Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 04.05.2018 - 10:54  //  aktualizácia: 04.05.2018 - 11:13  //  zobrazené: 1530

Rozhodnutia právnickým osobám

V týchto dňoch Mesto Šaľa zasielalo právnickým osobám rozhodnutia, ktorými boli vyrúbené miestne dane a poplatok za komunálne odpady do elektronických schránok. Prílohu, v ktorej je rozhodnutie je možné otvoriť nasledovne:

Musíte mať nainstalovaný všetok potrebný software, ktorý nájdete na stránke http://www.slovensko.sk

https://www.slovensko.sk/sk/na-stiahnutie

Najdôležitejšou súčasťou je aplikácia pre kvalifikovaný elektronický podpis (D.Suite/eIDAS, verzia 1.0.8).

Keď budete otvárať rozhodnutie, treba vybrať možnosť "otvoriť v D.viewer"

Návod na riešení problémov s čítaním elektronických dokumentov


PODROBNÝ NÁVOD

Priamo na stránke slovensko.sk je návod na otváranie elektronických dokumentov:

https://www.slovensko.sk/sk/faq/faq-najcastejsie-otazky

16. Ako môžem otvoriť elektronicky podpísané dokumenty? 

Elektronicky podpísané dokumenty sa prenášajú najmä v špecifických formátoch podpisových kontajnerov alebo podpisov, pre ktorých otvorenie je potrebný špecifický softvér. 

Orgány verejnej moci majú povinnosť používať certifikované aplikácie. Osoby, ktoré nie sú orgánmi verejnej moci môžu používať ľubovoľné aplikácie. 

Elektronické schránky na ÚPVS priamo umožňujú stiahnuť podpísaný elektronický dokument v jeho podpísanej pôvodnej forme (obvykle v podpisovom kontajneri), zobraziť v aplikácii D.Viewer ako aj uložiť z podporovaného podpisového kontajnera samotný elektronický dokument. Je na to možné využiť funkcie "Stiahnuť", "Otvoriť v aplikácii D.Viewer", "Stiahnuť nepodpísaný obsah" alebo funkciu "Zobraziť" po kliknutí na súbor v elektronickej správe. V prípade použitia funkcie uloženia nepodpísaného obsahu však výsledný súbor neobsahuje podpis. 

Pre zobrazenie súborov bez použitia funkcie elektronickej schránky je možné použiť aj samostatnú aplikáciu D.Viewer pre MS Windows dostupnú na stránke "Na stiahnutie" alebo jej Java verziu pre MS Windows, MacOS X a GNU/Linux , prípadne iné aplikácie od iných výrobcov. 

Formáty XAdES_ZEP (.xzep, zepx) a ZEPf (.zep), ktoré vznikli v Slovenskej republike pred účinnosťou Nariadenia č. 910/2014 nie sú používané mimo SR a nemusia byť ani akceptované členskými štátmi EÚ.

 

 

Ako orgán verejnej moci sme povinný dodržiavať štandardy pre informačné systémy verejnej správy a z tohto dôvodu elektronické správy, ktoré od nás odchádzajú, sú prenášané v podpisovom kontajneri ASiC a súbor má teda príponu .asice

Otvoriť je ho možné prostredníctvom aplikácie D.Viewer, ktorý si môžete stiahnuť zo stránky

https://www.slovensko.sk/sk/na-stiahnutie

treba kliknúť na tlačidlo Zistiť operačný systém a na stránke sa Vám následne ponúkne softvér na stiahnutie, podľa toho, aký operačný systém má Váš počítač (Window, iOS, Linux).

Je potrebné si stihnúť v bode 3. Aplikácie pre kvalifikovaný elektronický podpis (D.Suite/eIDAS, verzia 1.0.8)

 

Balík aplikácií D.Suite/eIDAS obsahuje nasledujúce komponenty pre vytváranie a prezeranie dátových štruktúr obsahujúcich kvalifikovaný elektronický podpis: D.Launcher, D.Signer/XAdES, D.Viewer, D.Signer Tools.

 

 

Po stiahnutíj epotrebné balík D.Suite/eIDAS nainštalovať.

 

V prípade, že už máte balík D.Suite/eIDAS, alebo samostatný program D.Viewer nainštalovaný a aj tak neviete prílohu otvoriť (upozorňujeme, že je potrebné prílohu uložiť na disk počítača, nie priamo otvárať v schránke) je pravdepodobné, že prípona ASiC nie je asociovaná na otváranie programom D.Viewer.

V tomto prípade Vám systém Windows (u ostatných systémov neviem, lebo ich nevlastním) zobrazí takéto alebo podobné okno:

 

 

 

Je potrebné zvoliť voľbu Vybrať program v zozname nainštalovaných programov:

 

 

 

Pokiaľ v hornej časti okna nájdete program D.Viewer (čo je nepravdepodobné), kliknite na neho, označte voľbu v štvorčeku (pokiaľ nie je) Na otvorenie týchto súborov vždy použiť vybraný program a dajte OK. Odteraz Vám bude program D.Viewer otvárať prílohy v kontajnery ASiC.

 

Pokiaľ sa program D.Viewer nenachádza v hornej časti okna, kliknite na tlačidlo Prehľadávať a na disku počítača nájdite program Ditec.Zep.DViewer.exe v priečinku C:\Program Files (x86)\Ditec\DViewer (program sa môže nachádzať aj v inom priečinku, pokiaľ pri inštalácii programu D.Viewer alebo balíka D.Suite/eIDAS nebol použitý štandardný inštalačný priečinok.

 

 

kliknite na tlačidlo Otvoriť a následne v okne:

 

na OK. Týmto postupom ste docielili, že podpísané elektronické dokumenty prenášané v štandardnom kontajnery ASiC sa Vám budú vždy otvárať programom D.Viewer.

 

Pokiaľ tento postup neviedol k úspešnému otvoreniu prílohy kontaktujte svojho informatika. V prípade, že sa snažíte otvárať prílohy vo svojom registratúrnom systéme informujte informatika alebo dodávateľa registratúrneho systému.