Domov   >  Kultúra
publikované: 04.07.2024 - 15:22  //  aktualizácia: 04.07.2024 - 15:30  //  zobrazené: 290

Tvorivý čin roka 2023

„Minulý rok sme uzavreli prvú desiatku odovzdávania cien v oblasti umenia, 10 neuveriteľných rokov, ktoré nás utvrdili v tom, že  máme u nás množstvo talentovaných a šikovných ľudí. Za ostatných 10 rokov bolo odovzdaných 86 ocenení v 10 kategóriách, od roku 2016 sa odovzdáva aj mimoriadna cena za dlhodobú aktívnu prácu, ktorú si za 7 rokov prevzalo 14 laureátov,“ začala slávnostný podvečer históriou podujatia Tvorivý čin roka, moderátorka Slávka Bartíková.  

Počas 11. ročníka podujatia odovzdali ceny laureátom v šiestich kategóriách. Vyhlasovateľom súťaže je Komisia kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali, preto aj jeho predseda Marek Molnár sa oceneným prihovoril. Spolu s primátorom odovzdávali ocenenia.

 

Kategória: Knižná tvorba a publicistika – ocenenie získala Katarína Sládečková

Začalo to filmom Kung-Fu panda, vďaka ktorému sa zamilovala do Číny. Najprv sa začala venovať bojovému umeniu, neskôr štúdiu čínštiny. Ako sama povedala naučiť sa po čínsky bola na začiatku drina. Vybrala sa napokon do Číny a našla si triky, ktoré jej pomáhali v štúdiu. Drina sa vyplatila, dnes sa pýši ocenením excelentný študent čínštiny a prvenstvo získala aj ako autorka prvej slovensko -  čínskej beletrie na svete s názvom „Slovenska v krajine draka“. Kniha obsahuje viac ako 40 malých príbehov zo života v Číne a približuje čitateľovi rozdielne správanie a mentalitu Slovákov a Číňanov. Ocenenie si žiaľ nemohla prísť osobne prevziať, ale ju úprimne potešilo a odkázala nám: Toto ocenenie dokazuje, že moja snaha pomôcť študentom čínskeho jazyka a zlepšiť medzinárodné Slovensko-čínske vzťahy nevyšla nazmar. Vo svojom písaní budem pokračovať aj naďalej a verím, že pomôžem viacerým študentom čínskeho jazyka poprípade čínskym študentom slovenského jazyka prekonať jazykovú bariéru. Ešte raz veľmi pekne ďakujem,“ napísala Katka Sládečková.

 

Kategória: Film – ocenenie získal Valentín Kozaňák

Laureát v kategórii film má doma už niekoľko ocenení za Tvorivý čin roka. Posledné ocenenie si do zbierky priložil minulý rok za réžiu inscenácie „Ako uvariť žabu“. V roku 2023 sa zapojil so svojim tímom KEKS Production do filmárskej súťaže 48 Hour (48 hodinová produkcia) Film Project Praha 2023. Ide o najväčšiu časovú svetovú súťaž svojho druhu. Súťaž je založená na tom, že tvorcovia musia počas 48 hod. natočiť film. Každý dostane pridelený žáner, postavu, rekvizitu a vetu z dialógu. Film z dielne KEKS Production skončil ako tretí najlepší film na festivale a získal aj 2. miesto na medzinárodnom festivale v Talianku. Vo filme bola povinná rekvizita „mydlo“ a veta „bez práce nie sú koláče“. Film má síce len 7 min a 23 sek., ale nesie silný odkaz. Valentín Kozaňák si vo filme aj zahral a spolupodieľal sa na hudbe. Film je dostupný na kanáli youtube.

 

Kategória: Etnografia, folklór – ocenený Detský folklórny súbor Šaľanček

DFS Šaľanček vznikol spolu s FS Šaľan v roku 2015 a za svoju 9-ročnú existenciu vystúpil na rôznych kultúrno-spoločenských podujatiach.

Prioritou súboru je oživenie a uchovanie tradičných ľudových tancov, piesní, zvykov a obyčajov zo Šale a Matúšovej zeme i z rôznych regiónov Slovenska, ako sú Fašiangy, Vynášanie Moreny, Veľkonočné sviatky, Stavanie mája, Jánske ohne, Vianočné sviatky a i. Pravidelne účinkujú v galaprogramoch, ktoré organizuje FS Šaľan -  v roku 2023 sa zúčastnili na repríze galaprogramu pod názvom „My sme a tu sme“.

V roku 2023 sa deti zo Šaľančeka i tanečného odboru ľudového tanca na ZUŠ zúčastnili krajského kola celoštátnej postupovej súťaže detských folklórnych súborov ENIKI BENIKI s choreografiou „Pri pasení husí“, kde spoločne vybojovali krásne zlaté pásmo.  Na túto súťaž pripravovali deti Martina Sýkorová, Viktória Šebíková a Lukáš Visokai.

 

Kategória: Divadloocenenie získala Martina Bučková

Rodáčka zo Šale, ktorá sa v roku 1996 len zo zvedavosti ocitla na skúške divadelného súboru Materinky a už viac neodišla. Už to pomaly bude 30 rokov, čo jej divadlo učarovalo a je členkou divadelných ochotníckych súborov nášho mesta. Stvárnila množstvo nezabudnuteľných postáv pre deti aj dospelých. Jej výkony môžeme vidieť nie len v divadelnom súbore Materinky a ŠOK, ale aj v divadelnom súbore 13. opona, kde momentálne pôsobí.

V divadelnom predstavení Ťapákovci stvárňuje postavu lenivej Zuzi, a od roku 2017 predstavenie pretrváva v upravenej verzii s profi hercami a putuje po celom Slovensku.  V divadle 13. opona účinkuje v predstavení Pravda, taktiež po boku profesionálnych hercov, jej postava sa alternuje s Helenou Krajčiovou. Obe predstavenia majú na Slovensku veľký úspech a ročne odohrajú v priemere 25 repríz.

 

Kategória: Fotografia - cenu získal Tomáš Pressel

Všestranne nadaný Šaľan, narodený v znamení rýb svoju lásku k vode pripisuje tak trochu aj tomuto faktu. Ako sám hovorí: „či už to bolo plávanie na plavárni, rybárčenie v našej rieke Váh, alebo len obyčajný pobyt na pláži, či kúpalisku. Cestu k vode som si našiel rovnako ako cestu k potápaniu“.

Vášnivý športovec, ktorému učarovalo potápanie na jeden nádych. Pred tromi rokmi zdedil klub Slovakia Freedive Team a stal sa jeho predsedom, kde zároveň dokumentuje aktivity nádhernou fotografickou tvorbou. Približuje nám svet pod vodou a kvalitnou prezentáciou tohto výnimočného športu odovzdáva aj posolstvo, ktoré lahodí nielen oku a duši, ale aj motivuje ľudí spoznať prírodu a šport. Nielen jeho športové výkony ale umelecké cítenie a zachytenie daného okamihu si zaslúži náš obdiv.

 

Kategória: Fotografia – ocenenie získal Klub fotografov TERRA WAG

Svojou prácou aktívne prispieva k rozvoju fotografie a podporuje začínajúcich fotografov v našom regióne. Svojimi aktivitami nadväzuje na dlhoročnú históriu fotografie, a tým vracia do povedomia jej umelecké hodnoty. Prezentuje naše mesto nie len na Slovensku, ale i v zahraničí. Spolupracuje s Krajským osvetovým strediskom v Nitre. Organizuje rôzne výstavy, prednášky, workshopy, cestopisy. Začal i cezhraničnú spoluprácu s fotografmi z družobného mesta Oroszlány. V rámci dvojdňového spoločného stretnutia s maďarským fotoklubom spoločne fotografovali dominanty nášho mesta. Z týchto fotografií vznikli 2 výstavy – v galérii na MsÚ v Šali a Kultúrnom stredisku Večierke.

 

Kategória: Propagácia mesta – ocenenie získal Samuel Szarka

Mladý 18- ročný chalan zo Šale, plný elánu,  nápadov a 
s vlastným podcastom „Na slovíčko s ....“. Cieľom podcastu sú rôzne rozhovory so zaujímavými a známymi osobnosťami Slovenska. Hosťami v podcaste boli politici, speváci, herci, dobrovoľníci z tretieho sektora.
Vďaka tomuto mladému mužovi zavítalo do Šale mnoho zaujímavých ľudí, medzi ktorými nechýbala ani Iveta Radičová. V spolupráci s ňou  zorganizoval besedu pre základné a stredné školy na tému Zdravé hranice. Jeho podcast sa zúčastnil ankety Orange podcast roka 2023, kde sa umiestnil na výbornom 84. mieste zo všetkých 651 podcastov v kategórii Miláčik verejnosti.

 

Samotná cena vznikla tiež vďaka šikovným ľuďom zo Šale. Cenu navrhol ilustrátor, známy karikaturista Miroslav Regitko, ktoré potom zhmotnila keramikárka Petra Sudorová. Za drevenú časť ceny ďakujeme Vojtechovi Halászovi a texty gravíroval Dušan Sloboda. Slávnostný večer skrášlili svojim vystúpením aj samotné ocenené deti z Detského folklórneho súbor Šaľanček a talentovaná mladá speváčka zo Šale Liana Ressöová.

 

(text: Slávka Bartíková, foto: Fotoklub Terra Wag Šaľa)