Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 05.06.2023 - 11:32  //  aktualizácia: 05.06.2023 - 11:52  //  zobrazené: 4238

Šaliansky jarmok v roku 2023 bude viac tradičný

Mesto Šaľa založilo tradíciu Šalianskeho jarmoku v roku 2002 pri príležitosti 1000. výročia prvej písomnej zmienky o meste a to formou jarmoku tradičných remesiel, ktorý sa spravidla koná posledný júnový víkend v roku.

Pri príležitosti XX. jarmoku v dňoch 23. – 24. júna 2023 sa vraciame  k jarmoku v tradičnom zmysle slova. Pozvali sme remeselníkov, ktorí budú predvádzať svoje umenie. Príďte a uvidíte, ako sa vyrábajú predmety z keramiky, prípadne si vlastnoručne vyrobíte vlastný hrnček alebo misku na hrnčiarskom kruhu. Umelecký kováč predvedie svoje umenie a záujemcom umožní vyrobiť si kovaný darček - podkovičku pre šťastie alebo srdiečko z lásky. Zaujímavé a krásne umenie predvedú ďalší remeselníci – košikárka, ktorá okrem košíkov vyrába aj drobnosti z drôtu, budete môcť tiež zistiť aj to, čo je podmaľba, nájdete tu aj  šperkárku, ktorá predvedie výrobu šperkov z cínu. Príde aj ľudový remeselník, ktorý zdobí kožu i ďalší, ktorý predvedie výrobu sklenených vitráží - prekrásne kombinácie skla a medených pásikov spojených do rôznych tvarov. Možno Vás zaujme tkáčsky stav a výroba výrobkov na ňom, ale poponáhľajte sa, lebo tu bude len v piatok 23.6.2023.

Na jarmoku ponúkneme aj tradičných predajcov byliniek, mastičiek, oblečenia, domácich údenín, syrov, sladkostí. Občerstviť sa môžete pri viacerých stánkoch s jedlom a nápojmi.

Na našom jarmoku sa zabavíte pri bohatom kultúrnom programe, ktorý tiež zahŕňa pásmo historickej a tradičnej hudby  - 24.6. o 16:00  sa môžete tešiť na program hudobného zoskupenia z Nitry Musicantica Slovaca, ktorá sa venuje už takmer desať rokov oživovaniu hudobných pamiatok z obdobia stredoveku, renesancie a baroka z nášho územia, ale aj zo vzdialenejších európskych krajín. Tomuto zodpovedá aj ich bohatý inštrumentár originálov a replík historických hudobných nástrojov.

Neskôr o 17:00 sa predstaví so svojím vystúpením tradičná rómska cimbalová hudba Kotlárovci - rodinná kapela, otec a traja synovia, ktorí sa venujú hudbe profesionálne. Ich program pozostáva z maďarskej, slovenskej, českej aj svetoznámej hudby .  

Nebudú chýbať tradičné vystúpenia detí šalianskych škôl a Folklórnych súborov Šaľan a Šaľanček, ako aj vystúpenia umelcov z partnerských regiónov Telč (Česká republika), Oroszlány (Maďarsko), Końskie (Poľsko) a Mogiľov Podolskij (Ukrajina) a ďalší zaujímaví hostia.

Vďaka projektu „Šaliansky jarmok viac tradičný“  pribudne pred hľadiskom, ako aj pre potreby predvádzania remesiel, 7 pivných setov.

Vstup na podujatie je bezplatný a všetkých srdečne pozývame.

Príďte a spoznajte kus histórie, umenia a poctivej ručnej práce. V súčasnej dobe nadbytku a masovej výroby je ručne vyrábaný produkt zaujímavejší, kvalita a trvácnosť je spojená s konkrétnym človekom, príbehom.

Príďte 23. a 24. júna 2023 do Šale a podporte miestnu komunitu.

 

„Táto aktivita sa uskutočňuje vďaka podpore Ekofondu SPP, n. o.“