Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 24.05.2016 - 15:14  //  aktualizácia: 24.05.2016 - 16:04  //  zobrazené: 1605

Mladšie žiačky Dusla víťazom MK

Mladšie žiačky Dusla víťazom MK
Hádzanárske nádeje nestratili v súťaži ani bod.

Vedúci kolektív Majstrovstva kraja mladších žiačok ročník 2015/2016 po jeseni, prvé družstvo šalianskeho Slovan Duslo obhájilo vedúce postavenie a bez straty kvetinky sa stalo jeho celkovým víťazom.

Cieľom bol posun v tabuľke

Pred štartom nového ročníka MK v hádzanej  mladších žiačok vstupovalo „A“ Slovan Duslo Šaľa pod vedením trénerskej dvojice: Andrea Šalatová a Janetta Pálová (poznámka: bývalé reprezentantky Slovenska a hráčky šalianskeho družstva žien), ktoré v realizačnom kolektíve dopĺňa na poste vedúcej družstva bývalá spoluhráčka šalianskeho Dusla  Eva Kollárová) do súťaže s úmyslom posunúť sa  v tabuľke oproti minulému ročníku MK mladších žiačok vyššie (poznámka: v ročníku 2014/2015 skončilo prvé družstvo šalianskeho Dusla na 3. mieste za druhou Zlatnou n/O a víťaznými Šuranmi).

Už úvodné duely v novom ročníku hovorili o tom, že tento cieľ je splniteľný, nakoľko s obomi rivalmi si poradili ľahko už v prvej polovičke jesennej časti súťaže, keď na domácej palubovke „rozprášili“ Zlatnú n/O (s výsledkom 30:5),  skoro rovnako obišiel minulo ročný víťaz Šurany, ktoré prehrali dokonca doma so Šaľou po výsledku 5:27.

Ak si niekto myslel, že už nič nebráni šalianskemu družstvu k ceste za jesenným primátom tak sa mýlil.  K hráčskym výmenám prišlo však aj v iných družstvách a zrazu sa pre šalianske hádzanárske nádeje (poznámka: v MK mladších žiačok   štartuje aj „B“ družstvo šalianskeho Dusla) zjavili iní a kvalitní konkurenti. Hráčske kolektívy DAC Dunajská Streda a Nitra boli totiž svorne so Šaľou po 5. kole v tabuľke taktiež bez straty bodu. Šalianky však aj v týchto dvoch duelom zabrali naplno a  po víťazstve doma s Nitrou 29:7 si poradili  v 7. kole  aj  v Dunajskej  Strede, kde vyhrali 14:20 a usadili sa na čele tabuľky.

Musíme dievčatám poďakovať, hovorí jedna z trénerok Andrea Šalatová za zodpovedné a kvalitné výkony nielen v týchto troch – štyroch klúčových dueloch, ale aj v priebehu celej jesennej sezóny.  Dievčatá sa presvedčili na vlastnej koži, že keď nič neoklamú v príprave tak sa výsledky práce musia dostaviť, čo nás teší.“  V záverečných troch dueloch už Duslo nezaváhalo  a po zásluhe sa usadilo na čele jesennej tabuľky s plným 20 bodovým ziskom a vysoko aktívnym skóre 320:55. Šaliansky kolektív sa mohol pochváliť aj ďalšími primátmi, keď ako jediné družstvo nastrieľalo viac ako 300 gólov (poznámka: štvorica hráčok: Andódiová, Bírová, Kunová a Šalatová strelila 191 gólov, čo je viac ako polovička strelených gólov celým družstvom) a mohli sa pochváliť aj najlepšou defenzívou, keď opora družstva brankárka Barbora Vnuková inkasovala iba 55 gólov (poznámka: Dunajská Streda obdržala 106 a Nitra až 133 gólov). Dvoj bodový náskok po jesennej časti pred Dunajskou Stredou a štvor bodový pred Nitrou však  hovoril o tom, že  v zimnej prestávke nemôžu šalianske hádzanárky zaspať na vavrínoch.

Na jar nadviazali na jesenné účinkovanie

V Šali zavládla po jesennej časti Majstrovstva kraja s výkonmi mladších žiačok spokojnosť, nakoľko „A“ družstvo figurovalo na čele,  „B“ družstvo pod vedením stále aktívnej hráčky úspešného šalianskeho seniorského družstva Ivany Trochtovej (poznámka: v tomto družstve hrajú mladšie dievčatá) „zimovalo“ na 9. mieste s malým bodovým odstupom na stred tabuľky.

Prvé družstvo šalianskych mladších žiačok mal štart ako remeň.   rekordnom víťazstve ročníka 2015/2016 v Seredi  5:49, Šaľa pokračovala v spanilej jazde, keď porazila doma Kolárovo 26:15, deklasovala na domácej palubovke Nesvady v pomere 2:41 (poznámka: strelecky sa presadila najlepšia strelkyňa Rebecca Bírová so 14 gólmi) a vyhrala aj ďalší duel v Zlatnej o 19 gólov a keď dali priúčku v 5. kole minuloročnému majstrovi Šuranom 27:3,  so záujmom očakávali ako dopadne ďalšie dvoj kolo, v ktorom sa ešte mohol lámať chlieb. Šalianske mládežnícke nádeje vedené skúsenou trénerskou dvojicou Šalatová – Pálová však nenechali nič na náhodu a poradili si aj s najväčšími konkurentmi v boji o prvenstvo. Najkôr vyhrali v 6. kole na pôde Nitry (poznámka: dievčatá skončili nakoniec na 3. mieste)  9:23 a v ďalšom kole vyhrali v Šali  (17:11) s najväčším konkurentom DAC Dunajská Streda (poznámka: DAC Dunajská Streda bola jediným družstvom, ktoré dokázalo s Duslom vyhrať aspoň polčas 5:6).  Po tomto dôležitom víťazstve už šalianskym dievčatám, nič nebránilo v ceste za oslavou zisku krajského víťaza. O tom, že šaliankam patrí prvenstvo oprávnene hovorí ich bilancia, keď získali v majstrovských dueloch plný 40  bodový zisk, nastrieľali aj najviac gólov 642 (Poznámka: na druhom mieste v počte streleckej efektivity bola Nitra 512 gólov) a najmenej 119 ich aj inkasovali, keď druhá najlepšia defenzíva Dunajskej Stredy obdržala skoro o 100 gólov viac (214). Vzhľadom k tomu, že sa v jarnej odvete darilo v MK Nitrianskeho kraja darilo aj  zverenkyniam trénerky Trochtovej – rezerve, ktorá skončila nakoniec so ziskom 15 bodov presne v strede tabuľky na 6. mieste (poznámka: predstihli dokonca aj minulo ročného majstra Šurany) zavládla v Šali s účinkovania mladších žiačok v majstrovskej súťaži oprávnená spokojnosť.                                         Na  víťaza nedávno ukončeného ročníka však čaká v rámci tohto ročníka ešte jedna dôležitá skúška. V druhej polovičke júna budú štartovať na otvorených majstrovstvách Slovenska mladších žiačok v Martine.  Umiestnenie na slovenskom šampionáte je ešte vo hviezdach, ale už dnes je jasné, že šalianske žiačky svojimi výsledkami a výkonmi potvrdili, že pri Váhu sa rodia opäť  rodia hádzanárske talenty, ktoré môžu pod odborným vedením pokračovať v zdokoalovaní sa svojho hádzanárskeho kumštu v ďalších družstvách jedného z najúspešnejších hádzanárskych klubov Československej ženskej  hádzanej.    

Mladšie žiačky Dusla Šaľa „A“ v MK v ročníku  2015/2016 reprezentovali: brankárky:  Vnuková, Lovászová,  hráčky: Forrová – 22 gólov,  Antálková 16, Kunová 69, Kováčiková  14, Kormúthová  16, Andódiová  58, Szabová 33, Kormanová 14, Šalatová 57, Pálová 59, Kučerová 48, Alföldiová 39 a Bírová 138 gólov, ktorá bola aj najlepšou strelkyňou družstva. Trénerky: Andrea  Šalatová a Janetta Pálová, vedúca družstva Eva Kollárová.  

                                                                         JOZEF SKLENÁR