“ priblížil riaditeľ polikliniky Boris Jordanov v súvislosti s Centrom včasnej intervencie. „Vznik Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti nie je výsledkom ročnej práce, ale už v roku 2018 sme hľadali lekárov, ktorí by boli vôbec ochotní vstúpiť do tohto projektu. Vtedy bola vyhlásená výzva. Potom samotný projekt a jeho realizácia trvala a sme veľmi radi, že sa nám podarilo tento projekt zrealizovať práve v Šali,“ hovorí Ildikó Agócs Kőrösi, poslankyňa za šaliansky okres. O presnom termíne otvorenia centra vás budeme informovať.

Budova patrí Nitrianskemu samosprávnemu kraju. Podľa vyjadrenia riaditeľa Polikliniky NSK v Šali Borisa Jordanova investovali do obnovy budovy za posledných päť rokov približne päť miliónov eur. Ide o najmasívnejšiu rekonštrukciu budovy za posledných minimálne 10 rokov. Ildikó Agócs Kőrösi, ktorá sa prehliadky zúčastnila spolu s ďalšími poslancami za okres Šaľa, s Jozefom Belickým a Róbertom Andrášim sa tešia tomu, že sa za uplynulé roky podarilo pre náš región, konkrétne pre zdravotníctvo, získať z Nitrianskeho samosprávneho kraja investície v spomínanej výške.

Aj v súčasnosti sú rozpracované projekty – prebieha rekonštrukcia strechy kotolne, onedlho sa začne s opravou fasády časti budovy, kde momentálne pracuje väčšina ambulantných lekárov a do budovy nad lekárňou a zdravotníckymi potrebami sa onedlho presťahuje sociálna poisťovňa. V ďalších článkoch sa o týchto novinkách dočítate viac.

 

(ek)