Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 27.09.2013 - 09:28  //  aktualizácia: 27.09.2013 - 09:30  //  zobrazené: 1446

02/2013 zasadnutie komisie mládeže a športu

číslo: 02/2013  |  dátum konania: 27.09.2013

Z á p i s n i c a
zo zasadnutia komisie mládeže a športu pri MsZ v Šali
(03/2013)

Dátum: 18.9.2013
Miesto: zasadačka na 1. poschodí MsÚ
Prítomní: Ladislav Košičár, Ing. Erik Kováč, Ing. Ivan Kováč, Mgr. Alexandra Hazuchová, Mgr. Eduard Lacko, Mgr. Jana Knežová
Neprítomní: Ing. Marián Kántor – neospravedl., Ján Valent – neospravedl., Ing. Michal Malárik – ospravedl.
Prizvaná: prednostka MsÚ, Mgr. Ing. Daniela Vargová - prítomná
Hosť: Michael Angelov

Program:
1. Otvorenie
2. Financovanie športu v meste
3. Aktivity športových klubov
4. Rôzne
5. Záver.

Priebeh zasadnutia:
K bodu 1. Otvorenie
Pán Ladislav Košičár, predseda komisie, privítal  členov komisie, pani prednostku a hosťa. Oboznámil prítomných s programom zasadnutia. K predloženému programu neboli vznesené pripomienky, členovia súhlasili s účasťou M. Angelova na zasadnutí. Predseda skonštatoval uznášaniaschopnosť komisie na základe prítomných 5 členov a viedol rokovanie podľa programu.

K bodu 2. Financovanie športu v meste
V zmysle uznesenie KMaŠ číslo 2/1/2013, uznesenia č. 3/1/2013 a č. 6/2/2013 bola prizvaná na zasadnutie KMaŠ prednostka MsÚ – Mgr. Ing. Daniela Vargová. Predložila rozpočet mesta na zabezpečovanie športovísk. Mesto uhrádza všetky režijné a prevádzkové náklady športovísk. Uviedla, že mesto dávalo financie aj na činnosť športových záujmových útvarov evidovaných  v Centre voľného času (CVČ).  Taktiež financovalo  novú palubovku v športovej hale, futbalový štadión, prístupovú komunikáciu. Hádzanársky klub prisľúbil dotáciu  na palubovku, ale nič sa zo sľubu neudialo. Mesto financuje aj náklady spojené s prevádzkou plavárne v Dusle.
Mgr. Eduard Lacko sa vyjadril k uvedeným informáciám a podotkol, že by mala byť verejnosť pravidelne  oboznamovaná o tom, kde sú zainvestované financie, napr. v Slove Šaľanov. Verejnosti chýba informácia o toku financií pre šport.
Ing. D. Vargová prítomných oboznámila s  víziou mesta – financovať najmä šport mládežnícky, preto by bolo vhodné osloviť všetky telovýchovné kluby, aby sa zistila zapojenosť detí a mládeže v príslušných kluboch. Uviedla, že sa pravdepodobne od 1.1.2014 presunú zamestnanci športovísk pod svoje kluby, čím sa o niečo zníži rozpočet a táto čiastka by sa mohla použiť na financovanie mládežníckeho športu.  Deklarovala aj návrh, aby mesto uhrádzalo napr. len 80% režijných nákladov zo schváleného rozpočtu pre športovisko alebo športový areál a ostatné režijné náklady športovísk by si hradili  športové kluby, ktoré ich využívajú. Aj takto ušetrené finančné prostriedky by sa mohlo použiť na mládežnícke športové aktivity. Uvedený návrh bol aj odpoveďou na otázku hosťa – Michaela Angelova, ktorý sa zaujímal o to, či môžu žiadať mladí športoví nadšenci  tzv. hobby športu o finančný príspevok mesta pre ich športovú aktivitu. Pani prednostka navrhla, že sa môže vyčleniť z rozpočtu pre šport určitá čiastka, napr. 5000 Eur, ktorá by bola určená na uvedené aktivity.
Ing. Erik Kováč p. Angelovi odporúčal postup pri žiadaní finančnej čiastky mladých športovcov na organizovanú športovú aktivitu. Vyjadril sa aj k financiám mesta vyčlenených pre šport. Mesto by malo podporovať športovcov aj podľa ich výsledkov, mal by sa vytvoriť vzorec pomeru členov a úspešnosti, tzv. fix, ktorý by bol prideľovaný pre jednotlivé kluby.

Uznesenie č. 1/3/2013:
KMaŠ ukladá členom pripraviť podklady pre vypracovanie váhového vzorca, podľa ktorého by sa prideľovali finančné prostriedky pre jednotlivé kluby.
Za: 5, Proti: 0, Zdržal sa: 0

Uznesenie č. 2/3/2013:
Predložiť MsZ požiadavku na úpravu hradenia režijných nákladov športovísk – mesto bude hradiť len 80% režijných nákladov zo schváleného rozpočtu pre jednotlivé športoviská. Ostatné režijné náklady si bude hradiť príslušný športový klub.
Za: 5, Proti: 0, Zdržal sa: 0

Uznesenie č. 3/3/2013:
Predložiť MsZ požiadavku na schválenie 5000 € na mládežnícky šport a pre tzv. hobby športovcov.
Za: 5, Proti: 0, Zdržal sa: 0

K bodu 3. Aktivity športových klubov
Pán Košičár oboznámil členov s pripravovanou športovou akciou Beh nočnou Šaľou dňa 21.9.2013. Ing. I. Kováč a Ing. E. Kováč poukázali na slabú informovanosť verejnosti o športových aktivitách a súťažiach konajúcich sa v meste. Podporujú návrh p. Valentu, aby sa začal vydávať (mesačne alebo štvrťročne) športový kaleidoskop – kalendár športových podujatí. Podľa p. Angelova by sa v ňom mohli zverejňovať aj športové akcie hobby športovcov.

Uznesenie č. 4/3/2013:
Informovať pravidelne verejnosť o športových aktivitách – od 1.1.2014 zabezpečiť vydávanie športového kaleidoskopu s termínmi športových podujatí.
Za: 5, Proti: 0, Zdržal sa: 0

K bodu 4. Rôzne
Z oddelenia správy majetku a zariadení mesta bola členom KMaŠ dňa 10.9.2013 preposlaná žiadosť o vydanie stanoviska komisie k bezodplatnému prenájmu nebytových priestorov v Spoločenskom dome v Šali-Veči pre Občianske združenie (O.z.)  Tanečný klub Jumping. Všetci členovia sa zhodli na tom, aby zostalo schválené nájomné vo výške 1,00 Eur/ročne a réžie vo výške 1,00 Eur/ ročne podľa Uznesenia č. 5/2013 - XXXIII, keďže ide o prípad hodný osobitného zreteľa spočívajúci v športovej, kultúrnej a výchovnej činnosti.

Uznesenie č. 5/3/2013:
Komisia mládeže a športu odporúča Ekonomickej komisii pri MsZ v Šali odpustiť navrhované nájomné a výšku režijných nákladov spojených s užívaním veľkej sály  Spoločenského domu vo Veči pre O.z. Tanečný klub Jumping.
Za: 5, Proti: 0, Zdržal sa: 0

Zdôvodnenie:
Občianske združenie Tanečný klub Jumping je nezisková organizácia, ktorá sa zaoberá s deťmi a mládežou a dlhodobo dosahuje úspechy na celoslovenskej i európskej úrovni v modernom tanci. Navrhované nájomné za prenájom nebytových priestorov (6 986,40 Eur/ročne) a režijné náklady (5 535,00 Eur/ročne) by boli pre Tanečný klub Jumping likvidačné.

K bodu 5. Záver
Predseda poďakoval prítomným za účasť a zasadnutie komisie ukončil.

Zapísala:  Mgr. Jana Knežová                                                                        Ladislav Košičár
                 tajomníčka KMaŠ                                                                          predseda KMaŠ


Dátum: 25.09.2013