Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 06.10.2023 - 14:52  //  aktualizácia: 06.10.2023 - 15:15  //  zobrazené: 646

Spojili sa, aby vysadili 250 rastlín

Šalianska spoločnosť ProCS darovala mestu zeleň v hodnote tritisíc eur. Okrem financií však priložili ruku k dielu aj pri výsadbe. Vznikla z toho príjemná spoločná aktivita.

Desiatka zamestnancov zo šalianskej súkromnej spoločnosti a mestského úradu si dnes natiahli záhradnícke rukavice a pustili sa do práce. Pred renesančným kaštieľom vysadili záhon plný trvaliek. „Sme spoločnosťou, ktorá tu pôsobí 30 rokov, ale chce byť aj partnerom mesta, partnerom lokálnej komunity. Je to síce malá časť toho celku, ale aj takto pripravujeme pôdu pre naše budúce generácie. Keď sa spojí mnoho malých vecí, vznikajú z toho veľké,“ povedal Martin Gálik z ProCS o projekte VINCI ENVIRONMENT DAY 2023, ktorý sa práve vracal ku kaštieľu od artézskej studne s plnou kanvicou vody. „V rámci spoločenskej zodpovednosti sme ich oslovili, či by sme nespravili niečo spolu pre naše mesto a vznikol tento nápad, že rastliny nie len zakúpili, ale ich spolu aj vysadíme,“ doplnila prednostka Mestského úradu v Šali Jana Nitrayová.

Zamestnanci vysadili celkovo 250 rastlín do záhonu pred kaštieľom. „Zvolili sme kombináciu trvaliek a tujovitých rastlín. Keď trvalky odkvitnú, zostane to tu zelené aj v zime, preto sme vysadili aj dráče, tujky, tisy. V strede budú dominovať biele hortenzie, prepletené s cercismi, ktoré budú na jar kvitnúť  vo fialovej farbe. Do zeme sme dali aj cibuľoviny, okrasný cesnak a žltý hyacint,“ priblížila Gabriela Brániková, referentka životného prostredia Mestského úradu v Šali.

V rámci tejto aktivity vysadili aj päť hrabov na Dolnej ulici. Pribudli tu namiesto dvoch stromov, ktoré v dôsledku poveternostných podmienok boli vyvalené. Hraby sú úzke kultivary, vďaka čomu nebudú zasahovať do chodníka a parkoviska.

Mesto sa pravidelne zapája do spoločenských aktivít aj v inej oblasti, či už v rámci dňa dobrovoľníctva, kedy zamestnanci úradu natierajú lavičky a herné prvky alebo pri milej aktivite s názvom Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.

 

(ek)