Domov   >  Projekty EÚ
publikované: 23.09.2015 - 12:41  //  aktualizácia: 21.04.2016 - 11:47  //  zobrazené: 2025

Prevencia kriminality 2015



Projekt bol finančne podporený Radou vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality“.

 

 

Názov Projektu

Rozšírenie kamerového monitorovacieho systému v Šali

Číslo zmluvy

č. 73/NR/2015 (425/2015) zo dňa 17.9.2015

Financovaný z

„Projekt bol finančne podporený Radou vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality“.

 

Dotácia zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky SR na zabezpečenie úloh prevencie kriminality

Ministerstvo vnútra SR – Okresný úrad Nitra

Prijímateľ

Mesto Šaľa

 

Začiatok realizácie aktivít projektu

(zverejnenie zmluvy o poskytnutí dotácie zo ŠR 18.9.2015)

09/2015

Ukončenie realizácie aktivít projektu

12/2015

Výška poskytnutej dotácie

10.000,00 EUR

Celkový rozpočet podľa žiadosti projektu

18.187,20 EUR

Celkový rozpočet po verejnom obstarávaní

 

 

Obsah projektu:

Zámerom projektu „Rozšírenie kamerového monitorovacieho systému v Šali“ je prevencia a zníženie kriminality v meste Šaľa a zvyšovanie bezpečnosti mesta využitím modernej techniky v boji s kriminalitou. Mesto Šaľa prevádzkuje monitorovací kamerový systém od roku 2005 a na základe týchto skúseností v spolupráci s jednotlivými zložkami PZ nielen využíva túto techniku pre zvýšenie efektívnosti svojich aktivít v oblasti prevencie kriminality a pri zachytávaní a objasňovaní priestupkovej trestnej činnosti, ale zároveň spoločne plánuje ďalšie možnosti využitia a vhodné lokality pre ich umiestnenie. Predmetom tejto žiadosti je projekt ďalšej etapy skvalitnenia a rozšírenia  kamerového systému v meste Šaľa - ide o umiestnenie 8 statických a 1 otočnej kamery vrátane IR reflektorov, licencií a montáže a súvisiacich výdavkov na verejné priestranstvá v meste Šaľa do 5 lokalít. V tejto etape sme sa zamerali na strategické pozície kamier do dynamických dopravných uzlov vo vzťahu k možným únikovým cestám páchateľov, ako aj na cestný mostný objekt a na ochranu novo budovaného otvoreného verejného priestranstva za objektom kaštieľa, kde sa zvýši intenzita pohybu obyvateľov po jeho ukončení. Vybrané lokality boli identifikované zástupcami jednotlivých zložiek Policajného zboru v meste Šaľa aj s ohľadom na možnosti spätného získavania dôležitých informácií, ktoré sú pomôckou pri hodnotení bezpečnostnej situácie, ako aj podporných materiálov pri objasňovaní protizákonných skutkov. Účelom projektu je využitím týchto kamier vytvárať predpoklady pre bezpečnejší život obyvateľov mesta Šaľa a zefektívnenie ochrany verejného aj súkromného majetku. Mestská polícia ako aj všeobecná verejnosť od zrealizovania projektu vo zvolených lokalitách očakáva zníženie protispoločenskej činnosti a zvýšenie počtu objasnených prípadov, ako aj zvýšenie subjektívneho i objektívneho pocitu bezpečnosti občanov a tým eliminovanie negatívneho imidžu mesta, zefektívnenie ochrany majetku občanov, mesta, štátu, zníženie rozsahu uličnej protispoločenskej činnosti (vandalizmus, krádeže, nepovolené parkovanie).

Realizáciu aktivít projektu predpokladáme na obdobie 8 mesiacov - máj až december 2015. Projekt bude realizovaný dodávateľským spôsobom na základe výsledku verejného obstarávania. Aj po ukončení aktivít projektu však budú jeho výsledky prínosom pre ďalšiu prácu jednotlivých zložiek polície a naďalej sa budú dlhodobo prejavovať jeho prínosy.

 

 

Ciele projektu:

  • zvyšovanie bezpečnosti mesta prevenciou kriminality a inej protispoločenskej činnosti
  • prevencia využitím modernej techniky v boji s kriminalitou = technické zabezpečenie prevencie,
  • cieľavedomé, plánovité, koordinované a komplexné pôsobenie na príčiny a podmienky, ktoré vyvolávajú alebo umožňujú kriminalitu a inú protispoločenskú činnosť s cieľom ich predchádzania, potláčania a zamedzovania.

 

Lokality:

Nové kamery (8x statických a 1x otočná) budú inštalované v katastri mesta Šaľa v nasledovných 5 lokalitách

  1. most – ul. SNP ( náhrada starej nefunkčnej kamery) – 2 x statická kamera
  2. lokalita centrálnej mestskej zóny – za kaštieľom a amfiteátrom – 2 x statická kamera
  3. Veča - kruhová križovatka ulíc Nitrianska/Dlhoveská/Lúčna – 1 x statická, 1 x otočná kamera
  4. svetelná križovatka na ul. SNP /Štúrova – 2 x statická kamera
  5. centrum mesta – pešia zóna Hlavná ul.– 1 x statická kamera

 

Projekt je spolufinancovaný z rozpočtových prostriedkov Ministerstva vnútra - Okresného úradu Nitra na rok 2015 na základe uznesenia Rady vlády SR pre prevenciu kriminality