Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 07.12.2023 - 22:30  //  aktualizácia: 07.12.2023 - 22:23  //  zobrazené: 727

Niektorí výnimoční Šaľania si prevzali ocenenie

Niektorí výnimoční Šaľania si prevzali dnes ocenenie.

"Výnimočným miestom robia toto mesto ľudia, ktorí tu žijú, ľudia, ktorí prispievajú k tomu, aby sme sa mali lepšie, aby svet bol krajším, lepším miestom na život," prihovoril sa primátor Jozef Belický hosťom na Slávnostnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Šali. 10. decembra sa na Slovensku oslavuje Deň samosprávy - v Šali si ho pripomíname práve slávnostným zasadnutím, v rámci ktorého odovzdáme ocenenia výnimočným ľuďom, ktorí pôsobia v Šali alebo tu majú svoje korene. Inak tomu nebolo ani tento rok. Tohtoročná slávnosť však bola o niečo iná. Ďakovný list si totiž prevzali okrem ocenených aj dvaja príslušníci mestskej polície, ktorí boli ako prví na mieste pri nedávnej rodinnej tragédii vo Veči.

V tomto roku si ocenenia mesta prevzali piati ľudia v troch kategóriách - cenu mesta získal mladý onkológ a vedec, Peter Grell. Čestné občianstvo sme udelili primátorom dvoch partnerských miest - Oroszlány a Konskie. A cenu primátora získal Roman Kováč za klub historických vozidiel a Mládežnícky parlament mesta Šaľa. Gratulujeme.

"Ako inak ako výnimočnosťou možno nazvať skupinu mladých ľudí, ktorí sa odhodlane pustia do prípravy podujatí svojich rovesníkov. Nie len spôsobom, že im zabezpečia ich vyžitie, realizáciu ich obľúbených činností. Ale že ich aj vtiahnu do tohto procesu, spoja sily a pripravia podujatia spoločne ešte pre iné skupiny obyvateľov v tomto meste.

Ako inak, než výnimočnosťou nazvať to, ak niekto povýši svoju záľubu v technologických riešeniach a prenesie ju do zručnosti, ktorou zliepa čriepky histórie, poskytne technológie prostredníctvom veteránskych áut k nahliadnutiu nám, nášmu regiónu, ale i celému Slovensku. Dokonca i v zahraničí. Nájde spojenie medzi ľuďmi s rovnakou vášňou, aby sa vytvorili nové priateľstvá," opisoval primátor na margo činnosti Mládežníckeho parlamentu mesta Šaľa a Romana Kováča, fanúšika historických vozidiel. V jeho aute, ktoré pravidelne predstavuje aj v Šali počas jarmoku, sa viezla počas nakrúcania filmu napríklad aj herečka Lída Baarová.

"Ako inak, než výnimočnosťou nazvať to, ak náš rodák, pracujúci v zahraničí, vezme svoje zručnosti, svoje skúsenosti, odbornosť, najnovšie výdobytky vedy, aby pomohol ľuďom so zdravotnými problémami. Aby vykresal nádej u ľudí, ktorí nádej postupne strácajú," povedal o doktorovi Petrovi Grellovi, ktorý pochádza z lekárskej rodiny. Cenu si prišiel prevziať v sprievode svojej manželky, dvoch malých detí i rodičov.

Čestné občianstvo mesta Šaľa získali primátori našich dvoch partnerských miest – Zoltán Lazók a Krištof Obratanski. "Toto priateľstvo medzi poľským, maďarským mestom a Šaľou obohatilo množstvo ľudí v našich mestách – veď naše kontakty dávno presiahli formálne hranice. Poskytli priestor našim umelcom, kultúrnym súborom, našim deťom, seniorom, dobrovoľníkom, len preto, lebo niekto, kto toto mesto zastupuje, vytvoril priestor Šaľanom, aby sa ocitli v srdci obyvateľov Konskie i Oroszlányu,“ povedal primátor.

Naše mesto nedávno zasiahla rodinná tragédia. Ako prví prišli na miesto naši dvaja mestskí policajti, Rudolf Drahoš a Tibor Vincze. V rámci dnešnej slávnosti sa im primátor chcel verejne poďakovať za ľudský a profesionálny prístup, odvahu a pohotové poskytnutie prvej pomoci na mimoriadne náročnom zásahu. "Mnohokrát som aj ja ako policajt prežil ten vnútorný strach, keď človek ide na prípad a nebojí sa len o to, či je v bezpečí, ale aj o to, či ten prípad zvládne odborne, profesionálne a či jeho pomoc bude dostatočne účinná. Prísť tam ako prvý je mimoriadne psychicky, aj fyzicky náročné. Táto chvíľa je správna na to, aby som sa im verejne poďakoval," týmito slovami ich pozval na pódium.

Ocenení získali aj nádherné, ručne vyrobené plakety. Tie vytvorila naša miestna umelkyňa, keramikárka Petra Sudorová. Z diel na prvý pohľad cítiť Šaľu a lásku, ktorou boli ceny tvorené. Veríme, že držiteľom bude pripomínať, že ich rodné mesto je na nich hrdé. 

 

Kongresová sála sa dnes prezliekla do slávnostného, predvianočného šatu vďaka zapožičaným dekoráciám od Kvetinový salón Terka. Ďakujeme. 

 

(EK)