Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 27.09.2013 - 12:05  //  aktualizácia: 27.09.2013 - 12:07  //  zobrazené: 1466

08/2013 zasadnutie komisie školstva

číslo: 08/2013  |  dátum konania: 27.09.2013

Zápisnica
zo zasadnutia Komisie školstva pri MsZ v Šali
zo dňa 23. 9. 2013  v MsÚ  v Šali

Zasadnutie, vzhľadom na oznámený oneskorený príchod predsedníčky komisie školstva Ing. Psotovej otvoril a prítomných privítal podpredseda Mgr. Morávek.

Program zasadnutia:
1.  Otvorenie
2.   Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
       3.   Informácia o organizačnom a personálnom stave škôl v školskom roku 2013/2014
       4.   Realizácia školských vzdelávacích programov v učebných plánoch
       5.   Aktuálne informácie
       6.   Záver

K bodu 2 Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia – informoval M. Vrbovský
- D. Molnárovej, riaditeľke MŠ Šafárika – aj na základe uznesenia KŠ a návrhu SŠÚ priznal primátor odmenu  za zabezpečenie elokovanej triedy.
- Uznesenie č. 3/8/2013: Komisia školstva odporučila predsedníčke komisie predložiť MsZ návrh zvolenie nového člena komisie školstva za Mgr. Száz.
Plnenie: Na zasadnutie komisie predložený návrh na doplnenie komisie školstva
 Uznesenie č. 1/9/2013: KŠ berie na vedomie.
 Uznesenie č. 2/9/2013: KŠ poveruje predsedníčku KŠ resp. poslancov – členov komisie navrhnúť doplnenie bodu F. Personálne záležitosti programu zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Šali 26. 9. 2013 o voľbu člena komisie školstva. Komisia školstva navrhuje za členku komisie Mgr. Moniku Hamárovú, učiteľku ZŠ s MŠ Petra Pázmanya s VJM.
Za :  6 , Proti : 0, Zdržala sa : 0

K bodu 3 Informácia o organizačnom a personálnom stave škôl v školskom roku 2013/2014
V úvode M. Vrbovský zhrnul celkovú situáciu. V tabuľke pre každú ZŠ , CVČ, ZUŠ a MŠ sú spracované aktualizované ekonomické, personálne a organizačné zabezpečenie šk. r. 2013/2014 so stavom k 15. 9. 2013. 
V diskusii sa prítomní vyjadrovali najmä ku kritickej situácií v ZŠ Bernolákova, kde aj napriek racionalizačným opatreniam  v oblasti personálnej, vzhľadom na celkový počet detí  a počet detí v 1. a 2. ročníku, sa vytvorila spojená trieda. Vyjadrili sa k problematike MŠ, vzhľadom na vysoké počty detí v triedach a hľadanie možnosti  zvýšiť kapacity MŠ v novovytvorených triedach v budúcnosti.
Riaditeľ CVČ informoval o situácií, vzhľadom na platnosť súčasnej legislatívy.
Uznesenie č. 3/9/2013: KŠ berie na vedomie.
Za :  6 , Proti : 0, Zdržala sa : 0

K bodu 4   Realizácia školských vzdelávacích programov v učebných plánoch
V úvode M. Vrbovský informoval o tom, že všetky ročníky ZŠ prešli reformou a preto školy školské vzdelávacie programy (ŠVzP) aktualizovali a tomu prispôsobili aj učebné plány, ktoré majú členovia k dispozícii. Informoval o celookresnom pracovnom stretnutí so štátnou školskou inšpekciou, ktoré bolo zamerané práve na ŠVzP.
Prítomní členovia komisie – riaditelia škôl kritizovali neúnosnú administratívnu náročnosť ŠVzP a vzrastajúcu byrokraciu na školách. Mgr. Morávek sa informoval, či sa zlepšila situácia v dodávke učebníc.  Riaditelia škôl  sa vyjadrili, že len čiastočne.
Uznesenie č. 4/9/213 :  KŠ berie na vedomie
Za :  6 , Proti : 0, Zdržala sa : 0

K bodu 5- Aktuálne informácie
M. Vrbovský informoval:
- O akciách a podujatiach v mesiaci september – Otvorenie šk.r.2013/2014, odovzdanie  prváckych žiackych knižiek primátorom, Eduzber, vzdelávacie poukazy, žiadosti o financovanie, výkazníctvo.
- O stave verejného obstarávania v ZŠ Hollého – výmena okien a rokovaní o pripravovanej koncesnej zmluve, ktorou by sa malo zabezpečiť dokončenie výmeny okien v roku 2014.
Pri tejto príležitosti predsedníčka komisie, vzhľadom na dotazy verejnosti poukázala na nutnosť optimalizácie škôl v Šali – Veči nielen z hľadiska ekonomického, ale aj zabezpečenia odbornosti a  kvalifikovanosti výchovno - vzdelávacie procesu. Podrobná analýza bude predmetom rokovania októbrového zasadnutia KŠ, kde budú predložené správy o výchovno – vzdelávacom procese  za školský rok 2012/2013 a stave v školskom roku 2013/2014.
- O pokračovanom vzdelávaní učiteliek MŠ
- O pripravovanej pracovná porada r. škôl organizovanej – OŠ ObU Nitra

K bodu 6 – Záver
Po krátkej diskusii k niektorým aktuálnym problémom, predsedníčka komisie poďakovala prítomným za aktívnu účasť a zasadnutie komisie ukončila