Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 08.11.2016 - 16:28  //  aktualizácia: 08.11.2016 - 18:46  //  zobrazené: 2920

Bicykle vám mestskí policajti označia zadarmo

Mestskí policajti v Šali chcú predchádzať krádežiam unikátnym spôsobom. Majetok záujemcom označia syntetickou DNA pastou. Touto metódou sa inšpirovali v zahraničí. Pomôže jednoduchšie odhaliť zlodeja.

 

"Majetok začneme označovať v jarných mesiacoch, najskôr v marci, apríli. Označovať budeme zatiaľ iba bicykle, k tomu je volená aj doba začatia označovania" – hovorí Miroslav Martinček, zástupca náčelníka MsP v Šali.

Všetko funguje tak, že po označení bicykla sa zaregistrujú údaje o majetku, ale aj o majiteľovi. Keď je vec označená,mala by ísť do celosvetovej databázy DNA. Finta je v tom, že ak sa zlodej dotkne označeného miesta, zostane mu na rukách farba, ktorú je vidieť iba pod špeciálnou baterkou. Náter neucíti ani dotykom ani čuchom. "Značka" na rukách mu zostane, nedá sa utrieť ani umyť.

Syntetická DNA, ktorou budú mestskí policajti majetok označovať vydrží na predmetoch viac rokov. V zahraničí policajti evidujú veci, ktoré sú už 5 rokov označené a náter je stále zreteľný. Pre obyvateľov bude služba bezplatná. "Podmienky sme zatiaľ nespresnili ale žiadateľ by mal nejakým spôsobom preukázať vlastnícke právo k veci. Teda mal by mať doklad o nadobudnutí majetku alebo by vlastníctvo mal preukázať iným hodnoverným spôsobom." - dodáva M.Martinček.

Ak budete chcieť, všetky bicykle v rodine bude možné evidovať na jednu osobu. Celkové množstvo označených vecí je limitované množstvom zakúpenej syntetickej DNA (značkovacích súprav). Keďže finančné prostriedky na projekt boli poskytnuté Ministerstvom vnútra SR, nedá sa dopredu odhadnúť či by v prípade záujmu boli poskytnuté znova. "V každom prípade, ak by dopyt po tejto službe prevyšoval naše možnosti, tak sa budeme uchádzať o financie z projektu. Ak by však neboli poskytnuté, tak môžeme navrhnúť obyvateľom, aby si značkovacie sady zakúpili a u nás im majetok označíme a zaradíme do centrálnej evidencie chráneného majetku.", dodáva M.Martinček.

Miro Demín

Pozrite si reportáž TV JOJ o našich mestských policajtoch a syntetickej DNA, uvidíte to bude vyzerať v praxi: https://www.youtube.com/watch?v=ut1imGOXzco

 

Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • syntetická DNA
  • syntetická DNA
  • špeciálna baterka
  • náter nie je vidno (pozri aj ďalší záber)
  • náter pod svetlom baterky
  • zdroj TV JOJ