Domov   >  Projekty EÚ
publikované: 14.09.2009 - 10:10  //  aktualizácia: 21.04.2016 - 11:12  //  zobrazené: 2810

Terénna sociálna práca



Tento projekt je spolufinancovaný z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia.

 

Názov Projektu

Terénna sociálna práca – nástroj pomoci  ľuďom bez domova v meste Šaľa
Kód ITMS 27120130093
Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia
Prioritná os č: 2 Podpora sociálnej inklúzie
Opatrenie č: 2.1 Podpora sociálnej inklúzie osôb ohrozených sociálnym vylúčením alebo sociálne vylúčených prostredníctvom rozvoja služieb starostlivosti s osobitným zreteľom na marginalizované rómske  komunity.
Spolufinancovaný z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia.
Prijímateľ Mesto Šaľa

   

Začiatok realizácie aktivít projektu

10/2008
Ukončenie realizácie aktivít projektu 08/2010
Celkový rozpočet projektu  

604044,80 SKK/20050,59 EUR

 
     

   

Hlavná aktivita:

Sociálne poradenstvo
Priblíženie dostupnosti sociálnych služieb ľuďom bez domova
Spolupráca s odborníkmi z pomocných profesií (lekár, psychológ, sociálni pracovníci v štátnej správe, samospráve, právna pomoc)
Pomoc pri zabezpečovaní základných životných potrieb, reintegrácii do života spoločnosti a na trh práce, pri odstraňovaní sociálno-patologických javov (závislostí a pod.)

   

Cieľ projektu

Zlepšenie životných podmienok = zníženie miery sociálnej exklúzie ľudí bez domova žijúcich v meste Šaľa. - prostredníctvom aktivít spojených s realizáciou terénnej sociálnej práce v zmysle štandardov terénnej sociálnej práce v obci s osobitným zreteľom na prácu s vylúčenými komunitami, komunitnej práce.
Špecifický cieľ projektu 1 Podpora re/integrácie do života spoločnosti, na trh práce
Špecifický cieľ projektu 2 Rozvoj osobných a sociálnych kompetencií ľudí bez domova
Špecifický cieľ projektu 3 Rozvoj služieb starostlivosti (prístup k informáciám, zamestnaniu, bývaniu, opatreniam sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately, zdravotnej starostlivosti), zvyšovania ich dostupnosti a kvality
Špecifický cieľ projektu 4 Podpora sociálnych služieb nízko prahového charakteru, terénnej sociálnej práce a špecifických programov zameraných na aktiváciu vnútorných zdrojov cieľovej skupiny vykonávaných v prirodzenom životnom prostredí
Špecifický cieľ projektu 5 Podpora komunitnej práce a s ňou súvisiacou zmenou postojov verejnosti k vnímaniu problematiky bezdomovectva (príčinno-dôsledkové vzťahy, potreba pomoci, priorita riešenia problematiky)


Špecifický cieľ projektu 5 Podpora komunitnej práce a s ňou súvisiacou zmenou postojov verejnosti k vnímaniu problematiky bezdomovectva (príčinno-dôsledkové vzťahy, potreba pomoci, priorita riešenia problematiky)
V meste Šaľa pokračuje projekt  pod názvom Terénna sociálna práca – nástroj pomoci  ľuďom bez domova v meste Šaľa, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia.
Ľudia bez domova potrebujú pomoc sociálneho pracovníka pri vybavovaní osobných dokladov, dávkach hmotnej núdze, starobnom dôchodku a iných pre nich dôležitých veciach. Bola im zabezpečená teplá strava, oblečenie cez charity a v tomto roku sa má dokončiť útulok pre ľudí bez domova.“

Cieľové skupiny. Cieľovou skupinou projektu sú ľudia bez domova žijúci v meste Šaľa, uvedená skupina je vo všeobecnosti niekoľkonásobne znevýhodnená.
• ľudia bez domova žijúci v meste Šaľa
A.1 Osoby využívajúce služby Útulku na Jazernej ulici 
A.2 Osamelí rodičia s deťmi využívajúci služby domova pre osamelých rodičov
A.3 Osoby žijúce v provizórnych samostatne vybudovaných prístreškoch a v neobvyklých stavbách
A.4 Osoby žijúce samotárskym spôsobom života, izolovane od majoritnej spoločnosti ale aj od ľudí bez domova
A.5 Osoby vysťahované z vlastného, alebo nájomného bytu
• ľudia ohrození stratou bývania žijúci v meste Šaľa
A.6 Potenciálni neplatiči

Samotná realizácia hlavnej projektovej aktivity - terénnej sociálnej práce vo vzťahu k úlohám terénneho sociálneho pracovníka má prispieť k :
• naplneniu základného nástroja pomoci ľuďom bez domova – individuálnej sociálnej práci s klientom v jeho prirodzenom prostredí
• rozvoju, podpore, zabezpečeniu služieb (vrátane sociálnych služieb), ktoré sú v meste Šaľa nedostatkové (v oblasti zabezpečenia základných životných potrieb, ako napr. bývanie, hygiena, ale aj sociálne poradenstvo) a to tým, že terénny sociálny pracovník bude úzko spolupracovať s mestom Šaľa, organizáciami poskytujúcimi sociálne a podporné služby v meste (charitatívne, cirkevné organizácie)
• podpore komunitného plánovania (o. i. komunitného plánovania soc. služieb), keď terénny sociálny pracovník bude vyvíjať aj aktivity zamerané na komunitné organizovanie, komunitné plánovanie za účasti partnerských organizácii z verejnej správy, samosprávy, mimovládneho aj podnikateľského sektora a v neposlednej rade aj verejnosti
• zmene postoja verejnosti k problematike bezdomovectva informovaním o realizovaných aktivitách zameraných na reintegráciu ľudí bez domova do života spoločnosti, na trh práce

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. http://www.esf.gov.sk/; http://www.fsr.gov.sk/.

Kontakt: Bc. Renáta Zelezníková, Terénna sociálna pracovníčka mesta Šaľa,
Mestský úrad v Šali, Námestie Sv. Trojice 7, 927 15 Šaľa, zeleznikova@sala.sk, http://www.sala.sk//,                  
tel. 031/7705981 kl.131,  mobil: 0917 647978

Prílohy

Terénna sociálna práca

(pdf - 145.6 kB)