Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 12.04.2022 - 16:24  //  aktualizácia: 12.04.2022 - 16:30  //  zobrazené: 4403

Plaváreň bude onedlho pod novou strechou

Práce na plavárni sú v týchto dňoch v plnom prúde. Strechu športového stánku už demontovali takmer celú a od budúceho týždňa sa začne s montážou novej konštrukcie.

Po vstupe do budovy sa šíri chodbou nezvyčajné svetlo. Ako keby plaváreň ožívala. Po priblížení sa k známemu oknu pred bufetom, cez ktoré mnohí sledovali plavcov, sa prebúdza pocit nádeje. Svetlo sa šíri zhora, cez otvorenú strechu plavárne. Na jedinečný bazén s dĺžkou 50 metrov doslova zasvietilo v týchto dňoch Slnko. Vedúci Oddelenia stratégie a komunálnych činností, František Čibrik, ktorý má stavbu na starosti, prichádza a ochotne ozrejmuje, čo sa tu práve deje. „Do sviatkov by sme chceli dokončiť demontáž strešnej konštrukcie, zostávajú na odstránenie ešte laná. Pripravené sú už štyri betónové pätky, na ktorých budú stáť nosné stĺpy. Budú sa kotviť do tých pätiek. Nosné stĺpy budú dva medzi bazénmi, jeden stĺp je v bývalom bufete a štvrtý bude tam, kde sú sprchy. Po sviatkoch začíname s osádzaním,“ priblížil František Čibrik z Mestského úradu v Šali. Práce na výmene strešnej konštrukcie idú zatiaľ podľa harmonogramu. V ideálnom prípade, ku ktorému ak prispeje aj počasie, ukončia práce približne koncom mája.

Plaváreň Duslo Šaľa je zatvorená od apríla 2019 pre zlý technický stav strešnej konštrukcie. Po zdĺhavej a náročnej príprave projektovej dokumentácie, po úspešnom procese verejného obstarávania na dodávateľa opravy a získania dotácie z Úradu vlády sa dnes pozeráme na to, ako reálne vzniká nová strecha nad významných športoviskom pre široký región. Oprava strechy stojí zhruba 1,3 milióna eur. Mesto bude stáť táto investícia zatiaľ približne 300-tisíc eur, ostatné získalo vedenie Šale z Úradu vlády SR. Tá snahu opraviť strechu plavárne podporila sumou 1 075 000 eur. Primátor hovorí, že Šaľa vo svojej snahe sprevádzkovať plaváreň, bude pokračovať. Myšlienku podporuje aj Plavecká federácia. „Snažíme sa získať finančné prostriedky na to, aby sme opravili aj technológie a zvyšok plavárne. Aspoň v takom rozsahu, aby sme plaváreň mohli sprevádzkovať. Výška potrebných financií závisí od toho, čo chceme. Ak chceme mať „pozláteného koňa“, potrebujeme 3,5-milióna eur. Ak chceme sprevádzkovať plaváreň, tak úplne najkritickejší finančný scenár je ešte 1,5 milióna eur,“ vysvetľuje primátor Šale Jozef Belický.

 

(ek)