Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 15.05.2013 - 11:59  //  aktualizácia: 15.05.2013 - 12:01  //  zobrazené: 1519

04/2013 zasadnutie komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti

číslo: 04/2013  |  dátum konania: 29.04.2013

Záznam z komisie
životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti konaného dňa 29. 04. 2013

Prítomní: podľa prezenčnej listiny

Uznesenie č. XX/1.
Ochrana ŽP- výrub drevín
Tento bod bol do programu zaradený z dôvodu vyjadrenia viceprimátora mesta vo videu zverejnenom na internete  o tom, že k uvedenému projektu nezaujala stanovisko komisia ŽP, VP a B a neinformovala verejnosť o pripravovaných výruboch.
K uvedenému bodu programu bola na komisiu prizvaná aj Ing. Gabriela Braníková. Vysvetlila, že sa nezúčastnila procesu tvorby projektu, ale až schvaľovacieho procesu ako zamestnanec zodpovedný za výkon štátnej správy prenesený na obce v oblasti ochrany prírody. Ďalej doplnila, že komisie pri MsZ obcí sú zriaďované v zmysle zákona o obecnom zriadení, pričom orgány samosprávy sa vyjadrujú k projektom vo fáze prípravy a nie pri povoľovacom procese už odsúhlaseného projektu. Zákon o ochrane prírody a krajiny deleguje obciam výkon štátnej správy pri povoľovaní výrubov drevín. Ohľadom výrubu drevín v okolí kaštieľa vysvetlila, že sa jedná o realizáciu projektu (Revitalizácia CMZ) podporeného zo štrukturálnych fondov EÚ, ktorý bol schválený mestským zastupiteľstvom ešte v roku 2009.
Konkrétne pri povoľovaní výrubov k uvedenému projektu bol podkladom dendrologický prieskum vyhotovený odborne spôsobilou osobou a následne Ing. Braníková požiadala o stanovisko aj poradný orgán pre túto oblasť,  Štátnu ochranu prírody- CHKO Dunajské Luhy. K projektu vydal kladné stanovisko aj Obvodný úrad životného prostredia Šaľa.  Na základe uvedených dokladov a na základe vlastného odborného názoru,  z navrhovaných           84 ks stromov rozhodla o povolení vyrúbať  53 ks, z toho bolo 33 ks prestarnutých tují. Boli povolené len tie stromy, ktoré kolidovali s novo navrhovanými stavbami projektu.  Každý strom určený na výrub bol označený a bola z toho vyhotovená aj fotodokumentácia.
Ďalej informovala prítomných o skutočnosti, že v priebehu stavebných prác si dodávateľ stavby pravdepodobne  neskoordinoval projekt s povolením na výrub, v dôsledku čoho došlo k nezákonnému výrubu  5 ks stromov. Tento stav bol zo strany mesta riadne zdokumentovaný a odstúpený na Obvodný úrad ŽP Šaľa, ktorý je v tejto veci kompetentný konať.
JUDr. Eva Gyurovszká, členka komisie, oboznámila prítomných, s procesom prípravy a schvaľovania projektov na získanie finančných príspevkov zo štrukturálnych fondov. V štádiu podávania žiadosti o príspevok už musí byť projekt schválený príslušnými povoľovacími orgánmi v zmysle platnej legislatívy. V procese realizácie projektu riadiaci orgán  (príslušné ministerstvo) už ťažko povoľuje zmeny. Ak aj dôjde z dôvodu nepredvídateľných okolností k zmene projektu, táto musí byť odsúhlasená príslušným riadiacim orgánom.
Ďalej zdôraznila, že komisia je v zmysle Rokovacieho poriadku MsZ v Šali  poradným orgánom mestského zastupiteľstva a jej úlohy sú vymedzené v bode 6 prílohy tohto rokovacieho poriadku, t.j. poradná, inicializačná a kontrolná.
Komisie zriaďuje mestské zastupiteľstvo v zmysle § 15 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov ako svoje poradné, iniciatívne a kontrolné orgány. Komisie možno zriadiť ako dočasné alebo stále. Sú zložené z poslancov MsZ a ďalších obyvateľov mesta z radov odborníkov zvolených MsZ. V oblastiach, pre ktoré boli zriadené, vypracovávajú stanoviská a iniciatívne návrhy k najdôležitejším rozhodnutiam MsZ.
Členovia komisie sa na základe tejto diskusie zhodli, že s poukazom na uvedené legislatívne postavenie nie je komisia ŽP, VP a B tým orgánom, ktorý má zabezpečiť publicitu realizovaných projektov a zverejňovanie informácií o pripravovaných projektoch.
Predseda komisie, RSDr. Gomboš skonštatoval, že   tým orgánom, ktorý má zabezpečovať zverejňovanie informácií na internete a v iných médiách je mestský úrad a nie komisia/§ 10 ods. (2) Rokovacieho poriadku komisií MsZ v Šali/.
Komisia v tejto súvislosti žiada od viceprimátora mesta o verejné ospravedlnenie za uvedenie nepravdivej informácie ohľadom zodpovednosti komisie ŽP, VP a B za neinformovanie verejnosti ohľadom  výrubu stromov realizovaného v súvislosti s prebiehajúcou implementáciou projektu podporeného zo zdrojov EÚ.

Uznesenie č. XX/2.
Príprava akcií vyplývajúcich z Koncepcie prevencie na mesiac máj
O pripravovaných akciách informovali PhDr. Marián Šperka  a RSDr. Peter Gomboš. Pripravovanými akciami na máj sú:
1.  „Zaplávajme čo najďalej“ konanej na plavárni  - navrhovaným dňom je 23. mája 2013- ešte sa spresní. Ako dobrovoľníci na koordináciu akcie sa z prítomných prihlásili Mgr. Jozef Varsányi a Gabriela Lacková. 
2. Deň polície v spolupráci mestskej a štátnej polície - uvedená akcia je plánovaná na deň detí, 01. Júna 2013.      
PhDr. Marián Šperka  ďalej informoval o stretnutí s primátorom mesta za účelom  prípravy listu pre organizácie a orgány št. správy, ktoré participujú na príprave Koncepcie prevencie.

V rôznom vystúpila In g. Gabriela Lacková (zástupca verejnosti)s návrhom na možnosť separovania odpadu aj na cintorínoch. Tento návrh bude prerokovaný so správcom cintorínov ohľadom umiestnenia nových nádob ako aj so zmluvným partnerom mesta zabezpečujúcim vývoz a zber odpadu. Informáciu ohľadom riešenia uvedeného podá Ing. Haládiková na nasledujúcom zasadnutí komisie.
Ing. Haládiková informovala prítomných o podaní projektu na získanie grantu na vyčistenie dvoch väčších čiernych skládok.