Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 21.07.2020 - 12:51  //  aktualizácia: 21.07.2020 - 12:54  //  zobrazené: 3374

Už aj v Šali máme 3D nápis

Centrálnu mestskú zónu  nášho mesta v týchto dňoch doplnil 3D nápis “mesto ŠAĽA“. Tí, ktorí cestujú po svete, iste podobné nápisy videli už aj v iných väčších či menších, slovenských či zahraničných mestách. V tejto modernej dobe sociálnych sietí sú obľúbeným miestom, kde sa ľudia fotia a informujú o tom na svojich profiloch.

Šaliansky 3D nápis sa nachádza v priestore medzi kaštieľom a cestnou komunikáciou na Ul. P. Pázmaňa. Táto nová atrakcia bude zaujímavou zastávkou na fotografie a selfie nielen pre okoloidúcich, ale aj pre návštevníkov mesta.

Projekt 3D nápisu mal za cieľ v meste vytvoriť meetpoint pre návštevníkov mesta. Na základe toho  sa zvažovali v meste rôzne miesta umiestnenia nápisu, či už na kruhových križovatkách alebo v centre mesta na pešej zóne. Po konzultácii s autorom projektu revitalizácie centrálnej mestskej zóny a so štátnym archívom, ktorý sídli v budove kaštieľa sa rozhodlo o umiestnení písmen práve v tejto lokalite. K nápisu sa tak dá ľahko dostať a návštevníci a obyvatelia mesta sa pri ňom môžu bezpečne odfotiť. Mesto chcelo týmto projektom poukázať na to, že aj keď sú obyvatelia mesta rozdielni, spája ich mesto, v ktorom žijú. Hlavnou myšlienkou bolo podporiť pocit spolupatričnosti a príslušnosti k svojmu mestu. Nápis je dlhý približne 8,3 metrov a výška písmen “mesto“ je približne 1 meter a výška písmen “ŠAĽA“ bez mäkčeňa je 1,85 metrov.

Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja z dotácie na podporu rozvoja cestovného ruchu. Na výtvarné návrhy mesto vyhlásilo dve kolá súťaže.  Keďže sa do súťaže ale zapojilo málo návrhov, z ktorých Komisia kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali nevybrala ani jeden, nakoniec odporučila, aby písmená výtvarne dotvorila Základná umelecká škola v Šali. Momentálne si deti užívajú letné prázdniny a preto nám priestor pri kaštieli budú zatiaľ zdobiť biele písmená, ktoré taktiež vyzerajú veľmi pekne. Veríme, že po umiestnení 3D nápisu do priestoru si možno viacerí  budú vedieť lepšie predstaviť ich budúce farebné stvárnenie a pošlú nám námety (na mesto@sala.sk), ktoré poskytneme pre ZUŠ v Šali.

Nápis je v dosahu kamerového systému mesta. Je zakázané na 3D nápis loziť a taktiež neslúži ani na sedenie, či hranie, keďže hrozí riziko pádu, či úrazu. Tak ako si chránime iné umelecké, či historické výtvory v meste, snažme sa ochrániť aj tento. Je len na nás všetkých, dokedy nám 3D nápis bude môcť v takomto novom stave dotvárať atmosféru mesta.

Pevne veríme, že táto nová zaujímavá atrakcia upúta pozornosť turistov, návštevníkov, ale aj obyvateľov Šale. Budeme veľmi radi, ak sa nám pochválite so svojimi fotografiami.

(DH)