Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 12.08.2022 - 12:00  //  aktualizácia: 12.08.2022 - 12:05  //  zobrazené: 1445

Aj Šaľa zvažuje zdieľané kolobežky

Mestský úrad intenzívne pracuje na projekte vnútromestskej cyklistickej infraštruktúry, čiže na projekte cyklochodníkoch v meste. Ministerstvo predĺžilo termín predkladania žiadostí do konca septembra, medzitým však samospráva už podniká ďalšie kroky v tejto oblasti.

Ambíciou vnútromestskej cyklotrasy je prepojiť predstaničný priestor, ktorú čaká obnova, s centrom mesta, resp. sa po nej bude dať bezpečne dostať k trom školským zariadeniam a zároveň k násypu na Školskej ulici. Projekt by bol financovaný z Plánu obnovy SR, čo by znamenalo 100%-né financovanie, čiže si nevyžaduje ani 5%-ný vklad mesta. Akousi nadstavbou tohto projektu by boli zdieľané kolobežky. Primátor sa onedlho stretne so zástupcami spoločnosti, ktorá túto službu prevádzkuje. Nedávno sa objavili už v iných slovenských mestách, nejedna samospráva s nimi mala aj nedobré skúsenosti. „Negatívne skúsenosti už inde prekonali. Verím, že z toho poučenia vieme nájsť taký model, aby to prinášalo občanom to, čo to prinášať má. Je to služba pre nich. Myslím si, že v okresnom mesto veľkosti ako je Šaľa je najvyšší čas, aby sme zaviedli túto službu,“ doplnil primátor Jozef Belický. Obyvateľka Galanty, ktorá bežne zdieľané kolobežky používa na presun v rámci mesta nám vysvetľovala, že kolobežky sú po skúsenostiach nastavené tak, že napríklad v blízkosti detských ihrísk automaticky spomalia a nedá sa pridať vyššia rýchlosť. Kolobežky už majú v sebe zabudované GPS. Niektoré e-kolobežky už dokážu odhaliť aj to, ak na nej jazdia dvaja. Uvidíme, aké informácie získame na stretnutí so zástupcami prevádzkovateľa kolobežiek.

O ďalších novinkách k tejto téme vás budeme informovať. V prílohe nájdete znázornenie toho, kadiaľ by viedli cyklochodníky v meste.

 

(ek)