Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 18.09.2018 - 06:59  //  aktualizácia: 21.09.2018 - 06:30  //  zobrazené: 1988

Atletický Memoriál klope na dvere

Šaliansky atletický memoriál na obzore

Po tom, čo úspešne  prebehlo cez víkend atletické podujatie „Beh nočnou Šaľou“, kde štartovali dorastenci a seniori,  Atletický oddiel Telovýchovej jednoty Slovan Duslo Šaľa v spolupráci s VÚC Nitra, mestom Šaľa a Základnou školou Jána Hollého v Šali – Veči usporiada už ďalšie atletické poduajtie pre mladé atletické nádeje.  Vo štvrtok 20. septembra 2018 sa uskutoční na ZŠ J. Hollého v Šali – Veči 18. ročník Majstrovstiev okresu najmladšieho a mladšieho žiactva v atletike, ktoré sú zároveň Memoriálom zakladateľov atletiky v Šali prof. Milana Melicherčíka a prof. Jána Mutkoviča. 

kategórii najmladších žiakov budú štartovať súťažiaci z ročníka 2007 a mladší a čaká na nich v kategórii chlapcov a dievčat šesť individuálnych disciplín.  60 m, 600 m, 1 000 m, skok do diaľky, skok do výšky, kriket a štafeta 4 x 60 metrov.

kategórii mladších žiakov bude štartovať súťažiaci z ročníka 2005 – 2006 a pretekať budú v siedmych individuálnych disciplínach: 60 m, 600 m, 1500 m, skok do diaľky, skok do výšky, kriket, guľa (3 kg) a štafeta 4 x 60 metrov.

V každej kategórii môže štartovať pretekár iba v dvoch individuálnych disciplínach a v štafete. V každej disciplíne môžu tú, ktorú základnú školu reprezentovať maximálne traja pretekári.  Najlepší traja jednotlivci v každej disciplíne si odnesú medailu a diplom, na viac si vybojujú aj postup na  Majstrovstvá Západoslovenského kraja, ktoré sa uskutočnia v Skalici. V každej disciplíne sa boduje umiestnenie na prvých 10 miestach (11 bodov, 9, 8,.... desiate miesto 1 bod) . Základná škola s najvyšším  bodovým ziskom  sa stáva Majstrom okresu Šaľa za rok 2018 a  získa „Putovný pohár  Zakladateľov atletiky“.

Sedemnásty ročník spomienkou

Na  17. ročníku Majstrovstiev okresu najmladšieho a mladšieho žiactva v atletike a  Memoriálu zakladateľov atletiky v Šali prof. Milana Melicherčíka a prof. Jána Mutkoviča štartovalo 11 základných škôl šalianskeho regiónu a prvenstvo v hodnotení škôl si vybojovala ZŠ  J. Hollého v Šali – Veči, ktorej reprezentanti získali 383,5 bodu, pred ZŠ Ľ. Štúra Šaľa (323,5 bodu) a ďalšou šalianskou školou J. C. Hronského s 274 bodmi.  Najlepšou vidieckou školou (poznámka: štartovalo šesť vidieckych ZŠ) bola ZŠ Močenok (168,5 bodu) a prekvapujúco aj ZŠ Hájske, ktorá skončila v bodovaní na siedmom mieste. 

V minulom ročníku sa objavilo v štartovnom poli niekoľko „silných“ jednotlivcov, ktorí si odniesli aj po dve medailové umiestnenia a poohli vysokými bodovými ziskami svojim základným školám k úspešnej reprezentácii.

V kategórii mladších chlapcov bol najúspešnejším Šimon Vozár (ZŠ J. Hollého), ktorý vyhral dve disciplíny  guľu a kriket, Jakub Lenčéš (ZŠ Močenok) získal zlato v diaľke a striebro v krikete, rovnaké kovy vybojoval aj  Rajmund Hezky (ZŠ Tešedíkovo), ktorý vyhral beh na 600 metrov a získal striebro  v behu na 1.500 metrov. Troj násobným medailistom bol dokonca Luciano Stojka (ZŠ Hájske), ktorý  k zlatému šprintu, pridal tretie miesto v krikete a bol členom víťaznej štafety Hájskeho v behu na 4 x 60 metrov. 

V kategórii mladších dievčat  boli najúspešnejšími atlétkami Radka Šalatová (1. miesto guľa a striebro v krikete) a Iva Pálová (zlato v behu na 600 metrov a striebro v behu na 60 metrov), obe zo šalianskej ZŠ Ľ. Štúra. Dvoma medailami sa mohla pochváliť aj Nina Kellnerová (ZŠ J. Hollého Šaľa), keď vyhrala skok do diaľky a získala bronz v šprinte na 60 metrov.  S týmito úspešnými pretekármi,  ale aj športovcami  sa  z vekového dôvodu (poznámka: posun do vyššej vekovej kategórie) v blížiacom  18. ročníku nestretneme.

V kategórii najmladších chlapcov sa stali najúspešnejšími jednotlivcami: Jakub Palkovič (ZŠ Močenok), ktorý získal zlato v diaľke a v behu na 600 metrov skončil druhý a rovnako si počínal aj  Martin Kántor (ZŠ Ľ. Štúra Šaľa), ktorý k prvenstvu v šprinte, pridal striebro v skoku do diaľky. 

V kategórii najmladších dievčat bola zbierka dvoch medailistiek o niečo bohatšia, keď najúspešnejšou s dvoj násobným zlatom  (vyhrala šprint a kriket) sa stala Róberta Bírová (ZŠ Ľ. Štúra), dve medailové umiestnenia získala aj jej školská kolegyňa Karin Alexyová (druhá vo výške a tretia v diaľke). Navlas rovnaké kovy získala aj Lucia Illenčíková (ZŠ J. C. Hronského), ktorá bola strieborná v šprinte a tretia v behu na 1.000 metrov. Títo úspešní reprezentanti, ale samozrejme aj všetci ďalší, ktorí postúpia do staršej vekovej kategórii si budú môcť tieto úspechy zopakovať už o necelý týždeň.

Najmladší vyznávači kráľovnej športov,  ľahkej atletiky si želajú pri príležitosti ich okresného sviatku na víkend dobré počasie, oni sa zaručia kvalitnými  výkonmi o dôstojnú oslavu 18. ročníka Majstrovstiev okresu najmladšieho a mladšieho žiactva v atletike, ktoré sú zároveň aj Memoriálom zakladateľov atletiky v Šali prof. Milana Melicherčíka a prof. Jána Mutkoviča.  Rodina ľahkoatletických priaznivcov im to počasie a kvalitné výkony  z úprimného srdca želá.                                                JOZEF SKLENÁR 

Najlepšie staršie žiačky v hode kriketovou loptičkou: zľava Radka Šalatová (najúspešnejšia v kategórii starších žiačok), v strede víťazka Nina Pintérová, vpravo bronzová Michaela Kováčiková. foto: Víťazoslav KOSTKA

Najlepšie v behu na 60 metrov mladšie žiačky - zľava Lucia Ilenčíková, v strede dvojnásobná víťazka Róberta Bírová, vpravo Dominika Kohútová.