Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 08.12.2016 - 11:44  //  aktualizácia: 10.12.2016 - 17:27  //  zobrazené: 2730

Otázky poslancom MsZ - 4.časť

15.novembra 2014 sa v konali komunálne voľby. Sú to teda dva roky, odkedy máme nového primátora a obmenené mestské zastupiteľstvo. Sedí v ňom 21 volených zástupcov, ktorým ste dali najviac hlasov. Všetkým z nich sme poslali tri rovnaké otázky, aby zhodnotili uplynulé dva roky. Ich odpovede po častiach uverejňujeme na sala.sk. V štvrtom príspevku odpovedajú Ing.Peter Andráši a viceprimátorka PhDr. Danica Lehocká, PhD.

   Ing. PETER ANDRÁŠI, volebný obvod č.3

Ako by ste zhodnotili prácu MsZ za dva uplynulé roky? Čo považujete za najväčší úspech a čo za neúspech?

Práca mestského zastupiteľstva je čiastočne aj odrazom práce mestského úradu. Z môjho pohľadu je výrazne lepšia obojstranná komunikácia. Napriek istým limitom smerom k exekutíve mesta, hlas zastupiteľstva je hlasom rovnocenným, myslím, že nie prehliadaným a toto pokojne nazvem úspechom. Týka sa to hlavne financií, kde hlas zastupiteľstva neslúži už len na odsúhlasenie niečoho, čo sa už v histórii mesta stalo, prípadne manažovalo spôsobom „ak to zastupiteľstvo neodsúhlasí tak...“. Napriek tomu, že určite nie všetko je ideálne, výrazný neúspech práce súčasného mestského zastupiteľstva som nezaznamenal.

Podľa Vás, čo by mali byť tri najväčšie priority, ktoré by malo Mesto Šaľa dotiahnuť do konca tohto volebného obdobia?

Priority, ktoré považujem za najväčšie, určite presahujú horizont tohto volebného obdobia. Prvou, je jednoznačne úspešné dotiahnutie boja za obchvat mesta. výkup pozemkov a vypísanie výberového konania na zhotoviteľa obchvatu by som na konci tohto volebného obdobia považoval za obrovský úspech. Aj z dôvodu v akom sa naša rozkradnutá republika nachádza.

Druhou prioritou by malo byť komplexné a čo najrýchlejšie riešenie problému s parkovaním v meste. Všetkým nám je jasné, minulosť nás už dobehla. Treba hľadať riešenia, ako priestor, v ktorom mesto môže manévrovať, využiť čo najlepšie, samozrejme s víziou do najbližších, pokojne napíšem desaťročí. Riešenie možno drahšie, pomalšie, no dlhodobo efektívne.

Treťou, ak to môžem nazvať prioritou, hoci je to skôr želaním, taktiež určite presahujúcim horizont nielen tohto volebného obdobia, by podľa mňa malo byť, aby sa obyvatelia Šale oveľa viac zapájali do života samosprávy. Aby sa nebáli, prišli s riešeniami, ktoré možno nie všetci vidíme, aby dávali podnety zlepšujúce život nás všetkých. Osobne či tímovo, aby sa pokúsili priložiť ruku k dielu pri pretváraní mesta, jeho jednotlivých zón, pokojne napíšem, aby sa ozvali ak je treba aj masovo ( trebárs obchvat ). Aby boli viac súdržní a všímaví, aby boli na Šaľu hrdí, mali pocit spolupatričnosti, aby si mohli raz povedať „aha, toto je aj mojim pričinením“. Mesto je nás všetkých, dorastajú ďalšie generácie, veľmi, ozaj veľmi by som ocenil, ak by sa čoraz viac mladých zapájalo do diania v meste. Nadšenie či frfľanie na viac či menej anonymných fórach ešte nikdy nespravilo viac, ako osobné priloženie ruky k dielu. Príklady priťahujú, no ešte je v medziľudských vzťahoch nielen pred nami, obyvateľmi nášho mesta, dlhá cesta. Žijeme divnú dobu. Viac sa starať o okolie, zlepšiť komunikáciu mesta s občanom a samozrejme tiež občana s mestom na rozhodne vyššiu úroveň ako „prišiel som vybaviť“. Tam je základ všetkého. V dôvere. Viem si predstaviť kopec úškrnov, po prečítaní týchto riadkov no namiesto sústavného vyplakávania sa treba spojiť. Iste, história pozná prípady, keď jednotlivec zmenil svet, no väčšinou to boli masy, ktoré ťahali za jeden povraz... Je úplne jedno, či to nazveme prioritou, či želaním, bolo by skvelé aby sa naplnila.

Darí sa Vám napĺňať osobný program, s ktorým ste išli do volieb pred dvomi rokmi? Čo konkrétne ste z neho presadili v MsZ?

Časť ambícii, s ktorými som išiel do volieb bola pokračovaním z obdobia minulého. Rozhodne ním bola rekonštrukcia Komenského ulice , ktorá vedie cez obytnú zónu k mestskému smetisku. Aj keď sa nezrealizovala v rozsahu a kvalite, akú sme občania obývajúci ulicu a priľahlé štvrte očakávali, myslím, že jej rekonštrukciou sa obyvateľom výrazne uľavilo. Ak sa podarí zrušiť mestské smetisko v mestskej časti Veča, čo je tiež mojou prioritou, budem to považovať za úspech. Rozhodne za úspech tímový, nie jedinca. Podarilo sa mi presadiť uznesenie o jednotnej cene predaja pozemkov do 100m2, čím si občania môžu ľahšie vysporiadať nezrovnalosti vo vlastníckych vzťahoch k svojim nehnuteľnostiam (garáže, presahujúce kúsky pozemkov do záhrad a pod. ) za pozitívum považujem, že materiály na mestské zastupiteľstvo, hlavne ekonomického charakteru, ako podklad pre rozhodovania sa mňa ako poslanca či kolegov, prichádzajú vo výrazne profesionálnejšej forme ako v minulosti, o čo som samozrejme nielen ja, ale aj kolegovia dlhodobo bojovali. Je treba čestne priznať, že prvé dva roky práce nového vedenia mesta a zastupiteľstva boli predovšetkým rokmi konsolidácie financií z vykrvácanej mestskej pokladnice a ako vieme, hlavne od financií sa odvíja možnosť presadzovanie jednotlivých napádov či námetov.

    PhDr. DANICA LEHOCKÁ, PhD., volebný obvod č.2

Ako by ste zhodnotili prácu MsZ za dva uplynulé roky? Čo považujete za najväčší úspech a čo za neúspech?
Myslím si, že naše zastupiteľstvo je príkladom efektívnej práce. Samozrejme, nemám na mysli len samotné zasadania, ale aj prácu komisií a individuálne pôsobenie poslankýň a poslancov. Darí sa nám prehlbovať spoluprácu s verejnosťou a získavať ju pre podieľanie sa na verejných veciach. Hneď trochu odľahčím, nech mi je odpustené, ale v symbolickom boji o tak diskutované ihrisko Žihadielko sa potvrdilo, že sme spojili a zaktivizovali občanov aj sympatizantov nášho mesta. Ďalším dôkazom je napríklad zavedenie tzv. participatívneho rozpočtu. V prvom rade musia samotní občania povedať, či je to dobrá cesta a či sa osvedčila, postupne môžeme smelšie vykročiť aj na túto cestu. Medzi naše úspechy jednoznačne patrí dokončenie rozostavaného domova dôchodcov. Nielen preto, že je to dôležitá služba pre našich občanov, ale najmä kvôli vážnym komplikáciám s jeho výstavbou. Nie je tajomstvom, že nám reálne hrozilo nielen, že ho nedokončíme, ale najmä že budeme musieť vrátiť nemalú sumu, ktoré sme ako štátnu dotáciu dostali. To by nás pravdepodobne finančne "položilo" a bola to slušná zdedená nášľapná mína. Následne sa nám podarilo získať nemalé zdroje na jeho prevádzku, ktorá bola kvôli neskorému termínu dokončenia v tomto roku ohrozená. Teším sa tiež z obnovenia folklórneho súboru po 20 rokoch, dospelých aj detí. Dnes už sa napríklad Šaľanček môže pýšiť aj vystúpením na medzinárodnej konferencii organizovanej v rámci predsedníctva SR pred viac ako 200 účastníkmi z celej EÚ (30.11.2016) A iba nedávno sme prevzali významné celoštátne ocenenia - jedno za investície do životného prostredia z rúk ministra Solyomosa a druhé za prácu so seniormi ako samospráva ústretová k seniorom. Tieto momenty vo mne silne rezonovali, aj keď nesporne by sa dalo hovoriť o ďalších.
Niektoré skutočnosti, ktoré však trápia Šaľu - ako napríklad obchvat, nemocnica - sú však napriek našim všemožným snahám legitímneho lobovania mimo našu vôľu a moc. A samozrejme ma to trápi, tak ako každého, čo sa snaží priložiť ruku k dosiahnutiu naplnenia aj takýchto ambicióznych cieľov. Isté však je, že ani osobne ani kolektívne nemáme úmysel poľaviť v ďalšom boji.

Podľa Vás, čo by mali byť tri najväčšie priority, ktoré by malo Mesto Šaľa dotiahnuť do konca tohto volebného obdobia?
Som presvedčená, že na túto otázku dostanete od každého Šaľana rovnakú odpoveď. Koniec-koncov, pri predošlej odpovedi som tieto najväčšie výzvy pomenovala. Na prvom mieste je cestný obchvat mesta a dopravná situácia ako taká, potom dostupná zdravotná starostlivosť v meste, ak už nie samotná nemocnica a kúpalisko a napokon vybudovanie cyklotrasy do Dusla. Nie som stavbárka, neviem, či to je možné zvládnuť za dva roky, ale rozhodne verím, že "cesta tisícich míľ začína prvým krokom" a minimálne vykročiť (ak to takto symbolicky možno pomenovať) musíme čo najskôr. Nie na všetko má mesto priamy vplyv, ale napriek tomu to považujem za prioritu a najväčšie výzvy nášho pôsobenia.

Darí sa Vám napĺňať osobný program, s ktorým ste išli do volieb pred dvomi rokmi? Čo konkrétne ste z neho presadili v MsZ?
Dovolím si tvrdiť, že áno. Pred voľbami som mojim voličom sľúbila najmä využívať svoje pracovné pôsobenie v štátnej správe a s tým súvisiace skúsenosti a užitočné kontakty na presadzovanie záujmov Šale vo vzťahu ku štátnym orgánom. A to sa mi skutočne darí. Vôbec po prvýkrát v histórii samostatnej Slovenskej republiky k nám na mestský úrad prišiel na pracovné stretnutie predseda vlády a hneď nám aj pomohol s dotáciou zo svojej rezervy, ale aj s financovaním nového domova dôchodcov, na ktorý nám vláda dala vyše 280-tis. eur. Za posledné dva roky sme tu mali viacero členov vlády, ministra práce Jána Richtera, ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka, ministra životného prostredia Petra Žigu, zástupcovia ministerstva zdravotníctva sa stretli s našimi lekármi priamo na mestskom úrade a konzultovali s nimi na pracovnej úrovni podmienky prípadnej spolupráce pri zapojení sa do výzvy na "zjednodušene povedané" zdravotné stredisko, ktoré by mohlo potenciálne žiadať o zdroje EÚ, generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest sa bol osobne oboznámiť v Šali s dopravnou situáciou, obhliadka športovísk a získanie dotácie na multifunkčné ihrisko vďaka presvedčeniu a osobnej návšteve poslanca NRSR Galisa a podobne. S každým sme pritom riešili nejaký konkrétny problém mesta. Aktuálne komunikujem so splnomocnencom pre výstavbu cyklotrás a odkomunikovávam možnosti zapojenia sa do aktuálnych výziev naprieč operačnými programami, či získania zaujímavých grantov (jedným z mnohých konzultovaných, ktorý sa podaril zrealizovať, je aj inovatívny pilot označovania predmetov proti krádežiam tzv. syntetická DNA). Jednoznačne si stojím za tým, s čím som sa predstavila svojim voličom, že nie som len"naša v Bratislave", ale koľko vládzem, toľko "kopem za Šaľu", lebo tu spolu so Šaľanmi žijem a v Šali som doma.

Spracoval Miroslav Demín

V prvej časti odpovedali poslanci:

Ing.Ivan Kováč, Ing.Vladimír Vicena, Peter Hlavatý, Milena Veresová, a Ing.Gabriela Lacková. Prečítať si to môžete tu: http://sala.sk/clanok/pytame-sa-poslancov-msz-1-diel

V druhej časti odpovedali poslanci:

RSDr.Peter Gomboš, Ing.Michael Angelov, Ing.Róbert Andráši, Miroslav Gera, Ing.Peter Jaroš. Článok nájdete tu: http://sala.sk/clanok/pytame-sa-poslancov-msz-2-diel

V tretej časti odpovedali poslanci:

Mgr.Július Morávek, Marek Molnár, Ing. Marián Krištof,

Miloš Rehák, Róbert Tölgyesi.

Prečítať si to môžete tu: http://sala.sk/clanok/pytame-sa-poslancov-msz-3-diel

 

Staňte sa členom oficiálnej skupiny facebook/Mesto Šaľa. Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/