Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 15.12.2020 - 09:30  //  aktualizácia: 15.12.2020 - 11:13  //  zobrazené: 1805

Vďaka dotácii strážia bezpečnosť na uliciach ďalšie kamery

Mesto Šaľa kladie veľký dôraz na rozširovanie kamerového systému, vďaka ktorému sa podarilo predísť alebo odhaliť niekoľko nelegálnych činností. Naposledy investovalo mesto z vlastných zdrojov do inštalácie kamier k 7 stojiskám polopodzemných kontajnerov. Teraz sa podarilo získať dotáciu vo výške 9000 eur na nové kamery zo štátneho rozpočtu. Na bezpečnosť v uliciach mesta tak bude dohliadať ďalších 8 nových kamier.

Projekt „Prevencia kriminality v Šali 2019“ podporila a schválila Rada vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality ešte v predchádzajúcom roku, zmluva o poskytnutí dotácie  vo výške 9000 EUR zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky na zabezpečenie úloh prevencie kriminality bola uzatvorená dňa 9.12.2019.

V roku 2020 prebehlo verejné obstarávanie, kúpna zmluva na dodanie kamier bola predložená na prerokovanie mestskému zastupiteľstvu na septembrovom zasadnutí. Inštalácia kamier prebehla do konca novembra 2020, následne sa realizovala skúšobná prevádzka.

Do ulíc mesta tak pribudlo  6 nových statických kamier  v okrajových častiach mesta a 2 otočné kamery na verejné priestranstvá v meste Šaľa. Pri určovaní lokalít bolo smerodajné odporúčanie strážcov zákona z ORPZ v Šali a MsP Šaľa. Kamery tak boli umiestnené do lokalít možných únikových trás páchateľov a miest s opakujúcimi sa trestnými činmi. Umiestnené kamery tak napomôžu k ich skorému objasneniu. Strážcom zákona pomáhajú aj pri monitorovaní pohybu podozrivých skupiniek.

Cieľom projektu je zvyšovanie bezpečnosti nášho mesta  a vytvárať predpoklady pre bezpečný život v meste, znižovanie kriminality a inej protispoločenskej činnosti prostredníctvom rozšírenia kamerového systému v meste.

Kamerový systém bol v našom meste zriadený v roku 2005 a odvtedy bol neustále rozširovaný  a modernizovaný vo viacerých etapách. Dianie z kamier sledujú v nepretržitej prevádzke členovia chránenej dielne, ktorá sídli v priestoroch Mestskej polície v Šali.

Nové kamery (6x statických a 2x otočná) boli inštalované v katastri mesta Šaľa v nasledovných 6 lokalitách:

  1. Statická - stĺp el. osvetlenia, Diakovská cesta - smer: žel. priecestie
  2. Statická - stĺp el. osvetlenia, pred políciou ul. SNP - smer: križovatka SNP a Kráľovská ul.

Statická - stĺp el. osvetlenia, vjazd od Galanty - smer: Kráľovská ul.

  1. Statická - stĺp el. osvetlenia, výjazdy do Galanty - smer: výjazd na Galantu a Královú nad Váhom,
  2. Otočná - stĺp el. osvetlenia, križovatka ulíc Hlavná a Vlčanská
  3. Otočná - stĺp el. osvetlenia, križovatka ulíc Dolná a Pázmaňa
  4. 2x Statická - stĺp el. osvetlenia Slnečná ul.

„Projekt bol finančne podporený

Radou vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality“.

Projekt bol spolufinancovaný z rozpočtových prostriedkov Ministerstva vnútra -  Okresného úradu Nitra  na rok 2019 na zabezpečenie úloh prevencie kriminality na základe  uznesenia Rady vlády SR pre prevenciu kriminality