Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 24.03.2023 - 14:15  //  aktualizácia: 24.03.2023 - 14:22  //  zobrazené: 1259

Poslanci schválili kúpu plavárne, jeden bol proti

Už je to oficiálne. Plaváreň získa mesto Šaľa za symbolickú sumu 5 eur. Je to cena, ktorú mesto vyrokovalo s vlastníkom, so spoločnosťou Duslo. Namiesto 500-tisíc eur tak mesto za športovisko zaplatí 5 eur. Z prítomných 18-tich poslancov hlasovalo za kúpu 17, proti bol len Peter Andráši.

Plaváreň zatvorila svoje brány v apríli 2019 pre nevyhovujúci technický stav strechy, jej majiteľom bola spoločnosť Duslo. Mestu sa podarilo získať na jej opravu viac ako milión eur z Úradu vlády SR. Podporu k jej oživeniu vyjadrujú aj Slovenská plavecká federácia či Slovenský olympijský výbor.

Mesto malo pôvodne plaváreň odkúpiť za pol milióna eur. Vzhľadom na to, že plaváreň nie je prevádzkyschopná už štyri roky, sa vedenie mesta rozhodlo vstúpiť do rokovania s majiteľom plavárne s cieľom získať ju za symbolickú sumu. Spoločnosť Duslo súhlasila. O kúpe mali rozhodnúť poslanci na svojom zasadnutí 23. marca. Väčšina poslancov tento návrh uvítala. „Myslím si, že ak teraz máme tú možnosť odkúpiť plaváreň za 5 eur, bol by to nezmysel odmietnuť to,“ hovorí Anna Torišková. Jej názor zdieľajú aj ostatní poslanci. „Šaľania boli zvyknutí, že majú plaváreň, keď sa to zrekonštruuje, bude to moderný stánok pre všetkých občanov tohto mesta,“ hovorí Miloš Rehák. „Nevidím dôvod, prečo by som nemal zahlasovať za plaváreň, nakoľko sa to konečne dostane do majetku mesta. Keby sa to dostalo do majetku ešte v roku 2019, verím tomu, že vyjednávacia pozícia mesta so všetkými dotknutými inštitúciami, by bola lepšia,“ vysvetľuje svoje rozhodnutie návrh podporiť poslanec Tomáš Mészáros. Proti návrhu odkúpiť plaváreň hlasoval len jeden z 18-tich prítomných poslancov. „Mesto na to nemá, mesto len háda, či tie peniaze na to bude mať. Ledva sa spravila strecha plavárne, aj na to nám dal milión niekto (Úrad vlády SR – pozn. autora textu). Budeme mať nádhernú plaváreň a budeme chodiť po výtlkoch,“ odôvodnil svoje rozhodnutie nepodporiť kúpu plavárne za symbolickú sumu Peter Andráši.

V rámci interpelácii sa poslanec Róbert Čibrik opýtal na statiku strechy. Objavili sa vraj informácie, ktoré hovoria o zlom stave opravenej strechy. Primátor tieto informácie detailne vysvetlil. „V rámci tohto diela dodávateľ mal svojho statika, ktorý vyrobil realizačnú dokumentáciu k tomu, ako bude vyhotovená železná konštrukcia strechy. Ona sa stavala na štyri stĺpy. Ten jeho projekt trochu odsunul spoje na tých stĺpoch, tým pádom došlo k tomu, že sa musela prehodnotiť statika. Bol zvolaný štátny stavebný dohľad, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia Slovenskej komory architektov. Vyplynulo z toho, že nad stĺpmi v konštrukcii sa musia doplniť štyri železné prvky. Tie dodávateľ doplní na svoje náklady,“ dodal primátor Jozef Belický. Z odsúhlasenia kúpy plavárne za symbolickú sumu je nadšený. Zdieľa názor tých poslancov, ktorí hovoria o možnostiach získať financie mimo rozpočtu mesta, podobne ako sa to podarilo pri oprave strechy. „Máme podporu plaveckej federácie, olympijského výboru. Nevzdávame sa, budeme hľadať spôsoby, aby sme tento športový stánok s jedinečným bazénom zachránili a vrátili verejnosti,“ dodal primátor.

 

(ek)