Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 30.03.2017 - 15:36  //  aktualizácia: 31.03.2017 - 10:45  //  zobrazené: 3379

Naše mesto oslobodili pred 72 rokmi

Zajtra 31. marca 2017 uplynie už 72 rokov od oslobodenia Šale. Tento výrazný dejinný medzník v našej histórii sme si dnes 30. marca pripomenuli pietnym aktom kladenia vencov pri pamätníku Oslobodenia na Hlavnej ulici v Šali.

Pietna spomienka sa začala pochodom vojakov k pamätníku. Dôstojnosť spomienky podčiarkli svojou účasťou predstavitelia Zväzu protifašistických bojovníkov a Klubu vojenskej histórie z Nitry. Nevšedným bola Slovenská hymna zaspievaná spevokolom z Denného centra č.2 na Kráľovskej ulici.

Pietnu spomienku viedla Angela Čizmadiová zo Zboru pre občianske záležitosti pri meste Šaľa. Ako prvá vyvolala medzi prítomnými zimomriavky Adriana Keszeliová básňou o vojakoch. Ale hlbokú stopu na prítomných detičkách zo ZŠ Ľudovíta Štúra zanechala viceprimátorka mesta Šaľa Danica Lehocká. „Oslobodenie mesta Šaľa dňa 31. marca 1945 vojskami maršala Malinovského skoncovalo s dlhoročným vojnovým utrpením a okupáciou“. Ako deťom vysvetlila, počas bojov bol pôvodný most, ktorý spájal Šaľu s jej mestskou časťou Veča, poškodený. Dodala, že je dôležité pripomínať si hrôzy a obete vojny, tých, ktorí tu pre nás bojovali. Vo svojom príhovore spomenula nebezpečenstvo súčasného extrémizmu, aj problematiku amnestií. Existujúca hrozba súčasného sveta, aj keď v inej podobe, nás utvrdzuje v tom, že nesmieme zabudnúť, ako si ľudstvo dokázalo ubližovať a strácalo podstatu ľudskosti. „Súčasná generácia, ale ani budúce generácie nikdy nesmú zabudnúť na obete vojny a na to, že bez týchto obetí by nebol dnešný život.“

Druhá svetová vojna bude vždy mementom pre ľudstvo a treba si pripomínať jej krutosť, hrôzy a milióny obetí. 31. marec je dňom, kedy vzdávame úctu a vďaku všetkým priamym účastníkom oslobodenia nášho mesta. Ďakujeme všetkým, ktorí sa prišli pokloniť pamiatke padlých, ktorí si pripomenuli významné výročie oslobodenia mesta Šaľa a prispeli k dôstojnému priebehu podujatia.

(alx)

Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • Ing. Martina Čižmáriková z MsÚ a viceprimátorka mesta Šaľa PaedDr. Danica Lehocká, PhD.
  • Prednostka Okresného úradu Šaľa Ing. Petronela Vižďáková a poslanec mesta Šaľa Ing. Peter Jaroš
  • Predseda okresnej organizície SMER - SD: Ing. František Mrázik
  • Slovenský zväz protifašistických bojovníkov