Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 01.07.2019 - 09:50  //  aktualizácia: 01.07.2019 - 10:28  //  zobrazené: 4415

Do novej sezóny s novým trénerom

Futbalový klub Veča získal v uplynulej sezóne Majstrovstiev Galantsko–šalianskeho okresu druhé miesto. K absolutóriu mu chýbalo jedno víťazstvo. Na záver sezóny zavládlo v kabíne na chvíľu sklamanie, no s odstupom času nemožno sezónu hodnotiť negatívne. Práve naopak. O futbale, plánoch, novinkách ale aj o atmosfére počas zápasov hovoríme s Tiborom Križovičom, predsedom FK Veča.

Pán predseda, ako hodnotíte uplynulú sezónu z pohľadu výkonov na trávnikoch?

So sezónou som spokojný. Cieľom bolo skončiť do tretieho miesta, ako sa však začala postupne kryštalizovať tabuľka, aj naše ciele sa začali zvyšovať. Po jeseni sme boli na prvom mieste. Prvé miesto sa nám nakoniec nepodarilo udržať, prišli straty bodov a nakoniec sa o titule muselo rozhodnúť v poslednom kole v priamom súboji o majstra. Doma sme potrebovali poraziť Žihárec. Zápas pred 900 divákmi sa nakoniec skončil remízou 4:4 a z titulu sa tešili hráči súpera. K úplnej spokojnosti nám teda chýbala jedna výhra navyše v súťaži.

Čím bola sezóna špecifická?

V lete minulého roka prišlo ku zmene na trénerskej pozícii, keď trénera Jozefa Czuczora vystriedal Ladislav Oroszi. S novým trénerom prišli nové prvky v tréningoch, ktoré hodnotím veľmi pozitívne. Tomu nasvedčuje aj pomerne vysoká účasť hráčov na tréningoch. Prišli k nám zaujímavé posily, ktoré perfektne zapadli do kolektívu, či už to bol Martin Vyskoč, ktorý sa predstavil aj na olympijských hrách a bol reprezentantom Slovenska, alebo Tomáš Pál, ktorý keď bolo treba, suploval aj trénera na tréningoch v prípade jeho absencie.


Mužstvo FK Veča, Tibor Križovič prvý sprava.

Ktorí hráči podávali najlepšie výkony počas sezóny?

Futbal je kolektívna hra, spolu sme vyhrávali a spolu sme aj prehrávali, preto nebudem nikoho špeciálne menovať. Moja veľká vďaka patrí všetkým dvadsiatimšiestim hráčom, ktorí počas sezóny nastúpili vo večianských farbách.

Nie sú medzi klubmi okresnej súťaže priepastné výkonnostné rozdiely?

Práve toto je téma ktorá ma naozaj trápi. Stačí si pozrieť konečnú tabuľku. Dovolím si tvrdiť že okrem prvej štvorky (Žihárec, Veča, Selice a Jánovce) je priepastný rozdiel. Druhý rok za sebou v tejto súťaži hrajú prvé husle práve mužstvá z okresu Šaľa. Negatívnym faktorom bolo aj odstúpenie mužstva Veľký Grob už počas priebehu súťaže, preto by možno stála za zmienku nejaká reorganizácia súťaže s prípadným spojením aj s mužstvami z Nitrianskeho kraja blízkym k okresu Šaľa.

Na ktoré zápasy zo sezóny najradšej spomínate, na ktoré by ste naopak najradšej zabudli?

Najlepšie zápasy boli určite proti Seliciam pred peknou diváckou návštevou, či už to bolo na jeseň doma, keď sme zápas otáčali z 0:1 na 2:1. Žiaľ, zápas sa nedohral, pretože hostia po druhom góle zišli z ihriska. Na jar v odvete sme zase nezachytili úvod zápasu a Selice už viedli 3:0. Naše mužstvo sa však nezlomilo, ukázalo svoju silu a dokázalo otočiť na 3:4. Selice ešte stihli vyrovnať a zápas skončil 4:4. Potom je tu ten posledný zápas sezóny so Žihárcom. Plný štadión divákov a veľa gólov. Žiaľ, po poslednom hvizde zavládol smútok Večanov a radosť Žihárčanov. A zabudnúť? Určite na zápas v Kráľovom Brode. V tomto zápase prišla prvá jarná prehra (celkovo len druhá počas celej sezóny). Tento zápas sme nezvládli herne. Veľkú rolu však hral aj iný faktor, ktorý však nebudem konkretizovať.

Aký cieľ si dávate do ďalšej sezóny?

Určite chceme opäť bojovať o titul. Verím, že v tejto prebiehajúcej sezóne sa nám to podarí. Zaslúžia si to hráči a aj naši fanúšikovia. Vždy nám titul ušiel u kúsok. Už to musíme prelomiť.


V klube majú radosť aj zo zvyšujúceho sa záujmu zo strany divákov. Veď futbal sa tu hrá naozaj dobrý. 

Niektorí hráči avizovali, že svoje kopačky zavesia na klinec. Ako to vyzerá s kádrom do sezóny 2019/2020?

Čaká nás turbulentné leto ako každý rok. Určite príde k zmenám aj v kádri. Prvou zmenou je tréner. Po roku pôsobenia sa tréner Ladislav Oroszi rozhodol nepokračovať v klube. Novým trénerom sa stal Ervín Horáček. V minulosti trénoval v Šali mládež, Vlčany, Váhovce, Palárikovo či v Nitre U19. Odišiel aj Peter Hrebík, ktorý sa upísal Trnovcu. Verím, že väčšinu z minulého kádra sa nám podarí presvedčiť, aby to snami ešte potiahli nejakú sezónu. Veľká časť mužstva to ťahá spolu už roky. Tento klub je hlavne o patriotoch. Myslím, že chalani stále majú čo ponúknuť fanúšikom a dokážu ich naďalej baviť svojou hrou. Samozrejme, s novým trénerom pracujeme aj na posilnení kádr, tak uvidíme, čo sa nám podarí zrealizovať. Určite sa objavia v ďalšej sezóne aj nové tváre v klube.

Atmosféra na domácich zápasoch je veľmi príjemná, uvoľnená, priam rodinná. Čím to je?

Futbalový klub Veča je jedna veľká rodina. Takúto atmosféru nám určite závidia všetky okolité mužstvá aj z vyšších súťaží. Veľkú zásluhu majú na tom hráči, všetci členovia výboru a všetci, ktorí nám pomáhajú, či už s prácou okolo ihriska alebo v bufete. V neposlednom rade fanúšikovia, pre ktorých to všetko robíme.

A čo večiansky mládežnícky futbal? Aké má ambície?

V minulom roku sme sa pustili do tohto projektu. Musím povedať, že to bolo mimoriadne náročné hlavne časovo. Ale podarilo sa nám to, som vďačný aj za toto mužstvo U15. Bola to ich prvá sezóna, výkony boli kolísavé, výsledky však neboli najdôležitejšie. Dôležité je, že deti si našli záľubu vo futbale, športujú a aktívne sa pohybujú. Myslím si, že každou sezónou bude rásť aj ich výkonnosť a kvalita, a o pár rokov ich uvidíme v mužskom tíme. Práca s mládežou je veľmi dôležitá, ak sa nebude pracovať s mládežou amatérsky, dedinský futbal zanikne. Preto sme sa dali aj touto cestou, chceme vychovať hráčov, ktorí budú neskôr hrať za mužov. Rád by som aj trénerov Ladislava Takáča, Miroslava Vicenu a v druhej polovici aj Atilu Pálinkáša, ktorí sa počas celej sezóny deťom venovali a obetovali im množstvo času. Takisto rodičom detí, ktorí boli nápomocní pri rôznych činnostiach.

Ihrisko je udržiavané, trávnik ukážkový. Budovy, sociálne zariadenia a tribúna by však potrebovali zrevitalizovať. Plánuje mesto investovať do týchto zariadení?

Z mesta dostávame každý rok dotácie, ktoré investujeme do skrášlenia areálu. V tomto roku by sme chceli zrekonštruovať sociálne zariadenia, taktiež šatne by potrebovali opravu a veľmi by nám pomohlo nové umelé osvetlenie na celom ihrisku. Verím, že keď nie všetko, aspoň časť sa nám podarí v tomto roku zrealizovať a opäť skrášlime náš futbalový stánok. Chcel by som sa v mene klubu poďakovať mestu Šaľa na čele s primátorom, hráčom, našim sponzorom, členom výboru a všetkým, ktorí akoukoľvek mierou pomohli a prispeli na chod večianského futbalu. Ďakujem.

 

O druhé miesto v sezóne 2018/2019 sa zaslúžili: Patrik Hátas, Tomáš Križovič, Michal Bachratý, Michal Okruhlica, Martin Barus, Zoltán Legner, Denis Hamar, Adam Rábek,Gabriel Špendla, Martin Vyskoč, Norbert Kubík, Peter Hrebík, Samuel Ščípa, Matúš Takács, Milan Braun, Tomáš Pál, Ondrej Hanko, Tibor Lacko, Tomáš Prílepok, Ladislav Vencel, Marek Sokol, Peter Hadnaď, Miroslav Šimek, Pavol Šándrik, Adrián Szabó, Miroslav Machálik.

 

pýtal sa Miroslav Demín

foto: Koloman Pál

  • foto: Koloman Pál, zdroj: FB / FK Veča
  • foto: Koloman Pál, zdroj: FB / FK Veča
  • foto: Koloman Pál, zdroj: FB / FK Veča
  • foto: Koloman Pál, zdroj: FB / FK Veča
  • foto: Koloman Pál, zdroj: FB / FK Veča
  • foto: Koloman Pál, zdroj: FB / FK Veča
  • foto: Koloman Pál, zdroj: FB / FK Veča
  • foto: Koloman Pál, zdroj: FB / FK Veča
  • foto: Koloman Pál, zdroj: FB / FK Veča
  • foto: Koloman Pál, zdroj: FB / FK Veča
  • foto: Koloman Pál, zdroj: FB / FK Veča