Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 19.01.2020 - 21:00  //  aktualizácia: 20.01.2020 - 09:25  //  zobrazené: 2229

Stolnotenisové tituly zostali v Šali

Vidiek opustil pozície

Záverečnou športovou súťažou v kalendárnom roku poriadanou v rámci základných škôl okresu Šaľa už tradične bývajú Majstrovstvá okresu Základných škôl v stolnom tenise družstiev chlapcov a dievčat, ktoré sa aj v závere roka 2019 uskutočnili na Základnej škole Ľ. Štúra v Šali, na ktorých štartovali hráči z troch základných škôl v kategórii dievčat a 9 základných škôl v kategórii chlapcov.  

Obhajca prvenstva nepricestoval

Veľkou škodou, že na tento turnaj v kategórii dievčat nepricestovali reprezentantky ZŠ Močenok, ktoré sa v posledných dvoch ročníkoch stali víťazkami a tak sa otvorila cesta za prvenstvom a možnosťou štartu na krajskom kole pre ďalšie zúčastnené školy. Týkalo sa to usporiadajuceho kolektívu zo šalianskej ZŠ Ľ. Štúra  a zástupkyne nežného pohlavia zo ZŠ s MŠ Trnovec n/V, kde sa nachádza aj najväčšia základňa stolného tenisu v šalianskom regióne, ktoré to pri neúčasti obhajcu aj využili. Už po prvom súťažnom zápase, v ktorom porazila ZŠ Ľ. Štúra v šalianskom derby ZŠ s MŠ J. Murgaša 5:2 bolo jasné, že domáce dievčatá tuho zabojujú o prvenstvo. Keď v druhom zápase šalianska J. Murgaša prehrala vo vyrovnanom súboji s dievčatami z Trnovca n/V 2:4, bolo zrejmé, že o prvenstve v tejto kategórii sa rozhodne v poslednom zápase neporazených. Šalianske žiačky (Karin Pogranová, Martina Čopjanová, Radka Šalatová a Simona Behúňová) vedené trénerkou, pedagogičkou Andreou Šalatovou   dokázali dokonale využiť výhodu domáceho prostredia a po víťazstve 6:1 sa tešili nielen z prvenstva, ale aj z postupu do krajského finále.  

Chlapci z Nededu  neobhájil prvenstvo 

Na základe minuloročného poradia boli na čelo troch skupín v kategórii chlapcov nasadené kolektívy:  Základná škola Ágostona Pongrácza z VJM Neded (stolní tenisti Nededu vyhrali z posledných šesť ročníkov päť), ZŠ Močenok a prekvapenie minulého ročníka  chlapci zo ZŠ s MŠ Hájske. Ako však ukázali súboje v skupinách ďalší účastníci nebrali ohľad na nasadené školy a tak sa nakoniec do finálovej trojky prebojovali iba stolní tenisti Močenka (poznámka: je tu druhá najväčšia stolnotenisová základňa v okrese Šaľa a tri jeho seniorské družstvá reprezentujú obec od štvrtej ligy až po okres).

Najväčšie prekvapenie sa zrodilo v „A“ skupine, kde síce obhajca prvenstva ZŠ s VJM Neded v prvom zápase skupiny poslal od stola s hladkou prehrou 7:0 chlapcov šalianskej ZŠ Bernákova,  v ďalšom dueli zakopol, keď ho hádam v predčasnom finále porazili chlapci šalianskej ZŠ s MŠ Jozefa Murgaša v pomere 4:1 a zahatali mu ďalší postup. V poslednom zápase v šalianskom derby vyhrali Murgašovci so ZŠ Bernoláka 7:0 a tešili sa na finálových súperov.

Najvyrovnanejšou a to nielen podľa výsledkov bola skupina „B“, kde sa strieborný Močenok z minulého ročníka dosť zapotil, keď po víťazstve 4:1 s usporiadajucou ZŠ Ľ. Štúra Šaľa, musel v druhom zápase siahnuť až na dno svojich síl a po tuhom súboji porazil ZŠ s MŠ Vlčany tesne 4:3. Chlapci z Vlčian, kde má stolný tenis zelenú aj medzi seniormi potom prehrali rovnakým rozdielom aj so šalianskou ZŠ Ľ. Štúra  a skončili  v skupine až tretí.

Nasadené Hájske síce v skupine „C“ podľa očakávania porazilo v úvodnom zápase skupiny chlapcov zo ZŚ s MŠ Petra Pazmánya  s VJM Šaľa  6:1, ale v druhom zápase nestačili na žiakov ZŠ s MŠ Trnovca n/V a po prehre 4:0 sa museli uspokojiť až s druhým ne postupovým miestom. V poslednom zápase vyhral Trnovec so zástupcom Šali 7:0 a prebojoval sa do finálovej trojky.  

Vo finále sa čakalo, že z prvenstva sa bude tešiť zástupca vidieka chlapci Močenka, alebo Trnovca n/V, ale ich prekvapila štvorica chlapcov (Csaba Németh, Fabio Maranesi, Filip Udvaros, Oliver Szabo s trénerom a pedagógom Ľubomírom Čagánekom ) zo  šalianskej ZŠ J. Murgaša. Tá sa  nielenže svojich súperov nezľakla, ale dokázala zúročiť už viac ročné systematické aktivity stolnotenisového krúžku na škole, keď po víťazstve 4:0 nad Močenkom vyhrala aj s Trnovcom n/V 6:1 a po zásluhe sa tešila  nakoniec  z celkového víťazstva (poznámka: pred rokom skončila ZŠ s MŠ J. Murgaša Šaľa na 4. – 6. mieste).  V poslednom zápase majstrovstiev okresu Šaľa po vyrovnanom priebehu sa  Trnovec n/V, ktorý porazil Močenok 4:3  tešil zo striebra. Poradie na ďalších miestach v kategórii chlapcov bolo: 4. – 6. miesto ZŠ Ľ. Štúra Šaľa, ZŠ Á. P. s VJM Neded, ZŠ s MŠ Hájske. Na 7. – 9. mieste skončili: ZŠ Bernoláka Šaľa, ZŠ s MŠ Vlčany a ZŠ s MŠ P. P. s VJM Šaľa, ktoré obsadili v skupinách tretie miesta.  
Najlepšie kolektívy v oboch kategóriách sa tešili z medailových pozícií, diplomov a pohárov, víťazné základné školy Ľ. Štúra Šaľa (dievčatá) a ZŠ s MŠ J. Murgaša Šaľa aj štartu na krajskom kole, ktoré sa uskutoční v  Nitre. Napriek tomu, že obaja zástupcovia šalianskeho regiónu môžu asi ťažko čakať v silnej konkurencii stolných tenistov z okresov Topoľčany, Nitra a Nové Zámky s medailovým umiestnením veľmi počítať nemôžu (poznámka: chlapcom z Nededu sa to už síce v minulosti podarilo), napriek tomu úspechy aj v rámci šalianskeho regiónu sú pre mladých adeptov stolného tenisu cenné.
 JOZEF SKLENÁR                                 
 foto Ľubomír Šalata: víťazný kolektív v kategórii dievčat hráčky šalianskej ZŠ Ľ. Štúra.

foto Ľubomír Čagánek: najlepší kolektív v kategórii chlapcov, hráči ZŠ s MŠ J. Murgaša Šaľa.