Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 17.07.2017 - 18:51  //  aktualizácia: 18.07.2017 - 18:40  //  zobrazené: 4609

Výmena skúseností

V uplynulých dňoch navštívili policajní funkcionári zo Šale španielske mesto Elche. Spolu s riaditeľom OR PZ Romanom Révayom, náčelníkom MsP Petrom Krokavcom,  Zsoltom Gombosom z Obecnej polície v Diakovciach na Pyrenejský poloostrov cestovali aj primátor Šale Jozef Belický, prednostka OÚ Petronela Vižďáková a veliteľ HaZZ v Šali Ľubomír Tuška. Návšteva sa uskutočnila na základe recipročného pozvania španielskej štátnej polície a Mestskej polície v Elche, v dňoch 5.-12. júla 2017.

Porovnanie práce mestských polícií

Hneď prvý deň sme sa oboznámili s prácou tamojšej mestskej polície“ – hovorí Peter Krokavec, náčelník MsP. Pozorne si všímal prácu svojich španielskych kolegov. Ako sám vraví, systém ich činnosti v porovnaní s tým slovenským, nie je až taký odlišný. „Hlavný rozdiel je v tom, že španielska mestská polícia má väčšie kompetencie. Môžu dokonca sankcionovať vodičov za rýchlosť a riešiť menšie trestné činy.“ – vysvetľuje Krokavec. Mesto Elche má 230 000 obyvateľov a zamestnáva 380 policajtov, z toho 90 je denne v teréne. Majú modernú budovu, v ktorej sa dokonca nachádza strelnica. Výstroj a výzbroj má MsP v Elche, oproti našim policajtom, trocha inú. Vzhľadom k mestským špecifikám často používajú bicykle a skútre. Vo výzbroji majú napríklad aj automatické pušky.

U „štátnych“

Delegácia sa oboznámila aj s prácou štátnej polície. „Mali sme možnosť pozrieť si oddelenia daktyloskopie a laboratória na zviditeľňovanie daktyloskopických stôp zasielaných z miesta činu, ale aj pracoviská operatívnej služby so zameraním na násilnú trestnú činnosť, extrémizmus, terorizmus a domáce násilie a celkovo organizovanú trestnú činnosť. Ďalej službami poriadkových síl s ukážkami výzbroje a výstroje na udržiavanie verejného poriadku na väčších akciách a zhromaždeniach.“ – hovorí Roman Révay, riaditeľ OR PZ v Šali. Aj budova štátnej polície v tomto meste má k dispozícii reprezentatívny objekt so strelnicou.  V Elche pracuje približne 260 príslušníkov štátnej polície. Zaujímavosťou je, že ak už bol niekto zamestnaný v mestskej polícii, nemôže tam už neskôr pracovať ako štátny policajt. A opačne to platí takisto. „Myslím si, že pri porovnaní s krajinou na Pyrenejskom poloostrove, ktorá má 9 krát viac obyvateľov než Slovensko, som vo vybavení a systéme práce španielskej štátnej polície, nenachádzal veľký rozdiel medzi vybavenosťou a systémom práce v našich zložkách.“ – vysvetľuje R. Révay.

Návšteva u hasičov a prijatie u primátora

Okrem návštev policajných zložiek v Elche, naša delegácia navštívila aj oddelenia hasičského zboru. Čo sa týka hasičov, ich útvar je oveľa väčší, porovnateľný s útvarom v Bratislave. Je to veľkosťou zásahového obvodu a počtu obyvateľov. Ten je desaťnásobne vyšší ako je v Šali. Podľa Ľubomíra Tušku, veliteľa šalianskych hasičov, rozdiel je najmä v technickej vybavenosti. Veľké suchá a vysoké teploty sú v Španielsku príčinou rozsiahlych krovinatých a lesných požiarov, často v nedostupnom teréne. „Využívajú špeciálnu techniku, najmä cisternové striekačky s väčším objemom vody. Na stanici majú aj heliport. Disponujú aj technikou na hasenie požiarov z vodnej hladiny a na vode. Bolo vidno, že do vybavenosti a techniky naozaj investujú. Aj finančné ohodnotenie hasičov sa pohybuje v iných číslach, ako u nás.“ -  dodáva Ľ. Tuška. Šaľanov privítal aj tamojší primátor Carlos Gonzáles.  Primátor Jozef Belický ho pri tejto príležitosti pozval na recipročnú návštevu do Šale.

Vznik spolupráce

Celá spolupráca vznikla pri bežnej dopravnej kontrole. „V roku 2014 som navštívil rodinu žijúcu v Elche, keď nás zastavili v centre mesta. Pri kontrole sme sa predstavili ako kolegovia zo Slovenska. Tak sa začala naša komunikácia a spolupráca.“ – vysvetľuje Zsolt Gombos. Už o rok neskôr boli Diakovčania pozvaní na policajnú oslavu, ktorá sa konala v meste San Pedro del Pinatár. Odovzdávali tam ocenenia za zásluhy. Obecná polícia Diakovce vtedy dostala ocenenie za priateľstvo a dobré vzťahy. O ďalší rok bol španielski policajti pozvaní  na II. Policajný ples v Šali. „Počas ich návštevy  sme im predstavili a poukazovali ozbrojené zložky okresného riaditeľstva policajného zboru, obvodného oddelenia, mestskú políciu a samozrejme sme im predstavili aj prácu šalianskych hasičov.“ – dodáva Zsolt Gombos.  

Veríme, že ďalšia spolupráca a výmena poznatkov a skúsenosti napomôže všetkým zainteresovaným zložkám v oboch krajinách. Mestskí policajti, štátni policajti aj hasiči, to sú ľudia, ktorí obetavo chránia bezpečie a majetok nás všetkých.

 

spracoval Miro Demín

foto: archív Petra Krokavca