Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 30.09.2021 - 10:37  //  aktualizácia: 01.10.2021 - 08:04  //  zobrazené: 1920

Strážia nás už 30 rokov

108 760 riešených prípadov, 20 345 udelených pokút, 1511 preventívnych prednášok - to sú len niektoré čísla, ktoré sú zapísané v histórii Mestskej polície v Šali za uplynulých 30 rokov. Hodnota zachránených životov, ktorých bolo za tie roky niekoľko, je nevyčísliteľná. Naši mestskí policajti strážia naše života i poriadok v uliciach už tri desaťročia. Oslávili to posvätením sochy sv. Michala Archanjela, patróna mestských policajtov.

V roku 1990 prijala Slovenská národná rada zákon o obecnom zriadení, kde sa opäť spomína medzi orgánmi obce obecná polícia. V tom čase zvolili obyvatelia Šale 41 mestských poslancov, ktorí podporili vznik mestskej polície aj v našom meste. „Začiatky mestskej polície boli úžasné udalosti, ktoré sú v našich emóciách hlboko vryté. Spomínam si to oduševnenie tých ľudí, ktorí boli pri zrode. Zveril som „kormidlo“ Jozefovi Belickému. Ľudia nemali dôveru v bezpečnostných zložkách v tých časoch. Ale my sme si povedali, že ideme na tom pracovať. Prvou úlohou bolo, že naši mestskí policajti sa ukázali medzi obyvateľmi s nábojom – tu sme, počujeme vás, nie cez kancelárie, ale sme tu pre vás,“ spomína vtedajší primátor Alexander Szabo. Začiatky mestskej polície sťažovalo aj nedostatočné vybavenie. „Mali sme prvé auto, starú, vyradenú volgu, ktoré bolo potrebné vždy najskôr roztáčať a roztláčať,“ dodáva s úsmevom bývalý primátor. Jozef Belický bol náčelníkom do roku 2001, kedy vedenie strážcov zákona prevzal mladý príslušník polície Peter Krokavec. Stojí na čele mestskej polície dodnes.  „Čestný mladý muž so zmyslom pre fair-play, snažiaci sa o spravodlivosť a v srdci nesúci lásku k mestu a ľuďom. Pracoval na sebe tvrdo a výsledkom je, že dnes je náčelníkom takmer 20 rokov. Spolu s príslušníkmi ste istotou pre občanov,“ povzbudil primátor Jozef Belický náčelníka a príslušníkov mestskej polície k ďalšej práci. Veľkú odvahu, veľa trpezlivosti a pevné zdravie zaželali mestským policajtom aj predseda Združenia náčelníkov obecných a mestských polícii, ktorý je náčelníkom v Prešove, Ján Andrejko. Na slávnostnú udalosť prišli aj Marcel Mihálik, poslanec NR SR a bývalý náčelník z Piešťan, taktiež náčelník Mestskej polície v Košiciach, Nových Zámkov a Čadce.

Z rúk prvého náčelníka Jozefa Belického a súčasného náčelníka Petra Krokavca si prevzali pamätné listy súčasní i bývalí zamestnanci mestskej polície. Zaspomínať si prišli nie len príslušníci, ale aj telefonistky či tí, ktorí sledujú zábery z bezpečnostných kamier. V kostole ocenili prácu dobrovoľníka, pána Hátaša, ktorý už niekoľko rokov stráži naše deti v ranných hodinách pri priechode pre chodcov.

Oslavy 30. výročia založenia Mestskej polície v Šali sa začali slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval mons. František Rábek. Je biskupom a prvým ordinárom Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR. Po slávnostnej omši sa hostia presunuli k soche Sv. Michala Archanjela, ktorý biskup posvätil. Ako biskup priblížil počas omše, je patrónom mestských policajtov v boji proti pokušeniam a diablovi. Preklad jeho mena znamená bojový výkrik dobrých anjelov v boji na nebi proti zlému. Sochu zdobí priestor medzi kostolom a kaštieľom. Vyhovotil ju Ján Lukács, ktorý sa na vysvätení aj zúčastnil.

 

(ek)