Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 14.08.2015 - 08:09  //  aktualizácia: 14.08.2015 - 08:37  //  zobrazené: 1137

Zberateľ pohľadníc sa zastavil aj v Šali

Na bicykli navštívil viac ako 2400 miest na Slovensku, na rade bola Šaľa. Z každej návštevy si vezme oficiálnu pohľadnicu a pečiatku obce. V Šali dostal aj pamätný list a pozvali sme ho na obed. Ladislav Holub tvrdí, že takýmto putovaním po Slovensku žije svoj sen.

Pán Ladislav prišiel v stredu popoludní na Mestský úrad v Šali nečakane. Pred úradom oprel o stenu svojho najlepšieho kamaráta, bicykel, a namieril si to do primátorskej kancelárie. Vraj chce len podpisy a pečiatky mesta na kúsok papiera – ako dôkazový materiál, že tu bol. Zo svojho ruksaku vyťahuje hromadu zakladačov, kde má pripravený prázdny euroobal s označením „Šaľa“. Prednostka úradu, Jana Nitrayová a viceprimátorka, Danica Lehocká mu ho naplnili, pripravili mu papierik s pečiatkami, pohľadnice a pamätný list. Vyzbierané veci nosí v taškách a ruksaku. „Keď mám niečo už naviac, že som preťažený, tak zabalím balík a posielam to domov, na poštu. A na pošte si to vyzdvihnem, keď sa vrátim z túry. Niekedy zoberiem aj päť balíkov,“ rozpráva s nadšením pán Holub. Zo zozbieraných zážitkov a predmetov chce vydať knihu.

Cestovateľ ukazuje mapu Slovenska, asi 3/4 miest je označená farebne. Zberateľ vysvetľuje, že farebné miesta už navštívil, tie neoznačené ho ešte čakajú. Na cesty sa vydal pred piatimi rokmi a svoj sen chce dovŕšiť budúci rok. Jeho osobný rekord je spred troch rokov, spravil 251 km za jeden deň. „To bol môj celoživotný sen a sen môjho deda. Dedo ešte chcel prakticky precestovať celé Slovensko pešo. Môj sen bol niekedy, na pionieri, na dvadsaťjedničke prejsť,“ zdôveruje sa.

64-ročný zberateľ pochádza z obce Poša (okres Vranov nad Topľou), jeho deti žijú v zahraničí, s manželkou sa rozviedol. Tvrdí, že žije z dôchodku a privyrába si z príležitostnej práce. Keď je na cestách, spí „v lone prírody“. Občas mu obce či mestá ponúknu nocľah, ponuku však nie vždy využije. Radšej si roztiahne svoj „spacák“ niekde pri potoku, rieke, kde sa ráno aj ovlaží a pokračuje v ceste ďalej. Harmonogram si však neplánuje, rozhoduje sa v danej chvíli, kam ďalej. Ani nám nevedel presne povedať, či si pôjde pre pečiatku najbližšie do Galanty alebo obce Žihárec.

Prednostke úradu a viceprimátorke daroval akýsi pamätný list aj on. Podľa Danici Lehockej, viceprimátorky mesta tu cestovateľ zanechal svoje posolstvo. „Je to pozastavenie, moment v živote, ktorý vami tak zatrasie. Považujem to za také pozastavenie v dnešnej uponáhľanej dobe a odkaz, aby si ľudia nezabudli plniť svoje sny. Aj keď na to v dnešnej dobe je málo času, ale aby ich niekde uchovávali a možno na ne raz príde čas,“ dodala viceprimátorka.

Po priateľských rozhovoroch na mestskom úrade ho vedenie mesta Šaľa pozvalo na obed. Zberateľ povedal, že má chuť „na klasiku“ - dal si hranolky s vyprážaným syrom a kofolu.

 

 

Kontakt: Mgr. Erika Kőrösi, Referát pre komunikáciu, Mestský úrad Šaľa, info@sala.sk, +421 944 320 410

Foto: MsÚ Šaľa