Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 20.03.2019 - 15:00  //  aktualizácia: 20.03.2019 - 15:28  //  zobrazené: 2310

Vnútroblok vo Veči sa onedlho zmení na nepoznanie

Pohľad na staré, nevyužívané asfaltové plochy v mestskej časti Veča sa už onedlho stanú minulosťou. V tzv. vnútrobloku vo Veči sa pracovné stroje objavia čoskoro. Tri ihriská sa začnú meniť na nepoznanie v prvej polovici apríla.

Z asfaltovej plochy na Cintorínskej ulici sa stane moderné multifunkčné ihrisko. Okolie dotvoria lavičky a bohatá výsadba zelene. Ďalšia plocha, kde sa budú môcť vyšantiť rôzne vekové kategórie, vznikne na Slnečnej ulici. Tunajšia plocha bude ponúkať okrem lezeckej zostavy aj exteriérové fitnes zariadenia. Každý, kto si bude chcieť zašportovať, bude môcť využiť exteriérové bradlá, steper a ďalšie prvky. Prostredie tu bude atraktívnejšie aj vďaka street art stene, ktorá sa zriadi popri asfaltovej ploche v dĺžke 12 metrov. Neďaleké pieskovisko na Slnečnej ulici bude tiež zmodernizované. Mamičky a ich ratolesti sa môžu tešiť na drevený altánok s lavičkami a stolom, rôzne druhy hojdačiek a na poschodový domček, ktorý ponúkne ďalšie možnosti šantenia.

Samozrejmosťou všetkých troch ihrísk bude bezbariérový prístup, miesto na odstavenie bicyklov, nové lavičky či smetné koše. Ihriská a ich okolie bude bohatšie aj čo sa týka zelene - vysadí sa nová tráva, pribudne množstvo stromov, vytvoria sa v okolí ihrísk živé ploty a na jednom mieste sa bude zachytávať dažďová voda.

Modernizácia ihrísk v konečnom dôsledku prispeje aj k zlepšeniu mikroklímy. Okrem toho, že sa v okolí všetkých troch plôch vysadí nová zeleň, na jednom mieste sa zavedie aj tzv. vodozádržné opatrenie. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyhodnotil projekt mesta Šaľa ako jeden z najlepších a preto ho podporil. Ministerstvo nám na jeho realizáciu odkleplo nenávratný finančný príspevok vo výške 493 910 eur.

Práce sa začnú už o pár týždňov. Nové ihriská si bude môcť verejnosť užiť približne v júli tohto roka.

 

(ek)

 

Tento projekt je spolufinancovaný z Európskej únie

vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.