Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 10.08.2015 - 07:14  //  aktualizácia: 10.08.2015 - 07:16  //  zobrazené: 1144

Vozičkári hrajú rugby v Šali

20-ročný Adam z Vlčian je na vozíčku od svojich 13-tich rokov. Kým bol zdravý, aktívne sa venoval plávaniu a potápaniu. Po úraze sa k športu vrátil, aj keď trocha inak. Trénuje s vozičkármi rugby v Maďarsku. Dnes je organizátorom medzinárodného rugby turnaja pre hendikepovaných. Hráči majú postihnuté aspoň tri končatiny. Druhý ročník sa koná v šalianskej športovej hale. Turnaj potrvá do nedele.

Zmerať sily si prišli v tomto fyzicky náročnom športe tímy z Maďarska, Poľska a Česka. Česi sa museli spojiť do jedného tímu s našim jediným hráčom, Adamom. Na Slovensku sa totiž venujú tomuto neobvyklému športu len dvaja, jeden z nich nemohol prísť. Adamova mama, pani Lívia priznáva, že je tento šport finančne náročný a bez sponzorov by kúpu špeciálneho rugby vozíka nezvládli – stojí zhruba 5000 eur, vyrobený je na mieru. Napriek tomu vyzýva ľudí s podobným osudom, aby prekročili svoj tieň a niečomu sa aktívne venovali. „Nie je to ľahké zostať na vozíku a začať rozmýšľať trošku inak. Ten šport im dá určite veľmi veľa, vytrvalosť, život v tom kolektíve. Oni si v tom kolektíve vedia povedať také veci, s ktorými by sa nám zdravým nezdôverili. Vidia jeden druhého, ako pokračujú v posilňovaní, presadaní z toho vozíka na posteľ, z normálneho do športového vozíka,“ zdôveruje sa Adamova mama, Lívia Porubská.

Chlapcov plných energie a chuti do života si môžete pozrieť v sobotu a nedeľu. V sobotu odohrajú zápas Poliaci s československým tímom od 10.00 hod. Rakúsko s Maďarskom si to na vozíčkoch rozdajú o 11.30 hod. V sobotu o 15-tej pokračujú Rakúšania proti československému tímu. O 16.30 hod. si zahrajú proti sebe Poľsko a Maďarsko. V nedeľu budú tímy súperiť o umiestnenie. O štvrté a tretie miesto budú bojovať od 9.00 hod. a o víťazovi sa bude rozhodovať v zápase od 10.30 hod.

Mesto akciu podporilo tiež – zapožičalo nadšencom halu zdarma. Podľa skúsenej mamy je prenájom haly na tri dni bežne aj 1500 eur.