Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 21.01.2019 - 23:27  //  aktualizácia: 22.01.2019 - 11:19  //  zobrazené: 2427

Úspechy šalianskeho petangu

Úspešný šaliansky petang

Dušu vyznávača hry s oceľovými guľami, ktorej sa dobre darí aj v okresnej metropole Šaľa (poznámka: v priestoroch pri pohostinskom zariadení Bilica sa už viac rokov hrá Šalianska petangová liga Bilica), ale aj  vedenie a hráčov šalianskeho KPPS  potešil pohľad na poslednú  výsledkovú  listinu Slovenskej petangovej federácie v kategórii jednotlivcov, kde sa v konkurencii 277 hodnotených licenčných hráčov z 22  klubov Slovenska dokázali výrazne presadiť aj reprezentanti Klubu priateľov petangu Svätopluk Šaľa.  Rebríček najlepších licenčných hráčov SFP Slovenska za rok 2018 jednoznačne hovorí  o tom, že prvenstvo v minulom ročníku 2018 obhájil so ziskom 5. 523 bodov Peter Fratrič z petangového klubu Hohenlohe Bratislava,  ktorý sa z prvenstva tešil aj v ročníku 2017.  Šaliansky petang sa však dočkal historického úspechu, keď člen KPPS Šaľa Milan Szabo obsadil v silnej konkurencii,  najmä bratislavských reprezentantov striebornú pozíciu, keď získal druhé miesto, za zisk 5.266.5 bodu, pred ďalším reprezentantom bratislavského petangového klubu CAP Michalom Volárikom – 5.025.5 bodu.. Štvrté  miesto v silnej konkurencii najlepších slovenských hráčov obsadil so ziskom 4.626.5 bodu ďalší zástupca slovenského vidieku Michal Dzúrik z PK La Boule Pezinok a o necelých 200 bodov za ním sa umiestnil Michal Stano (4.437 bodov – Hohenlohe Bratislava).  Už pri pohľade na dosiahnuté výsledky je vidieť, že „starí mazáci“ z predošlých ročníkov si svoje pozície  v Slovenskej petangovej ligy udržali, novicom je však šaliansky hráč  Milan Szabo, ktorý si „dovolil“ prebojovať sa medzi slovenskú petangovú elitu, nakoľko v roku 2017 bol v tejto konkurencii so ziskom 3.927 bodov „iba“ ôsmy (poznámka: v roku 2016, za zisk 2.160 bodov skončil už na peknom 20. mieste).   Pri tomto historickom úspechu šalianskeho petangistu, je dôležité poznamenať, že v roku 2015 „zaskočil“ svojimi výkonmi skúsených petangových „mazákov“  šaliansky mladík a juniorský reprezentant Slovenska Dávid Sýkora, ktorý nazbieral v priebehu kalendárneho roka 2.880 bodu, čo mu vynieslo celkové vynikajúce štvrté miesto.      

Činili sa aj ďalší členovia šalianskeho KPPS 

Šaliansky klub sa po môže po odohraní posledných dvoch petangových turnajov tešiť aj z ďalších úspechov jej reprezentantov, keď Daniel Meluš, ktorý bol  v roku 2018  druhým najúspešnejším reprezentantom KPPS Šaľa skončil v konečnom rebríčku slovenských petangistov so ziskom 2.494.5 bodu na 31. mieste (poznámka: v roku 2017 bol o tri miesta horší). Široká členská základňa v tomto klube (poznámka: radí sa počtom členov do prvej pätice  slovenských PK) sa však hrdí, že v stovke najlepších slovenských hráčov  má ďalších deväť reprezentantov. Posledné dva turnaje s medzinárodným obsadením totiž odsunuli jej troch hráčov (poznámka: neštartovali na nich) tesne za prvú 50 – tku,  keď  Tomáš Bleho (1.561 bodov) je na 52. mieste, úspešná slovenská reprezentantka Daniela Vargová (1.510 bodov) je o jedno miesto za ním a vekom ešte „mladík“ Dávid Sýkora (1.485 bodov) skončil na 54. mieste.  Do stovky najlepších hráčov sa zo šalianskeho KPPS ešte  prebojovali: Miroslav Černák (1.197 bodov  62. miesto), o tri miesta za nim je s 1.079 bodmi Róbert Tóth, na 75. mieste je Mária Tóthová, 84. miesto patrí Zuzane Melušovej, na 95. mieste sídli ďalšia zástupkyňa nežného pohlavia Silvia Hatvániová a o dve miesta za ňou je kolega zo Šalianskej petangovej ligy Bilica Juraj Bilík. 

Medailové umiestnenia zo šampionátu
 

Reprezentanti šalianskeho petangového klubu KPPS sa môžu pochváliť aj peknou medailovou zbierkou zo slovenských šampionátov z posledných troch rokov. V roku 2016 získal v súťaži jednotlivcov vekom ešte junior Dávid Sýkora bronz v súťaži jednotlivcov. O rok neskôr bola však medailová zbierka v šalianskej réžii ešte bohatšia. Úspešný reprezentant Milan Szabo sa stal spolu s Irenou Krekáčovou (Slopak Bratislava) v mixe majstrom Slovenska, Daniela Vargová si spolu s ďalšími dvomi hráčkami v súťaži trojíc vybojovala striebro, rovnaký úspech si pripísal v kategórii mužov Dávid Sýkora. Jeho kolega  Daniel Meluš spolu s Petrom Šúrym skončili v tejto kategórii dokonca strieborní. V roku 2018 nechceli členovia KPPS Šaľa prerušiť niť medailových umiestnení.  Daniela Vargová  spolu s Etelou Krchňákovou (CAP Bratislava), Janou Lazarovou (Cassovia Košice) a Irenou Krekáčovou (Slopak Bratislava) sa stali v Michalovciach v súťaži trojíc majsterkami Slovenska.  Mária Tóthová z KPPS Šaľa spolu s kolegyňami v družstve  Marcelou Filovou (Hohenlohe Bratislava) a Máriou Štrbovou (Spiders Pezinok) skončili v tejto kategórii tretie. Rovnaký kov v kategórii mužských trojíc bronz putoval do Šali aj zásluhou Milana Szaboa, keď podiel na jeho zisku mali aj  Andrej Fratrič (Hohenlohe Bratislava), Matej Kankara (Spiders Pezinok) a Andrej Radačovský (Žilpek Žilina). O kvalitnej práci a aktivitách už skoro 11. ročného petangového klubu KPPS Šaľa hovorí  kvalitne vybudovaný súťažný areál v rekreačnom stredisku Kaskády – Únovce, pri Vodnom diele Kráľová n/V, viacero podujatí, ktoré sú zaradené  do kalendára Slovenskej federácii petangu, riadenie Šalianskej petangovej ligy Bilica pre amatérov, ale aj licenčných hráčov, úspechy na slovenských šampionátoch, ako aj posledný úspech, ktorý dosiahol Milan Szabo v súťaži najlepších petangistov Slovenska v minulom súťažnom roku.

JOZEF SKLENÁR

Foto: Zuzana Melušová