Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 29.03.2024 - 09:30  //  aktualizácia: 29.03.2024 - 09:50  //  zobrazené: 246

šalianky „prekvapili“ favorizovanú Plzeň.

Hádzanárky „prekvapili“  favorizovanú Plzeň.
                                                                                 

DHC Plzeň – Slovan Duslo Šaľa 27:35 (15:20).  
Rozhodovali: Petr Kichner, Michal Vacula (obaja Česko) – 156 divákov; vylúčené: 3:4; pokutové hody: 4/3 – 2/2.  

DHC:  Schreibmeierová 6, Panošková 5, Veronika Fenclová – Galušková  5/3,Melicherová a Lásková po 3, Polánková 2, Linda Galušková, Bušauerová a Drozdová po 1. Tréner: Jana Bureš – Galušková.

DUSLO: Furgaláková, Oláhová – Takáčová 2; Königová 3; Tulipánová 2; Ščípová 3, Pócsíková 3/2;  Pastoreková 4; Susíková 2;  Matušincová 4;   Bírová;  Varjássiová 1, Pálová;  R. Šalatová, Holešová 6; L. Ratvajská 5. Tréner Peter Pčola, asistent Andrea Šalatová.
                                                                                  

V prvej predohrávke 22. kola (o týždeň skôr) cestovali naše hádzanárky do Plzni mesta kvalitného piva a automobilového koncernu Škoda,  kde sa stretli so svojim susedom o dôležité body, nakoľko Plzeň v prípade víťazstva o dva góly by bola „preskočila“ naše hádzanárky v konečnej tabuľke tohto ročníka MOL ligy. Zverenkyne trénera Petra Pčolu, napriek tomu, že dres súpera obliekajú dve exportné kanonierky: už skúsená reprezentantka Česka Veronika Fenclová - Galušková  (r. l998) so  168 gólmi druhá najlepšia strelkyňa MOL ligy a juniorská reprezentantka a veľká nádej Simona Schreibmeierová (r. 2005, 155 gólov), ktorá je na treťom mieste, pričom Plzeň pred týždňom vyhrala v Kynžvarte (28:30) a doma o päť gólov (34:29) s pražskou Sláviou. Šalianky však podobný scénár nechceli pripustiť a hrou a výsledkom zaskočili favorita.                                                                                                                         

Už v úvode zápasu sa roztrhlo vrece s gólmi, keď skórovala Takáčová, domáce krídlo Panošková vyrovnala, Ščípová pridala opäť vedúci gól, na ktorý odpovedala vyrovnaním Melicharová (2:2), čo však bol posledný vyrovnaný a zároveň úspešný stav DHC v tomto zápase !!! Dva góly Pastorekovej znamenali vedenie Dusla (2:4) a keď si naša defenzíva dala pozor na kanonierky Schreibmeierovú a Fenclovú , čím náš náskok aj vďaka streleckej pohotovosti Holešovej a Ratvajskej narastal a v 17. minúte sme už viedli rozdielom piatich gólov (6:11). Keď sa k nim ešte v prvom dejstve pridali aj ďalšie šalianske hráčky (poznámka: hráčky  Pastoreková, L. Ratvajská a Ščípová zaznamenali po 3 góly) bolo jasné, že Šaľa bez bodového zásahu z Plzni neodíde, nakoľko takýto rozdiel bol aj v polčasovej prestávke. Škoda, že do druhého polčasu už nenastúpila naša najlepšia strelkyňa Olívia Ščípová (ohlásilo sa predošlé zranenie, napriek tomu by jej  nemalo utiecť umiestnenie v najlepšej desiatke kanonierok MOL ligy).  


Aj II. polčas sa hral v šalianskej réžii , nakoľko súperovi sa iba v dvoch prípadoch podarilo znížiť na rozdiel troch gólov (17:20, 19:22). ale k ďalšiemu zníženiu neprišlo a po góloch Pócsíkovej a Holešovej sme v 40. minúte opäť viedli o päť gólov 20:25.  Domácim sa nedarilo obrat v dueli aj vďaka našim spoľahlivým brankárkam, keď zaznamenali Schreibmeierová 6 a Fenclová – Galušková 5/3 iba 11 gólov (najmenej v tomto ročníku ) a tak skóre v prospech Dusla Šaľa utešene narastalo. Po góloch Varjássiovej, Matušincovej a Pócsíkovej viedli chemičky v 51 minúte už o osem gólov (24:32), ba dokonca v 58. minúte po zásahoch Susíkovej a L. Ratvajskej až o 10 gólov 25:35! Šalianky nakoniec dosiahli v poslednom kole najvyššie svoje víťazstvo v ročníku 2023/2024 na ihriskách súpera, ale aj celkove – Blahoželáme !


Tréner Peter Pčola: „ To najlepšie sme si nechali na záver ročníka, keď sme podali jeden z najlepších výkonov vonku. Hrali sme to, čo chceme hrať a hrali sme to aj vlani. Zahrali si všetky dievčatá, slabinu sme nemali a najmä po obrátke sme pohyblivou defenzívou a kombinačnou hrou s kontrami súpera prevalcovali. Je to hneď vidieť, keď môžete s mužstvom trénovať spolu. Čaká nás slovenská „nadstavba“ s Dunajskou Stredou a Michalovcami od 27. apríla 2024, na ktorú sa už pripravujeme. „    
 
Ďalšie zápasy základnej časti 22. kola MOL ligy:
                                                                 predohrávka: Sokol Poruba – Zora Olomouc31:33 (13:16)  Farářová 10/3, Kar. Rajová 7, Demlová 3,... – Kubálková 7, T. Vasiljeva 6, Kalinová 4,...

sobota: Slávia Praha – HK Hodonín; Písek – Michalovce; Zlín - Kynžvart a Dunajská Streda – Most.

Dohrávka 20. kola MOL ligy:  Házená Kynžvart – Iuventa Michalovce 28:29 (12:16),Dresslerová 6, Vávrová 6/3, K. Königová 4,. – Bačenková 5, Krivokapič 4, Biegerová 3,...

Ďalšie informácie zo Slovenskej hádzanárskej nadstavby a českej časti play – off prinesieme v ďalšom bloku.    

                                                                                                                     JOZEF SKLENÁR