Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 02.03.2021 - 10:39  //  aktualizácia: 02.03.2021 - 10:54  //  zobrazené: 640

S P O L U T O D Á M E

Skupina poslancov a aktivistov v našom meste, ktorá sa rozhodla hľadať riešenia na zníženie nákladov na likvidáciu komunálneho odpadu v mesiaci február pokračovala v činnosti. Zamerali sme sa na osobnú agitáciu v rodinných domoch, kde sa ešte neseparuje. Z takmer dvesto vyložených kuka nádob sa uskutočnilo 34 pohovorov s obyvateľmi, ktorí ešte neseparujú. Mnohí o separácii konkrétnych komodít príliš veľa nevedeli, boli to hlavne starší.  Zároveň sme rozdávali farebné vrecia. Upozornili sme ich, že táto naša činnosť bude častejšia, čo separujúci uvítali. Za triedené suroviny plasty, papier, sklo, kovy sa neplatí, nakoľko sú tieto komodity platené z iných zdrojov a nie z rozpočtu mesta. V prípade  netriedenia komunálneho odpadu to mesto stojí v tomto období 107,4 eur za tonu. To isté platí aj o stojiskách na sídliskách. Mala by to byť dostatočná motivácia občanov na triedenie. Nezodpovednosť mnohých, ktorí vynášajú  ku kontajnerom nadrozmerné nepotrebné časti nábytku, tie sú síce odvezené na skládku, ale za cenu 164 eur za tonu ako čierna skládka. Ďalej apelujeme na občanov, aby dbali na skladanie a rezanie kartónov, ktoré zbytočne  zaberajú veľa miesta v kontajneri.                                                                                   

O tom, že funguje“ odpadový turizmus“ svedčí stojisko kontajnerov na Kúpeľnej ulici. V piatok bol odvoz komunálneho odpadu, no v nedeľu popoludní na stojisku bola hotová Sodoma-Gomora. Obyvatelia priľahlých dvoch bytoviek nemali šancu vyprodukovať také množstvo odpadu cez víkend. Výsledok našho odhalenia sme postúpili vedeniu mesta, ktoré už rieši daný problém.                                    

Tŕňom v oku sú aj mnohé stojiská kontajnerov v našom meste, hlavne tie neohradené. Je to dlhodobý proces ich skultúrnenia, uzamykania, resp. výmena za polopodzemné. Veríme že hore uvedené nedostatky sa nám s Vami občania postupne bude dariť naprávať podľa hesla SPOLU TO DÁME.

Peter Gomboš, predseda Komisie  životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti pri MsZ v Šali 

  • Kúpeľná ulica
  • Kúpeľná ulica
  • Novomeského ulica
  • Kúpeľná ulica
  • Kúpeľná ulica