Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 14.10.2021 - 10:19  //  aktualizácia: 14.10.2021 - 14:09  //  zobrazené: 1649

Na ZŠ J. C. Hronského vytvorili mini ekoprojekt zameraný na ochranu prírody

Základná škola Jozefa Cígera Hronského v Šali sa môže pochváliť novým mini ekoprojektom. Deti povedie k ochrane prírody a zvierat. Založený je na sérii aktivít v škole i v exteriéri. Prvou "lastovičkou" bola výroba siedmych drevených vtáčích búdok, ktoré nainštalovali žiaci na stromoch v areáli školy. V týchto dňoch dokončujú domček pre hmyz, ktorý bude neďaleko prírodnej záhrady. 

„Prvotný cieľ bolo pomôcť vtáčikom pri blížiacej sa zime. Aby nám nezahynuli a robili radosť aj počas zimy. Preto sme sa rozhodli spojiť zámer pomoci s prácou," opisuje vznik nápadu jedna z učiteliek Jana Nosková. „Vtáčie búdky vyrobili na hodinách technickej výchovy ôsmaci pod vedením Jany Šurábovej. Je to praktická ukážka, ako môže dobrý nápad pomôcť tým najzraniteľnejším," dodala.  

„Deti 2. stupňa radi pracujú s materiálom a tvoria praktické i užitočné výrobky," spomína Šurábová. Dodala, že upravili napríklad pieskovisko na telesnú výchovu. Plánujú vytvoriť aj vlastné kompostovisko, pretože pri úprave areálu školy vzniká veľa bioodpadu. Kompost použijú neskôr pri výsadbe kvetov.

Žiaci Základnej školy Jozefa Cígera Hronského využívajú na vzdelávanie aj prírodnú učebňu vedľa školy. Poskytuje miesto, kde môžu prežiť symbiózu s prírodou. Jej výnimočnosť je v tom, že deti môžu vnímať viacerými zmyslami vzdelávanie v prírode. Ide o súčasť zážitkového učenia. O učebňu sa starajú žiaci spolu s učiteľmi, odpracovali tam stovky dobrovoľníckych hodín.

 

 

(ZŠ Jozefa Cígera Hronského v Šali)