Domov   >  Kultúra
publikované: 07.10.2019 - 08:53  //  aktualizácia: 07.10.2019 - 15:12  //  zobrazené: 3087

Leto s FS ŠAĽAN - jarmoky, festivaly, zvyky, doma aj v zahraničí...

Toto leto naši folkloristi naozaj nelenili a tancovali doma aj v zahraničí, na festivaloch či jarmokoch, na oslavách miest či obcí, na javiskách aj na lúkach... Bolo toho viac ako dosť a nikde nechýbal ľudový tanec, dobrá muzika a výborná zábava. Na viacerých podujatiach naši folkloristi roztancovali divákov a zapojili do tancov šikovnosti či do spoločných chorovodov.

JÁNSKE OHNE. Ešte koncom júna zorganizovali a oživili tradičný šaliansky zvyk Jánske ohne. Tanečníci z FS Šaľan zapojili do tohoto krásneho podujatia plno Šaľanov a v medzihrádzovom priestore vedľa lesoparku vytvorili krásnu oslavu letného slnovratu kde nechýbali spoločné tance, jánsky oheň a velikánske chorovody.

VÍNO TERRA WAG. V polovici júla sa na šalianskom amfiteátri konala tradičná súťažná prezentácia a výstava vín „Víno Terra Wag“ kde bola verejná ochutnávka našich vinárov a nechýbali ani ocenenia za kvalitné ušľachtilé moky. V rámci programu nechýbal ani FS Šaľan.

FF KOLIESKO. Medzi najkrajšie podujatia, na ktorom Šaľania ukázali tance z nášho regiónu, určite patrí FF Koliesko v Kokave nad Rimavicou. Na tomto folklórnom festivale nechýbal pouličný jarmok, plno vystúpení ľudového tanca zo Slovenska či zo zahraničia a mesto skvelých srdečných ľudí, ktorí sa vedia kultúrne vyžiť a zabávať či je deň.... či je noc.

DNI KONSKIE POĽSKO. V piatok večer 16. 08. 2019 sa naši tanečníci už po druhýkrát vybrali na cestu autobusom krížom cez Slovensko a krážom cez Poľsko, ktorú si krátili spevom i tancom. Po príchode nadránom spali  2-3 hodinky, po raňajkách nasledoval tréning pred hotelom a po obede odvoz do mesta Końskie. Pódium sa nachádzalo pri historickej budove Egyptského Orangeria v areály rozľahlého mestského parku, spolu so stánkami, občerstvením i kolotočmi. Sobotňajší program naši folklóristi otvárali  veselým tancom pri Mľine. Následne naša mladá speváčka Martinka zaspievala tri nádherné ľudové piesne a po nej predviedli svoj frišký tanec naši šikovníci Katka a Kesko. Tanečníci ukázali veselé pásmo z Raslavíc a na záver zaspievali známu goralskú pesničku „Hej, Górale“ – ako inak než po poľsky. To sa moderátorom i obecenstvu tak páčilo, že sa muselo spievať ešte raz.

OBECNÉ DNI - GÁŇ, OBYCE, HORNÁ KRÁĽOVÁ A MOČENOK. Neodmysliteľným kultúrno-spoločenských podujatiam cez leto patria oslavy miest a obcí. FS Šaľan bol vo viacerých okolitých obciach odprezentovať svoje folklórne pásma ako sú: Pred mľinom... – Šaľa a okolie (Veľké Zálužie, Tvrdošovce), Chtora dzifka bez frajira, ňej do karčmi ňezadzira – Šariš (Raslavice), Kde sa vínu darí... – Tekov (Starý Tekov, Vráble, Kozárovce). Všade mala veľký úspech škola tanca, do ktorého zapojili a roztancovali divákov a hostí.

VINOBRANIE V ŠALI. Roztancované námestie aj pešia zóna... to bolo VINOBRANIE v Šali 2019, ktoré sa uskutočnilo 27.9.2019 v centre nášho mesta. ĎAKUJEME všetkým Šaľanom aj divákom... všetkým tanečníkom z FS Šaľan, DFS Šaľanček a Muskátlis Néptánckör-Vágkirályfa. Organizátorom podujatia bolo MsKS Šaľa s Folklórnym súborom ŠAĽAN a je súčasťou projektu "Rok so šalským gazdom". Podujatie finančne podporil Fond na podporu umenia a Nadácia ZSE. Partnerom podujatia boli Lángov dvor a Darázsvin.

Zuzka N. a Hačo z FS Šaľan