Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 06.06.2023 - 20:00  //  aktualizácia: 06.06.2023 - 20:15  //  zobrazené: 1817

Ocenili naj športovcov mesta a okresu za rok 2022

Je ich našťastie mnoho - oddaných, nadšených športovcov, ktorí žnú úspechy aj za hranicami nášho okresu či krajiny. Bez obetavých trénerov a funkcionárov by to ale nešlo. V pondelok podvečer si prevzali ocenenie.

Hádzaná, športový tanec, futbal, karate, plávanie, športová streľba, naturálna kulturistika, taekwondo, lukostreľba, voltíž, rýchlostná kanoistika, rýchlostné korčuľovanie, veslovanie, westernové jazdenie, kynológia, thajský box, bojové športy, ľahká atletika – takáto je široká paleta športov, v ktorých naši športovci dosahujú významné výsledky. „Šport prináša obrovské množstvo nie len fyzického poznania vlastných síl, ale aj duševného a mnoho ďalšieho. Veď koľko emócií zažije človek pri víťazstve, koľko sa vyplaví endorfínov, dopamínu, sérotonínu a ďalších hormónov, ktoré sprevádzajú šťastie, radosť z víťazstva. Alebo naopak, ako vie človek prežiť pokoru ako jednu zo siedmich cností človeka, ak prehrá. Ako spozná fair-play v športe, ktorý mu na celý život, ako kompas, svieti a dáva návod, ako by sa mal správať, vyhodnocovať situácie,“ prihovoril sa primátor Šale Jozef Belický prítomným v divadelnej sále kultúrneho domu. Oceňovanie už má svoju tradíciu, mesto a Asociácia telovýchovných jednôt a klubov okresu Šaľa si talenty všímajú a oceňujú už štvrťstoročie. Aj v tomto roku si prevzali ocenenie jednotlivci a kolektívy v siedmich kategóriách, v 16-tich športových odvetviach.

Niektoré športy ako kanoistika kedysi zažívali veľký záujem, neskôr zanikol, dnes však opäť ožíva a niektorí šikovní kanoisti si prevzali aj ocenenie. Nie tak „starý“ je aj šport rýchlostného korčuľovania, dnes pod vedením klubu Luigino.sk žnú rýchlokorčuliari úspechy na celoslovenskej úrovni. Hoci plaváreň už niekoľko rokov nefunguje, stále je o tento šport záujem a Zuzana Hrašková získava v plutvovom plávaní medailu za medailou – už štyri roky najlepšia plutvová plavkyňa Slovenska vybojovala na MSR päť titulov, na Svetových hrách v USA získala bronz, na Majstrovstvách sveta v Cali (Kolumbia) vybojovala striebro na 200 m a bronz na 100 m. Karatista Filip Bleho, kulturista Erik Tóth alebo kynológ Ján Komjáthy už roky reprezentujú naše mesto a región. Medzi ocenenými sa však objavuje každým rokom množstvo nových mien a mladých talentov. Marián Belák, Melissa Komorová, Martin Žiška, Janette Pálová, Petra Rajjová Matulová, Štefan Kelemen, Ladislav Vánik, Soňa Mišurová, Peter Pčola, Adolf Veszprémi, Petra Varjassiová, Ján Komjáthy, Milan Mrllák, Erik Okruhlica, Marián Félix, Pavol Kuruc, Július Zilizi či Róbert Mittermayer – aj oni, tréneri a funkcionári sa podieľali na úspechoch našich športovcov.

Ceny odovzdával primátor s viceprimátorkou Danicou Lehockou a dvojica Jozef Sklenár a Jozef Sýkora. Program spestrili svojim vystúpením tanečníci zo ZŠ Ľ. Štúra v Šali a predviedli svoje športové umenie aj šalianski taekwondisti. Ich program oživilo komentovanie trénera Jaroslava Hambalku.

 

(ek)