Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 21.02.2018 - 11:53  //  aktualizácia: 21.02.2018 - 11:58  //  zobrazené: 1089

Do Šale dorazila ďalšia potravinová pomoc

Do Šale dorazila prvá tohtoročná dávka potravinovej pomoci. Múka, cestoviny, olej, ryža, paštéty, cukor, konzervy či strukoviny potešili takmer 70 rodín zo Šale.

Po novembri sa do Šale opäť dostali balíčky „prvej pomoci“. 13,5-kilové balíky dostávajú na to odkázaní štyrikrát do roka, minulý rok dostali aj jeden balík s hygienickými potrebami.

„Prišla som pre maminu pre balík. Má 88 rokov, mala mozgovú príhodu, tak už päť rokov žije s nami,“ zdôverila sa pani Pásztorová zo Šale. Na šaliansku faru prišiel aj syn pani dôchodkyne, ktorá už ale balík nepotrebuje. „Mamina je už druhý týždeň v domove dôchodcov, tak som prišiel odhlásiť ju zo zoznamu. My to chvála Bohu nepotrebujeme, nech ten balík pomôže iným.“  

O tom, kto je oprávnený takýto balíček si prevziať, rozhoduje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Distribuuje ich v spolupráci s farskou charitou. Farská charita sv. Jozefa v Nových Zámkoch doručila do Šale 128 balíčkov pre 68 rodín. Aby sa dostali k ľuďom, ktorí sú na to odkázaní, pomáha aj Šaľa. „Mesto je súčinné s Farskou charitou sv. Jozefa v Nových Zámkoch, pretože mnohí tí občania sa nezdržujú na mieste trvalého bydliska, sú to aj ľudia bez domova. My ich vyhľadávame, kontaktujeme, povieme im, kedy a kde si môžu balíčky prevziať, prípadne im ich neskôr doručíme,“ vysvetľuje Margaréta Zozuľáková z Referátu sociálnych vecí MsÚ Šaľa. K balíčku sa môžu dostať štyri skupiny ľudí, jedným z hlavných kritérií je, že občan musí byť poberateľom dávok v hmotnej núdzi. Právo na balíček má aj istá skupina seniorov alebo invalidní obyvatelia. Podľa počtu detí môže jedna rodina dostať aj viac balíčkov.

 

(ek)