Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 19.04.2023 - 16:56  //  aktualizácia: 19.04.2023 - 17:04  //  zobrazené: 2374

Onedlho sa začínajú práce v lesoparku

Lesopark bude ešte krajší. Onedlho tu pribudnú prvky, ktoré priestor premenia na prímestský park. Mesto získalo aj na revitalizáciu tohto krásneho priestoru Nórske fondy vo výške viac ako 858-tisíc eur.

Vďaka novým chodníkom, mobiliáru, drobnej architektúry či verejného osvetlenia bude tento priestor príjemným a komfortným miestom na trávenie času v prírode. Lesopark sa tak stane plnohodnotnou relaxačno-oddychovou zónou. „Veľkým prínosom projektu bude aj vybudovanie viacúčelovej budovy, ktorá bude mať zelenú strechu. Pred ňou vznikne priestor s tzv. suchým jazierkom, ktorého účelom bude zachytávanie dažďovej vody a vody zo strechy budovy,“ vysvetľuje primátor mesta Šaľa Jozef Belický. Objekt bude slúžiť aj na edukatívnu činnosť. Nad jazierkom bude drevené premostenie. K dispozícii budú pitné fontánky a sociálne zariadenie. O čistotu a poriadok v parku sa bude starať správca areálu.

Financie z Nórskeho fondu odsúhlasili mestu ešte v roku 2021, určené boli na projekt s názvom Šaľa na ceste k zmierňovaniu klimatických zmien. Súčasťou projektu bola aj rekonštrukcia budovy školského klubu detí a telocvične na ZŠ Ľ. Štúra. Vďaka vynoveniu týchto dvoch objektov sa podarilo dostať celú školu v centre mesta do nového, moderného šatu. Šaľa je teraz tesne pred realizáciou druhej, nosnej časti projektu, vďaka ktorej sa lesopark zmení na prímestský park. Vedenie mesta už budúci týždeň odovzdá stavenisko zhotoviteľovi, ktorý vzišiel z verejného obstarávania. Je ním spoločnosť AVA-stav, s.r.o. Galanta, hodnota zákazky je v sume necelých 800-tisíc eur. Tieto práce si nebudú vyžadovať žiadne výruby stromov. Prístup do prednej časti lesoparku počas prác nebude obmedzený, ohradený bude len priestor, kde sa budú práce vykonávať. Prosíme návštevníkov lesoparku o strpenie počas výstavby.

Ďalšou súčasťou projektu financovaného z Nórskych fondov bude aj rozsiahly strategický dokument, ktorý má zadefinovať návrhy riešení a konkrétne opatrenia na zmierňovanie dopadov klimatických zmien v našom meste.

 

Spoločným úsilím k zelenej, konkurencieschopnej a inkluzívnej Európe.

Podporené Nórskom prostredníctvom Nórskych grantov. Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky

 

(ek)