Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 26.10.2018 - 09:30  //  aktualizácia: 26.10.2018 - 09:44  //  zobrazené: 2553

Pohotovosť nie je láskavosť

„Zabezpečenie pohotovosti nie je láskavosť k občanom. Jednoducho na to majú nárok,“ zdôraznil primátor Šale na zasadnutí Nitrianskeho samosprávneho kraja v súvislosti s problémovým zabezpečením pohotovosti. Kameňom úrazu sú lekári, ktorí odmietajú slúžiť.

V spádovej oblasti Šale je 17 lekárov, ktorí by mali mať zmluvu o vykonávaní služieb na šalianskej ambulantnej pohotovostnej službe. Ochotných slúžiť však je len 12. Piati odmietli podpísať zmluvu. Vraj majú vysoký vek a sú fyzicky a psychicky vyčerpaní. Doplácajú však na to tí, ktorí sú ochotní slúžiť a v konečnom dôsledku obyvatelia. „Ukazuje sa, že tí 12-ti lekári nechcú sami ťahať, pretože im pripadá viac služieb. Oni boli ústretoví a teraz sú za to trestaní,“ vysvetľuje primátor Jozef Belický, ktorý je aj krajským poslancom. Podľa Jána Grešša, tiež poslanca NSK, však aj tí piati lekári, ktorí odmietajú slúžiť, sú zo zákona povinní vykonávať túto službu. „Potom sa pýtam, prečo vôbec lekári nad 70 rokov ambulujú? Keď je niekto schopný ambulovať od rána do popoludnia, päť dní v týždni, nie je schopný odslúžiť 5 hodín v rámci jedného mesiaca? To je o tom, že niekomu sa jednoducho nechce a niekto dobrovoľne slúži,“ vyjadril sa na zastupiteľstve. Na zasadnutie prišla aj lekárka Gabriela Juríková, ktorá služby na pohotovosti dobrovoľne berie. Apeluje na kompetentných, aby súčasný nevyhovujúci stav riešili a zaraďovali do služieb všetkých 17 lekárov. „Zákon súhlas tých lekárov, v takomto prípade, nevyžaduje. Zákon zaväzuje aj VÚC konať v záujme zabezpečenia zdravotnej starostlivosti v danom regióne. Doktor Ševčík tento postup odmietol a do služieb naďalej rozpisuje iba časť lekárov. Dobrovoľne slúžiaci lekári sme sa preto obrátili na predsedu VÚC, písomne, osobne. Neuspeli sme. Ďalej sme sa obrátili na Ministerstvo zdravotníctva SR, ktorý konštatoval, že neexistuje žiaden zákonný dôvod nezaradiť lekárov nedobrovoľníkov do služieb APS,“ vysvetlila lekárka Juríková.

Vedenie kraja a lekár NSK Ľubomír Ševčík nezaradenie lekárov argumentujú tým, že výklad ministerstva zdravotníctva, podľa ktorého sú títo lekári povinní slúžiť, nie je právne záväzný, preto lekárov nemožno do služby nútiť. „Sme tí, čo chcú pokoj pre prácu, chceme dohovor, chceme zákonnosť a spravodlivosť. Sme tí, ktorí chceme konať vo verejnom záujme a to ste určite aj vy všetci. Preto vyzývam vás pán predseda a poslanci, prispejte k tomu, aby APS začala fungovať bezodkladne v súlade s platným zákonom,“ vyzvala Juríková prítomných.

Zoznam pripravuje riaditeľ Polikliniky NSK v Šali Boris Jordanov. Do služby zaraďuje aj tých piatich lekárov, ktorí zmluvu nepodpísali. Zoznam však údajne lekár NSK upravuje. „Pán riaditeľ Jordanov zasielal rozpis služieb, z tohto rozpisu potom pán krajský lekár Ševčík vyškrtol tých, ktorí nepodpísali zmluvu o poskytovaní pohotovostnej služby s tým, že ich nahradil tými, ktorí zmluvu podpísali a tým im navýšil počet služieb. Naposledy zaradil lekára, ktorý na zozname vôbec nemal čo robiť. Je to prípad pána doktora Vasila Gubu," priblížil Belický. Doktor Guba nie je poskytovateľom všeobecnej lekárskej starostlivosti, je len garantom pohotovosti O tom, že bol zaradený do zoznamu slúžiacich lekárov, údajne vôbec nevedel, preto do služby 7.10.2018 nenastúpil. Na pohotovosti bola v tom čase prítomná len zdravotná sestra. 

Svoju podporu na zaraďovanie do služieb všetkých lekárov vyjadrila aj poslankyňa zastupujúca náš okres Ildikó Kőrösi. Je aj v záujme nášho mesta bojovať za to, aby pohotovosť bola riadne zabezpečená. „Ja som prvý, ktorý chcem s tým pohnúť, no nemám na to kompetencie. Potom, čo sme sa po dlhom období domohli, aby opäť bola pohotovosť, aby normálne fungovala detská aj dospelá, absolútne odmietame, aby si to odniesli lekári, ktorí sú ústretoví. Verím, že je v silách NSK vysporiadať sa so situáciou a s prístupom lekára NSK,“ skonštatoval Belický.

 

(ek)