Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 22.03.2017 - 13:34  //  aktualizácia: 22.03.2017 - 13:59  //  zobrazené: 3192

Regionálne centrum hádzanej v Šali

Hádzaná je v našom meste športom, ktorý tu má dlhoročnú tradíciu a silné zázemie vynikajúcich hráčov. Významné úspechy žnú naše hráčky zo ženského hádzanárskeho klubu HK SLOVAN Duslo Šaľa. Pôvod myšlienky založenia hádzanej v Šali možno datovať začiatkom roku 1943. Na jeseň roku 1943 sa  Šali uskutočnilo túžobne očakávané prvé oficiálne hádzanárske stretnutie. Hráčky sú v súčasnosti 9-násobnými majsterkami Slovenska, 3-násobnými majsterkami ČSFR a 11 násobné víťazky Slovenského pohára.

Dnešným dňom (22. marca 2017) nastáva v histórii šalianskej hádzanej ďalší dôležitý zlom, na pôde Mestského úradu v Šali bola podpísaná trojstranná dohoda medzi Slovenským zväzom hádzanej, HK SLOVAN Duslo Šaľa a našou samosprávou. Cieľom „Zmluvy o spolupráci pri realizácii projektu Regionálneho centra hádzanej“ v Šali je podpora hádzanej v našom regióne, zatraktívnenie podmienok pre tento šport, výchova športovcov, zvyšovanie ich výkonnosti, ale napríklad aj zavedenie súčasných trendov metodiky trénovania hádzanej do života športovcov. Regionálne centrá hádzanej Slovenský zväz hádzanej vytvára  pre zabezpečenie kvalitnej, modernej a odbornej  športovej prípravy detí a mládeže vo všetkých regiónoch Slovenska. Ich spustenie je plánované od 01. júla 2017. Úzka spolupráca s našou samosprávou a klubom bola podpísaná ako tretia v poradí na Slovensku.

Do projektu regionálneho centra hádzanej (RCH) v Šali sú zapojené kluby: UDHK Nitra, Športový klub polície Topoľčany, Slávia Sereď, HK Junior Močenok, HKM Chirana Medical Šurany. Tieto kluby tak akceptujú úlohy projektu RCH, ktorých výsledkom je jednotná metodická činnosť, zabezpečenie organizačnej činnosti, spolupráca so školami, účasť na súťažiach a turnajoch, podpora komunikácie športovcov a športových odborníkov v anglickom jazyku ako oficiálnom komunikačnom jazyku Európskej (aj Medzinárodnej) hádzanárskej federácie. Spolupráca troch strán novej dohody o RCH v Šali spočíva predovšetkým v zabezpečení materiálneho, finančného a personálneho fungovania projektu.

Podľa vyjadrení primátora Jozefa Belického je RCH pre Šaľu veľký posun v rozvoji športu a podpore športovania detí a mládeže, ktoré takto získavajú správne hodnoty a podporuje sa šírenie zdravého spôsobu života. Predseda šalianskeho hádzanárskeho klubu Pavol Šinkovič dodal, že ako športový klub sa budú snažiť získať čo najviac úspechov a verí, že v budúcnosti budú zbierať ovocie dnešnej snahy a propagovať mesto Šaľa ako hádzanárske centrum naďalej.

Súčasťou tlačovej besedy spojenej s podpisom zmluvy bolo aj predstavenie novej šéf-trénerky Dariny Braunovej, ale aj informačná prezentácia viceprezidenta SZH Ernö Kelecsényiho o tomto významnom projekte. Prezident SZH Jaroslav Holeša zdôraznil, že mesto Šaľa je vynikajúcim centrom tohto športu v regióne vzhľadom na jej historické športové zázemie, polohu, úspechy hádzanárok, ale aj prostredia na výchovu nových športovcov. Prednostka Mestského úradu v Šali Jana Nitrayová dodala, že ako podpredsedníčka hádzanárskeho klubu si vznik spolupráce nesmierne váži a pre klub bude pozdvihnutie záujmu o tento šport u detí a mládeže, skvalitnenie športových výkonov, ale aj rozvíjanie vhodných podmienok prioritou.

Spolupráca v projekte Regionálneho centra hádzanej je pre mesto Šaľa veľká česť a výzva v dosahovaní čo najlepších výsledkov a zvyšovaniu záujmu detí a mládeže o zdravý spôsob života. Výsledným efektom je vytvorenie konkurencie schopných hráčov a hráčok na medzinárodnej úrovni seniorských kategórií.

(alx)

 

Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • Prednostka MsÚ a podpredsedníčka klubu HK Slovan Duslo Šaľa: Jana Nitrayová, Predseda klubu HK SLOVAN Duslo Šaľa: Pavol Šinkovič, Primátor Jozef Belický, Prezident SZH Jaroslav Holeša, Viceprezident SZH: Ernö Kelecsényi
  • Viceprezident SZH: Ernö Kelecsényi
  • Predseda klubu HK SLOVAN Duslo Šaľa: Pavol Šinkovič
  • Prezident SZH: Jaroslav Holeša
  • Primátor a šéf-trénerka HK SLOVAN Duslo Šaľa Darina Braunová
  •  Predseda klubu HK SLOVAN Duslo Šaľa: Pavol Šinkovič
  • Primátor a prezident SZH Jaroslav Holeša