Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 17.07.2019 - 14:53  //  aktualizácia: 17.07.2019 - 15:02  //  zobrazené: 1706

V Šali sme privítali delegáciu zo Srbska

Telč, Oroszlány, Mohyliv-Podiľskyj, Konskie a Kuhmo sú partnerské mestá Šale, ktoré i tento rok podpísali zmluvy o pláne spolupráce na budúci rok. Cieľom takýchto vzťahov je nadviazanie priateľstiev, spoznávanie jednotlivých kultúr miest, do ktorých pravidelne zavítajú aj šalianske deti v rámci umeleckých či športových súborov.

Šaľa má ale záujem zoznam partnerských miest rozširovať. Pred niekoľkými dňami sme v našom meste privítali aj priateľov zo Srbska a to konkrétne z Báčskej Palanky. Cieľom návštevy bolo nadviazanie priateľstva, predstavenie Šale a prehodnotenie možnej spolupráce medzi našimi mestami. Po prijatí a po obede si priatelia zo Srbska urobili menší okruh Šaľou. Okrem Domu ľudového bývania, či kaštieľa ich zaujímali aj projekty mesta, ktoré sme im s radosťou predstavili. Po večeri zavítali na šaliansky vínny festival Víno Terra Wag, kde si užívali večer v spoločnosti vedenia mesta. Na pamiatku z tejto návštevy si odniesli rôzne darčeky a Šaľu im bude pripomínať i bábika v šalianskom kroji, ktorú im venovalo mesto.

,, V Európe sú národy, ktoré sa snažia o integráciu do Európskej únie a medzi tieto národy patrí aj Srbsko. Myslím, že tento ich integračný proces máme šancu podporiť aj tým, že budeme mať partnerské vzťahy a ja som presvedčený o tom, že ak máme takú príležitosť, tak máme takú povinnosť. Budeme sem nosiť ich deti, aby videli ako žijeme my, aby spoznali možno trošku vyspelejšiu časť Európy. Kultúrny potenciál a to naše vlastné dedičstvo, ktoré tam zobrali Slováci hovorí o tom, že sa máme čo naučiť o našej vlastnej histórii,“ uviedol primátor Šale Jozef Belický.

Toto 5 a pol hodiny vzdialené mesto od Šale je Slovensku veľmi blízke, keďže práve v tomto srbskom meste žije významná slovenská menšina. Nie nadarmo tu bol postavený Slovenský dom, v ktorom sa usporadúvajú rôzne spoločenské podujatia. Verejné a slávnostné otvorenie tohto tzv. palanského Slovenského domu bolo usporiadané 20. októbra 1998. Kultúrny život palanských Slovákov sa práve vďaka tomuto domu začal postupne rozmáhať. Slovenský dom v Báčskej palanke sa už 20 rokov venuje kultúre, divadlu, folklóru, výstavám a podobným kultúrnym podujatiam. Tento rok sa tam v auguste uskutoční Festival ekologického divadla pre deti a mládež. Slováci prišli do Palanky v roku 1792, keď sa sem prisťahovalo asi tridsať slovenských rodín. Zo západného Slovenska sa sem prisťahovali remeselníci, majstri a menší počet roľníkov. Už v roku 1822 si dali postaviť slovenskú cirkevnú školu, ktorá bola zároveň aj modlitebňou. Ďalším zaujímavým historickým faktom je aj to, že v Báčskej Palanke žil a pôsobil evanjelický farár Igor Branislav Štefánik, ktorý bol bratom Milana Rastislava Štefánika.

Do Palanky prichádzajú každoročne mladí Slováci, absolventi vysokých škôl u nás a v zahraničí. Stretávajú sa tu, nadväzujú nové známosti či spoluprácu. Od roku 2000 sa v Slovenskom dome koná podujatie Stretnutie slovenských študentov ako súčasť Slovenských národných slávností. V poslednom desaťročí organizujú palanskí Slováci stavanie a potom i váľanie mája. Váľanie mája sa koná v posledný májový deň, keď sa do Palanky pozývajú folklórne súbory z iných dedín, aby spestrili túto udalosť. Medzi tradičné podujatia patrí aj program, ktorý na konci školského roka pripravujú žiaci, ktorí sa učia slovenčinu ako voliteľný predmet.

Tieto historické a súčasné fakty sú dôvodom prečo aj Šaľu toto mesto zaujalo. Veríme, že sa srbskej delegácii v našom meste páčilo a že sme tak získali nových priateľov. Veď nie je tomu dávno, čo naše  mesto počas Šalianskeho jarmoku navštívil i srbský veľvyslanec Momčilo Babić.

 

(dh, zdroj: slovackizavod.org.rs, bpinfo.rs)