Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 08.10.2020 - 13:11  //  aktualizácia: 08.10.2020 - 13:17  //  zobrazené: 2468

V meste sa už rozmiestňujú kontajnery na jesenné upratovanie

Dnes sa začali rozmiestňovať kontajnery na prvý termín jesenného upratovania. Žiadame obyvateľov o rešpektovanie pravidiel zberu. 

Táto akcia je technicky, ľudsky aj organizačne veľmi náročná, pretože kontajnery sa vyprázdňujú počas troch dní (piatka, soboty aj nedele) až do večerných hodín.

Kontajnery vyvážajú vždy dve vývozné vozidlá, ale nie vždy sa dá okamžite zabezpečiť vyprázdnenie  kontajnerov (v jednom termíne sa vyváža 20 ks kontajnerov). Preto žiadame obyvateľov o pochopenie a aby kontajnery nepreplňovali a počkali na prázdny kontajner. Zároveň žiadame obyvateľov, aby neukladali odpad vedľa nich (a neopierali odpady o kontajner), pretože to zdržuje vývoz. Vodič vývozného vozidla v takom prípade musí uvoľniť kontajner a zároveň musí zabezpečiť, aby z kontajnera pri jazde odpad nepadal na vozovku.

Čo patrí do kontajnerov ?

Upozorňujeme na to, že do kontajnerov je možné dávať len veľkorozmerné odpady z domácností bez nebezpečných vlastností, teda skrine, stoličky, poličky, dvere bez sklenej výplne (sklo patrí do triedeného zberu), koberce, matrace, váľandy, postele a podobne.

 Čo do kontajnerov nepatrí ?

  •  akékoľvek elektroodpady (lampy, chladničky, rádiá, televízory, vysávače, mobily, žiarivky a pod.) Na zber drobných elektroodpadov a tužkových bateriek máme v meste 9 stacionárnych kontajnerov, veľké elektroodpady je potrebné doviesť na zberný dvor, alebo odovzdať do zberného miesta elektroodpadu, ktorým môžu byť aj predajne elektrospotrebičov. Treba sa na to informovať pri kúpe nového spotrebiča.
  •  šatstvo: v meste máme 9 kontajnerov na zber starého šatstva, textílií a obuvi.
  • pneumatiky nie sú komunálnym odpadom, preto nepatria do kontajnerov. Tie je potrebné odovzdať na zberné miesto, ktorým je ktorýkoľvek distribútor pneumatík, aj keď tam neboli zakúpené nové pneumatiky.
  • zelený odpad zo záhrad (ten sa v sezóne zbiera pravidelne v týždenných intervaloch),
  • nebezpečné zložky komunálneho odpadu, ako sú rôzne farby, chemikálie, oleje, obaly od farieb (tieto je možné celoročne odovzdať na zbernom dvore spoločnosti SPEKO Šaľa, s.r.o. na Diakovskej ceste), 
  • drobný stavebný odpad a akýkoľvek iný stavebný odpad.

Prílohy